NOVA STUDIJA

Škola je sigurno mjesto: Čak 20 puta je vjerojatnije da će se djeca zaraziti doma!

Samo 0,8 posto djece koja su bila u kontaktu sa zaraženima, zbog čega su bili u samoizolaciji, na kraju je bilo pozitivno
Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

Čak 20 puta veća je vjerojatnost da će se djeca prije zaraziti kod kuće nego u školi. Tvrde to belgijski znanstvenici sa Sciensano instituta koji su pratili broj zaražene djece i zaposlenika u školama od početka ožujka. Samo 0,8 posto djece koja su bila u kontaktu sa zaraženima, zbog čega su bili u samoizolaciji, na kraju je bilo pozitivno. No, u istom se istraživanju pokazalo da je bilo zaraženo 4,5 posto nastavnika. Zašto su mladi otporniji na Covid-19, još se uvijek ne zna, ali sve činjenice govore tome u prilog. Primjerice, za razliku od korone, gripa je puno opasnija za djecu.

Znanstvenici kažu kako je značajno veća vjerojatnost “da će dijete pogoditi grom” nego da će umrijeti od korone. Istraživači s Cambridgea navode da je stopa smrtnosti od koronavirusa kod djece mlađe od 14 godina oko 0,00068 posto, odnosno da se radi o sedmero djece na milijun oboljelih. Ova belgijska studija također je pokazala da je samo 21 posto zaražene djece od deset do 19 godina imalo simptome Covida-19 dok je među starijima od 70 godina stopa simptoma bila tri puta veća. Tvrde da manje simptoma i blaža bolest čine djecu manje vjerojatnim širiteljima.

Što se tiče razloga zbog kojih su djeca zaštićenija, znanstvenici kažu kako bi to moglo biti zato što ona češće obolijevaju od drugih, manje štetnih koronavirusa (razne prehlade). To može “naučiti” njihov imunološki sustav da prepoznaje Covid-19 i omogućava im da se uspješnije bore protiv infekcije. Neki drugi drže da dječji organizam može brže reagirati i da se bolje nosi s virusnom infekcijom jer je mlađi.

Prema studiji Sciensano instituta, u ožujku je bilo prijavljeno 378 slučajeva koronavirusa u belgijskim školama, od čega 270 učenika i 108 nastavnika. Oko 4470 djece mlađe od 18 godina bilo je u samoizolaciji jer su u školi bili u kontaktu s oboljelima, a na kraju je samo 35 učenika od svih izoliranih bilo pozitivno. No, od 243 izolirana nastavnika, 11 ih je oboljelo, što daje stopu infekcije od 4,5 posto. “Drugim riječima, to govori da je postotak sekundarnih infekcija u školi vrlo nizak”, rekao je glavni belgijski virolog Steven Van Gucht. Dodao je da je prenošenje kod kuće “mnogo veće”, odnosno prijenos unutar obitelji je od 10 do 20 posto.

U Europskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) također su zaključili da je prenošenje Covida-19 na djecu u školama rijetkost te da je za normalno funkcioniranje društva važno da djeca idu u školu. To sve nisu dokazi da su djeca imuna na bolest, ali pokazalo se da su otpornija i zato nema opasnosti od normalnog održavanja nastave u školama. Britanci tvrde da roditeljima treba predočiti dokaze koji pokazuju “malo prijenosa u školama”, odnosno da odlazak u školu nije opasan. Tvrde da je otvaranje škola najmanje rizičan potez kad je riječ o djeci do 15 godina. Naime, kod onih starijih prijenos virusa je isti kao kod odraslih osoba.

I jedno nedavno australsko istraživanje imalo je vrlo slične rezultate kao ovo belgijsko jer je pokazalo da je stopa prijenosa koronavirusa među zaposlenicima škola bila 4,4 posto, a među učenicima 0,3 posto pa i oni tvrde da je to dovoljan argument da djeca idu u školu. Istraživanje o koronavirusu među djecom proveli su i Britanci, a pokazalo je da su djeca mlađa od 16 godina činila samo 1,1 posto od potvrđenih 130.000 pozitivnih na Covid-19.

Organizacija Public Health England (PHE) zaključila je u svom istraživanju da djeca imaju znatno manji rizik za infekciju i smrtnost. Nositelj istraživanja dr. Shamez Ladhani rekao je kako ima sve više dokaza da su djeca manje rizična kad je riječ o zarazi, ali i težim simptomima pa je otvaranje škola logičan potez jer predstavlja izuzetno nizak rizik za djecu. Ista je studija potvrdila da u Velikoj Britaniji nije došlo do povećanja tzv. prekomjerne smrtnosti među djecom tijekom pandemije u usporedbi s podacima u proteklih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:50