UDAR NA DŽEP

Škola traži od roditelja suglasnost da nabave radne bilježnice 500 kuna skuplje od propisa

To nije ništa protuzakonito, no u tom slučaju moraju tražiti suglasnost od roditelja da nabave skuplje materijale
 Tom Dubravec/Cropix

U jednoj obitelji iz okolice Zaprešića (podaci poznati redakciji, op.a.) ove će školske godine troje djece ići u školu. Dvoje ide u osnovnu školu, a jedno u srednju, što znači da su morali nabaviti udžbenike samo za srednjoškolca, dok je za osnovnoškolce knjige riješila država. No, problem su radne bilježnice i drugi obrazovni materijali koje sami moraju financirati, i to bi ih, barem za osnovnoškolce, trebalo koštati 500 kuna više nego što bi prema propisima Ministarstva znanosti i obrazovanja trebali platiti.

Naime, osnovna škola koju djeca pohađaju odlučila je za svoj nastavni program koristiti komplet radnih bilježnica koji je ukupno skuplji od maksimalne cijene koju je propisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. To nije ništa protuzakonito, no u tom slučaju moraju tražiti suglasnost od roditelja da nabave skuplje materijale. Problem nastaje u situaciji kada roditelji ne žele potpisati tu suglasnost.

- Zakon je propisao maksimalnu cijenu koju roditelj treba potrošiti na radne materijale za djecu i odjednom škola odluči nabaviti skuplje materijale. Mi im za to ne damo suglasnost - rekla je majka iz gore navedene obitelji.

Njeno mišljenje dijele i brojni drugi roditelji koji jednostavno ne žele potrošiti više novaca nego što je potrebno jer, kako kažu, tu se ne radi o dodatnih 50 kuna već o više stotina kuna.

Ipak, zanima ih što će se dogoditi s obzirom na to da nisu potpisali suglasnost. Slali su upite školi, Gradu Zaprešiću te Ministarstvu, no nisu dobili nikakav odgovor, iako je rok za dostavu suglasnosti bio do petka, 28. kolovoza.

O mogućim posljedicama ovoga "bunta" obratili smo se prvo Sandri Sabol Valenčak, pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Zaprešića koja nam nije znala dati odgovor pitanje što će se dogoditi ako roditelj ne potpiše suglasnost.

- Ono što znamo jest da roditelji nemaju obavezu potpisati spomenutu suglasnost, dakle mogu je odbiti potpisati, no Ministarstvo nije propisalo što škola treba učiniti ako se to dogodi - kaže nam Sabol Valenčak.

Iz Ministarstva su nam onda odgovorili da, ako roditelji ne daju suglasnost, škola ne može nabavljati materijale koji prelaze ograničenja utvrđena Zakonom o udžbenicima. Nisu nam pak odgovorili moraju li svi roditelji odbiti potpisati suglasnost ili samo dio da bi spriječili školu u nabavljanju novih materijala, no naveli su nam da do sada nisu zaprimili pritužbe na tu temu.

Cijela ova situacija s radnim bilježnicama samo je još jedan veliki financijski teret za roditelje koji ionako već ove godine moraju kupiti nove udžbenike za srednjoškolce. Kako je Jutarnji list već pisao, u srednjim školama ove će godine u optjecaju biti nekoliko "vrsta" udžbenika: potpuno "starih" za maturante, to jest udžbenika za četvrti razred srednjih škola još iz 2014./2015. školske godine, koji nakon ove generacije odlaze u povijest. Tu su potom "novi-stari" udžbenici za učenike prvih razreda, to jest udžbenici koji su kao novi lani uvedeni za prvu generaciju učenika srednjih škola, koja je frontalno krenula s kurikularnom reformom.

Ti udžbenici, objavljeni u katalogu koji je na snazi od prošle školske godine, jednako kao i stari udžbenici za maturante, mogu se ove godine nasljeđivati, to jest koristiti i rabljeni. Međutim, u Ministarstvu nam kažu da nemaju informacije koliko će takvih rabljenih udžbenika biti u uporabi niti gdje se mogu nabaviti.

Roditelji, pak, tvrde da ih na tržištu gotovo i nema.

U najnezavidnijoj su situaciji, pak, roditelji učenika 2. i 3. razreda srednjih škola jer si oni ne mogu pomoći nikakvim korištenim materijalima - to su dva razreda za koje su ove godine uvedeni potpuno novi udžbenici u skladu s novim kurikulumima i koje roditelji moraju kupiti. Kada se sve to uzme u obzir, ukupna cijena kompleta knjiga sa svim odabranim materijalima, primjerice u trećem razredu nekih gimnazija, može dosegnuti i vrtoglavih 4531,91 kunu.

Ako roditelji ne daju suglasnost, škola ne može nabavljati skuplje

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja citirali su nam Zakon o udžbenicima koji kaže: ”(8) Ukupna cijena svih komercijalnih drugih obrazovnih materijala koji se koriste u nastavi obveznih predmeta u pojedinom razredu ne smije prelaziti 20% za razrednu nastavu, 30% za 5. i 6. razred odnosno 40% za 7. i 8. razred iznosa umnoška pripadajućeg koeficijenta (f) i medijalne neto plaće (M) iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona.

Za eventualna prekoračenja ovoga iznosa potrebna je suglasnost roditelja. (9) U ukupnu cijenu iz stavka 8. ovoga članka ne ulaze materijali za predmete s pretežno odgojnom komponentom i izborne predmete.” Iz Ministarstva su dodali da ako roditelji ne daju suglasnost, škola ne može nabavljati materijale koji prelaze ograničenja utvrđena stavkom 8.

Majka osnovnoškolaca poslala nam je izračun koliko bi ona morala platiti radne bilježnice: za 8. razred morala bi izdvojiti 614 kuna, a za 5. razred 561 kunu. Ministarstvo propisuje za 8. razred 344 kune, a za peti 244 kune. Dakle, razlika je gotovo 500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:34