POKAZALI BRZI TESTOVI

Škole evidentno nisu žarišta korone: U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema zaraženih maturanata

Ovaj doista raritetan rezultat na tragu je zaključaka iz više izvora kako škole nisu žarišta korona-zaraze
Ilustrativna fotografija
 Boris Kovačev/Cropix

Nitko od maturanata iz Splitsko-dalmatinske županije koji je pristupio brzom antigenskom testiranju protekli tjedan nije bio pozitivan na koronavirus - doznaje Slobodna Dalmacija od Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Podsjetimo, Županija je testiranje među maturantima organizirala u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, lokalnim Stožerom civilne zaštite i liječnicima školske medicine, a ciljani je broj bio 1500 učenika završnih razreda srednjih škola, ravnomjerno raspoređenih u cijeloj županiji.

Testiranju su se na koncu, kako je u četvrtak potvrdio Đonlić, odazvala 973 maturanta. Preostalih 472 nije pristupilo, a za još 73, kako se pokazalo, ono nije bilo ni potrebno jer su već preboljeli covid-19. Rezultati su više nego iznenađujući: niti jedan maturant koji je testiran nije imao pozitivan nalaz.

- To je za nas izuzetno dobra vijest, znači da nemamo asimptomatskih slučajeva među tom populacijom. Također, pokazalo se kako je procjena da se od početka drugog polugodišta maturanti vrate na nastavu uživo u škole bila ispravna - ocjenjuje Đonlić.

Ovaj doista raritetan rezultat na tragu je zaključaka iz više izvora kako škole nisu žarišta korona-zaraze, a da je među učenicima doista mali broj asimptomatskih slučajeva. Podsjetimo i kako je Splitsko-dalmatinska županija druga iza Grada Zagreba koja je provela ovakvo brzo antigensko testiranje na učeničkoj populaciji.

U Zagrebu je to testiranje provedeno krajem studenoga i početkom prosinca prošle godine. Sudjelovalo je ukupno oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 400-tinjak prosvjetnih djelatnika. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 utvrđena je u samo 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola te u 1,1 posto osnovnoškolaca.

Đonlić je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako ovo neće biti jedino antigensko testiranje među učenicima te županije.

- Procjenjivat ćemo i dalje epidemiološku situaciju, a tijekom drugog polugodišta u suradnji s Nastavnim zavodom i liječnicima obiteljske medicine planiramo provesti još jedno brzo antigensko testiranje među učenicima - najavljuje Đonlić.

Splitsko-dalmatinska županija također je donijela odluku kako se od ponedjeljka, 1. veljače, na nastavu uživo u škole vraćaju i učenici viših razreda osnovne škole te svi učenici završnih razreda srednjih škola, dakle, uz maturante 4-godišnjih srednjih škola koji su već u klupama još i oni iz trogodišnjih i petogodišnjih/medicinskih škola. U online nastavi tako će ostati samo učenici ostalih, ranijih razreda srednjih škola.

- Za dva tjedna ponovno ćemo razmotriti tu odluku. Ako epidemiološka situacija ostane povoljna, nadamo se da će ćemo od sredine veljače imati sve učenike u školama - ne krije Đonlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01