POVRATAK U NORMALU

Škola će početkom rujna, nakon dvije godine, konačno početi bez ikakvih mjera

U Ministarstvu kažu kako na snazi ostaju osnovne mjere: svakodnevno čišćenje, redovito pranje ruku i provjetravanje
 Nikša Stipaničev/Cropix

Za dva i pol tjedna učenici se vraćaju u škole, a kako doznajemo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, nova školska godina - za razliku od prethodne dvije - počet će bez primjene epidemioloških mjera. To znači da, primjerice, za razliku od početka prošle školske godine, djeci neće trebati mjeriti temperaturu, maske neće biti obavezne ni za koga, niti će vrijediti pravilo razmaka između učenika. U slučaju oboljenja, kod kuće će ostajati samo covid-pozitivan učenik, ne i krug učenika koji sjede oko njega.

To znači da na snazi ostaju posljednje mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesene 8. travnja. Tada su ukinute sve mjere i preporuke za vrtiće, osnovne i srednje škole te ustanove visokog obrazovanja, uključujući učeničke i studentske domove.

Ipak, potvrđuju u Ministarstvu, na snazi ostaju travanjske preporuke, s kojima je i završila prošla školska godina. Riječ je o osnovnim epidemiološkim mjerama, uobičajenim i prije pandemije. Prva je svakodnevno primjereno čišćenje prostorija, druga redovito i pravilno pranje ruku, a treća višednevno provjetravanje prostora.

Za razliku od prakse s početka protekle dvije školske godine, od 5. rujna maske ni za koga neće biti obavezne. Dapače, ne preporučuju se za djecu predškolske dobi i učenike prva četiri razreda osnovnih škola. Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne, stoji u preporukama Zavoda. Maske se preporučuju osobama s kroničnim bolestima.

Ako ne dođe do novih pritisaka na sustav odgoja i obrazovanja zbog eventualnog novog vala epidemije, nastava bi dakle trebala početi u znaku normalnog. Doduše, i lanjskog su rujna mjere bile olabavljene na način da je učenicima različitih razreda bilo dopušteno miješanje (druženje), za razliku od godine ranije kada su se skupine formirale u "balončiće". Lani su oživjeli i sportski timovi, učenici viših razreda osnovnih škola mogli su opet mijenjati učionice i ulaziti u zajedničke kabinete. Treba napomenuti da će se i trajanje školskoga sata zadržati na tradicionalnih 45 minuta, umjesto epidemioloških 40, zbog potrebe čišćenja i dezinfekcije školskih prostora između dviju smjena.

Vraćanje na normalno prvenstveno je obilježeno ukidanjem obveze maski. Lanjske jeseni njih su morali nositi svi učenici i nastavnici u predmetnoj nastavi (od petog do osmog razreda), kao i srednjoškolci, ako u učionicama nije bilo moguće osigurati razmak između svih osoba od najmanje 1,5 metara, odnosno u srednjim školama dva metra. Međutim, ta je mjera lani vrlo brzo ublažena, jer je Ministarstvo znanosti dopustilo da u slučaju povoljne epidemiološke situacije lokalni stožer, na prijedlog ustanove i uz suglasnost osnivača, može donijeti odluku da se maske ne moraju nositi iako je razmak manji od propisanog. Za popratnom obrnutom mjerom, po kojoj se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije maske moraju nositi čak i kada je razmak osiguran, gotovo nitko nije posezao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 00:57