DETALJNI IZRAČUN

Škola kreće za četiri dana, istražili smo najveće popuste: ‘Bilježnica za 22 centa, cijeli paket za samo...‘

Reporterka Jutarnjeg obišla je pet najvećih dućana u kojima su u tijeku akcije popusta za osnovnu školsku opremu
 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

U ponedjeljak počinje škola, što znači da će idućih pet dana knjižare i dućani biti puni roditelja i školaraca u last minute potrazi za školskim priborom, torbama, pernicama, bilježnicama i ostalim školskim potpštinama. S obzirom na sveopća poskupljenja i inflaciju Jutarnji je proveo veliko terensko istraživanje u pet najvećih dućana u kojima velik broj roditelja nabavlja školske potrepštine.

Obišli smo Konzum, Kaufland, Interspar, Lidl i Muller i zaključili kako je ovog puta strah od poskupljenja bio neopravdan, a osim što su u dućanima brojne akcije i sniženja, mnogi su artikli već rasprodani.

U usporedbi s cijenama istih proizvoda lani, povećanja dakle nije bilo. Na primjer, crtančice u Konzumu čije su cijene trenutno od 25 do 79 centi ovisno o motivima i radi li se o ‘premium‘ kolekciji, prošle godine koštale su oko 26 do 80 centi. Razlika je u jednom centu, a ovakve sitne razlike od prošlogodišnjih cijena do 20-ak centi mogu se primijetiti u svim dućanima.

image

Detaljni izračun

Jutarnji List/

Dapače, za mnoge proizvode je opseg cijena čak jeftiniji nego prethodne godine, ali važno je naglasiti da su u tijeku mnoge akcije koje se svakodnevno mijenjaju, a postoje i razlike u brendovima i kvaliteti proizvoda. Neki proizvodi poput školskih torbi su praktički neusporedivi, jer je u međuvremenu došlo do promjene ponuđenih kolekcija. U Intersparu je trenutno raspon cijena torbi od 6,99 do 99 eura, dok su cijene prošle godine bile u rasponu od 15,93 do 79,63 eura.

Prema podacima koje smo skupili, ispada da su neke torbe skoro duplo jeftinije, ali zato postoje i opcije kao što su Top model ili Dinosauri kolekcije, koje su daleko najskuplje u svim dućanima koje smo obišli. Kod maksimalnih cijena punih ili praznih pernica, školskih torbi i ponekih olovaka, zapravo se uvijek radi o tim brendovima.

image
Anastasy Yarmolovich/Alamy/Alamy/Profimedia/Anastasy Yarmolovich/alamy/alamy/profimedia

Kad su u pitanju šiljila, maksimalna cijena od 9,09 eura u Mulleru čini se pomalo suluda, ali treba uzeti u obzir da je ono električno. Već godinama postoji i poznata razlika u cijenama raznih brendova bojica, pa se one mogu pronaći po najjeftinijoj cijeni od 1,59 eura u skoro svim dućanima, ali i po cijeni od 14,99 eura u Intersparu kad su u pitanju marke Staedtler ili Faber Castell.

Izračunali smo tako dvije varijante ‘školskih paketa‘ za osnovce od 1- 4 razreda u tzv. jeftinoj i skupoj varijanti u pet najmasovnijih dućana. U školsku košaricu uključili smo sljedeće obavezne proizvode - torbu, crtančicu, pisanku A, bilježnicu za matematiku 1 i 2, geometrijsku bilježnicu, praznu pernicu, drvene olovke, gumicu, šiljilo, drvene bojice, flomastere, naljepnice za imena, omote, pastele, vodene boje, kistove, ljepilo, glinamol, kolaž, škare i mapu za likovni.

image
Lightfield Studios/Alamy/Alamy/Profimedia/Lightfield Studios/alamy/alamy/profimedia

Ako se odlučite za najjeftinije opcije u Konzumu, torba će koštati 13,49 eura, a crtančica, pisanka A i geometrijska bilježnica oko 25 centi. Bilježnica za matematiku 1 i 2 košta 35 centi, gumica je 39 centi i drvene olovke 1,49 eura. Šiljilo je 49 centi, drvene bojice oko 1,49 eura, flomasteri i pastele 1,29 eura, a vodene boje 1,19 eura.

Trošak prazne pernice će biti od 4,99 do 11,99 eura, a cijene ljepila, glinamola, kolaža i škara su ispod 2 eura. Za konačnu cijenu najpovoljnijih proizvoda iz Konzuma ako se kupuje prazna pernica, potrebno je iz novčanika odvojiti sveukupno 45,97 eura za osnovnoškolce.

Ako se odlučite za kupovinu električnog šiljila, premium bilježnica po cijeni od 79 do 99 centi, najskuplje prazne pernice, bojica ili flomastera, ukupna cijena dostići će 87,95 eura. Važno je napomenuti da je velika razlika i u rasponu cijena punih pernica, koje variraju od 11,99 do 40,47 eura - ovisno o broju katova i radi li se o brendu Top model koji je najskuplji. Ipak, u tom slučaju, ušteđuje se na ostalim proizvodima kao što su bojice, flomasteri, olovke, šiljilo, gumice i slično.

Kad je u pitanju Kaufland, cijene bilježnica su skoro jednake, ali zato je najjeftinija torba 59,99 eura, a najpovoljnija prazna pernica 8,99 eura. Ostale cijene proizvoda koje koristimo za ukupni izračun malo variraju u usporedbi s Konzumom, ali ne radi se o velikoj razlici, uglavnom do jednog eura. Najpovoljnija cijena ukupne opreme u Kauflandu je 92,81 eura dok je ukupna cijena najskuplje opreme 155,57 eura. Potrebno je napomenuti da se u ponudi Kauflanda ne mogu pronaći naljepnice za imena.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Cijene Interspara također variraju do jednog eura, ali zato je torba u njihovoj ponudi najskuplja u odnosu na sve druge dućane i košta 99 eura. Također, u njihovim trgovinama se ne može pronaći kolaž. Ukupna cijena najpovoljnije školske opreme za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda je 39 eura, a najskuplje 182,87 eura. Interspar ima najveću razliku u ukupnim cijenama pribora, stoga svi koji na njemu žele uštedjeti moraju pažljivo provjeriti ponudu i birati proizvode.

Cijene u Lidlu se također ne razlikuju previše u odnosu s drugim dućanima, ali zato nemaju u ponudi geometrijsku bilježnicu, kolaž i mapu za likovni. Imaju samo jednu punu pernicu čija je cijena 19,99 eura i jednu torbu po cijeni od 39,99 eura. Ukupna cijena najpovoljnijeg školskog pribora u Lidlu je 63,32 eura, a najskupljeg 83,52 eura.

Muller se najviše razlikuje u usporedbi s ostalim dućanima, budući da su najjeftinije crtančice 54 centa, geometrijske bilježnice 79 centi i pastele 5,30 eura. Dakle, njihove cijene određenih proizvoda su znatno skuplje u odnosu na druge trgovine, a ukupna cijena najpovoljnije školske opreme je 74,82 eura. Ako se kupci odluče za sve najskuplje opcije, ukupna cijena skače za skoro sto eura i iznosi 172,41 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:14