RAVNATELJI NA MUKAMA

Škole iz Rijeke i Osijeka imaju još jedan zahtjev; INFOGRAFIKA Kako će izgledati nastava?

Prema onome što nam kažu, škole će jako teško u učionici osigurati razmak između učenika od 1,5 ili dva metra
Ilustracija, škola
 Niksa Stipanicev/Cropix

Pročelnica Međimurske županije za školstvo Blaženka Novak jučer je u 14 sati pisala prigovor i požurnicu. Oba su dokumenta išla na istu adresu, Ministarstvo obrazovanja, gdje će ih, nada se, netko što skorije pročitati i na njih odgovoriti. Jer do početka školske godine ostalo je još desetak dana, a u Međimurju nisu zadovoljni razinom sigurnosti koju mogu osigurati učenicima, ne ispuni li Ministarstvo njihove zahtjeve.

- Sporne su nam dvije škole, u Prelogu i u Svetom Martinu na Muri. Ministarstvo inzistira na maksimalno 28 učenika u razredima, ali istovremeno ne govori o kvadraturi učionica. Zbog toga ćemo se, što nije u redu, naći u znatno nepovoljnijoj situaciji u odnosu na škole u drugim županijama.

Kako bi naši učenici bili jednako sigurni kao i ostali u Hrvatskoj, tražimo po jedno razredno odjeljenje više u Prelogu i Sv. Martinu na Muri - govori pročelnica Novak. Ljuta je na Ministarstvo jer su im za Prelog odbili dodatni razred pa traži reviziju odluke, a o Sv. Martinu se još nitko nije ni izjasnio. Pa ne zna je li uopće njihov zahtjev bilo tko i pročitao.

- Ovo je županija, kao i susjedne, u kojoj većina djece u školu dolazi autobusima. A njih nema dovoljno da svaki razred ide zasebnim busom. Koja je onda poanta strogo ih odvajati u školi, a do škole i iz nje idu svi zajedno? - pita se pročelnica.
online sastanak Školski ravnatelji diljem Hrvatske jučer su proučavali upute koje je objavio HZJZ i pokušavali naći model po kojem će organizirati nastavu, koja počinje za manje od dva tjedna. Održan je i online sastanak s ministrom, no mnogi od njih ni nakon toga nisu znali što će i kako će.

Prema onome što nam kažu, škole će jako teško u učionici osigurati razmak između učenika od 1,5 ili dva metra. Zbog toga je izvjesno da će djeca u školu pod maskama, koje će im u većini slučajeva nabaviti lokalna uprava. - Preporuka je da maske nose učenici petog razreda pa na dalje, no maske su nužne u kretanju po hodnicima kao i u javnom prijevozu i stoga smo odlučili nabaviti maske za sve te učenike, bez obzira na to je li razmak u razredu 1,5 ili 2 metra - rekao je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje.

Trenutačno je u planu da svaki učenik i školski djelatnik dobije dvije pamučne maske, a Lovrić nam je istaknuo da je Grad naručio 200.000 maski koje će raspodijeliti na nešto više od 70.000 učenika te na oko 15.000 školskih djelatnika. Maske će izrađivati URIHO - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Za prikaz infografike preko cijelog ekrana kliknite na ikonicu s tri točkice u gornjem desnom uglu infografike te potom odaberite treću, najnižu opciju (ikona ekrana).

Što se pak tiče osiguravanja prostornog razmaka u učionici, Lovrić je istaknuo da će većina škola u Zagrebu ispuniti taj kriterij. One koje pak neće moći osigurati traženi razmak će ići u dvije smjene i kod njih će se nastavni sat smanjiti s 45 na 40 minuta kako bi se osiguralo 60 dodatnih minuta između smjena za dezinfekciju prostora.

I Varaždinska će županija osigurati maske. Dogovoreno je da svi kojima će one trebati, dobiju po dvije platnene maske. Za varaždinske ih školarce šiju njihovi kolege iz Strukovne škole Varaždin. Kako će izgledati početak školske godine u karlovačkim školama nije posve jasno ni nakon sastanka koji su jučer ravnatelji ustanova održali s gradonačelnikom Damirom Mandićem i predstavnicima gradskog Stožera.

Dvije smjene

- Uz odluku da će osigurati platnene dvoslojne maskice za lice za učenike i zaposlenike osnovnih škola kojima je osnivač, Grad će na prijedlog ravnatelja osigurati i zaštitne vizire za učitelje i nastavnike. S obzirom na preporuke zaključeno je da će pojedine škole u kojima se nastava odvijala u jednoj smjeni, do daljnjega raditi u dvije smjene - kažu nam u Gradu.

Što znači dvosmjenski rad, podrazumijeva li on dijeljenje na više i niže razrede ili možda čak i dijeljnje samih razrednih odjeljenja glasnogovornica Grada Ana Župančić nam je rekla kako je dvosmjenski rad određen u školama čiji ravnatelji su izjavili kako u jednoj smjeni ni na koji način ne mogu osigurati provođenja mjera, a na njima je osmisle način na koji će to moći napraviti u dvije smjene. Za škole će Grad osigurati oko 9.000 maskica.

“Trenutno ne raspolažemo informacijom koliko škola, odnosno razrednih odjeljenja u školama može održavati nastavu s propisanim razmakom između djece. U školamau kojima to neće biti moguće Osječko-baranjska županija će za učenike osigurati zaštitne maske”, odgovorili su nam iz Osječko-baranjske županije, dok iz Grada Osijeka ističu kako su “učionice u školama prema pedagoškim standardima, a budući da su nažalost razredni odjeli sve manji, neke škole će u potpunosti moći omogućiti razmak”.

Puno učenika

Antun Ptičar ravnatelj je Osnovne škole Frana Krste Frankopana u Osijeku koja broji 520 učenika raspoređenih u 24 razredna odjela. Riječ je o jednoj od škola s velikim brojem učenika i manjkom učionica.

- Moram priznati da sam prije svega očekivao odluku o skraćenju trajanja nastavnog sata, jer je to temelj za organiziranje nastave u ovim uvjetima u školama poput naše s velikim brojem učenika i manjim brojem učionica. Smatram da bismo s nastavnim satom u trajanju od 35 minuta ispunili sve potrebne odgojno-obrazovne kriterije, a dobili bismo i prostor i vrijeme za bolju organizaciju nastave, dezinficiranje učionica...

Mi, konkretno, imamo nekoliko razreda sa po 26-27 učenika i u sadašnjim uvjetima ih je nemoguće podijeliti. Kada bi nastavni sat trajao 35 minuta, to bi se moglo učiniti tako da učiteljica odradi nastavni dan u dva turnusa, a da joj se pritom ne poveća broj radnih sati.

Predložit ću i našem osnivaču Gradu Osijeku da zatraži skraćenje nastavnog sata - najavio je Ptičar, koji planira podijeliti nastavu i na način da će učenici nižih razreda u školu ići prijepodne, a viših poslijepodne, kako bi se mlađi i stariji što manje miješali u isto vrijeme u školskoj zgradi. O mjerama škola čiji je osnivač, u Istarskoj županiji navode da će se nastojati prilagoditi danim uvjetima i edemijskim mjerama. No, kako će sve funkcionirati, još ne znaju.

Najgora je varijanta da dio djece ide u školu, a da dio ostaje doma

“Primorsko-goranska županija za sve učenike predmetne nastave i zaposlene u školama i učeničkim domovima kojima je osnivač, a u pitanju je više od 15 tisuća učenika te 3207 zaposlenika, nabavlja platnene zaštitne maske te beskontaktne toplomjere i dezinficijense”, rekao je na prošlotjednoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina, dodavši da su od strane osnivača, u dogovoru s ravnateljima, odrađene pripreme za početak nove školske godine ne čekajući odluke resornog ministarstva, koje za ponedjeljak najavljuje očitovanje stručnog povjerenstva o mjerama i organizaciji nastave u okolnostima epidemije.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila da je s ravnateljima škola kojima je PGŽ osnivač dogovoren set provedivih epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa, što podrazumijeva nabavku zaštitnih maski, sapuna, papirnatih ručnika, toplomjera i vizira za praktičnu nastavu u srednjim školama.

Županija je zatražila skraćenje nastavnog sata na 40 minuta kako bi se produljila stanka između smjena i tako omogućila dezinfekcija škole. Gimnazija Andrije Mohorovičića u Rijeci, koja dijeli zgradu s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom, zbog nedostatka prostora ne može osigurati distancu od dva metra među učenicima, a nije moguće organizirati ni nastavu u smjenama jer se u smjenama izmjenjuju dvije različite škole.

- Prva je varijanta da učenici normalno idu u školu, uz nošenje maski koje smo im mi osigurali. Nastava će se izvoditi u blok-satima i neće biti nastave u mješovitim skupinama, kod fakultativnih predmeta.

Taj dio nastave izvodio bi se online. Najgora je varijanta da dio učenika dolazi u školu, a dio ostaje doma, što bi se odvijalo u turnusima od 14 dana. Smatram da je socijalna interakcija izuzetno bitna, makar i na distanci od dva metra i uz maske - rekao nam je ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:43