SPORTSKI PRAZNICI 2021.

Školarcima će se omogućiti besplatno bavljenje sportom tijekom prvog mjeseca praznika

Cilj programa je kontinuirani nastavak bavljenja tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika, kada su djeca često neaktivna
Ilustrativna fotografija
 Bozo Radic/Cropix

Ove godine Hrvatski školski sportski savez, uz potporu Ministarstva turizma i sporta provodi sportsko-edukativni program pod nazivom „Sportski praznici 2021.“ Program će školskoj djeci omogućiti bavljenje sportom tijekom prvog mjeseca školskih praznika, i to besplatno.

Cilj je kontinuirani nastavak bavljenja tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika, kada su djeca vrlo često nedovoljno motivirana za tjelesnu aktivnost. Predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikica Perković ističe da je riječ o sportskom programu za sve učenike osnovnih škola diljem Hrvatske.

Ove godine očekuje se više od 5000 sati programiranih aktivnosti u kojima će sudjelovati 126 kineziologa te više od 10.000 učenika iz 21 županije.

Glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Ivan Dujić kaže da će se projekt provoditi na 63 lokacije u Hrvatskoj, ali interes je već sada veći i, osim u gradovima, sportski praznici organizirati će se i djeci u Vela Luci na Korčuli. Nositelji projekta su županijske organizacije, a domaćini će biti škole, uz suglasnost ravnatelja. Zainteresirani roditelji djecu će prijavljivati dvojici kineziologa koji će biti zaduženi za njihovu školu, a oni će svoju evidenciju puniti dok ne dosegne brojku od 40 djece, koliko će ih maksimalno biti po grupi.

Sa sportskim programom se kreće 28. lipnja, trajati će četiri tjedna i to pet dana u tjednu. Program će započeti u 9 sati ujutro i trajati će do podne. Za svu djecu će se pripremiti majice, a svaki dan će im biti osiguran besplatni obrok pri čemu će se paziti da on bude zdrav.

- Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je važnost ovog projekta te će za njegovu provedbu osigurati više od tri milijuna kuna, a ukoliko interes bude veći, iznos će se povećati - poručila je ministrica Brnjac te dodala kako je projekt s jedne strane odgovor na loše pokazatelje tjelesne aktivnosti djece i mladih, na COVID krizu, ali i logična nadogradnja uspješnih projekata zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja, Univerzalnu sportsku školu i Vježbaonicu, koje već niz godina uz financijsku podršku Ministarstva turizma i sporta provodi Hrvatski školski sportski savez.

Ministrica je naglasila kako tjelesna aktivnost doprinosi fizičkom, ali i psihičkom zdravlju djece te je izrazito važna posebno u ovoj dobi kada se stječu navike za cijeli život.

Pripomenula je i da se od 2016. godine izdvajanje za školski sport povećalo u stopostotnom iznosu, a Ministarstvo turizma i sporta nastavit će s ulaganjem kroz nacionalna sredstva, ali i kroz europske fondove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:38