SVE SE OKRENULO

ŠKOLSKA GODINA TRAJAT ĆE DULJE OD 17. LIPNJA, A ISPIT IZ HRVATSKOG VEĆ ZAKAZAN ZA 18.! Pomiče se matura, upisi studenata na fakultete u kolovozu?

 
 Nikolina Vuković Stipaničev

Nema nikakvih naznaka da bi opći štrajk u školama, koji je u srijedu ušao u 28. dan, uskoro mogao prestati.

Sindikati obrazovanja u srijedu su se sastali s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i njezinim timom kako bi razmotrili moguća rješenja za nadoknadu nastave, budući da je do srijede svaka škola u štrajku provela ukupno osam dana.

Nema pomaka

Bez dogovora, bez konkretnih rješenja, bez ikakvih pomaka koji bi imalo približili dvije suprotstavljene strane, naprotiv, jučer su sindikati najavili kako se sve njihove akcije nastavljaju. Danas će se ponovno okupiti na zagrebačkome Trgu svetog Marka ispred zgrade Vlade na simboličnom “Prosvjedu šutnje”, a 300-tinjak sindikalista nosit će poruke na plakatu.

- Ljudi će na taj način pokazati da su rekli sve, dat ćemo Vladi jasnu poruku. Vlada ne želi rješavati probleme - kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je ponovio kako će sindikati štrajkati dok se ne ispuni njihov zahtjev. Prema najavama, paralelno s nastavkom generalnog štrajka, za ponedjeljak se priprema veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u podne.

Sindikati tvrde i kako je odaziv u štrajk u srednjim školama u srijedu bio 89,73 posto, dok mu se u osnovnim školama, prema privremenim podacima, odazvalo 94 posto zaposlenika.

Šteta učenicima

- To znači da se štrajka istim intenzitetom i dokaz je da je članstvo nezadovoljno radom Vlade i njezinim ignoriranjem - smatra Mihalinec.

Sastanku s ministricom Blaženkom Divjak jučer se nije odazvala pravobraniteljica za djecu, zbog čega su je kritizirali i sindikati i ministrica Divjak. Mihalinec je, međutim, dodao i kako je ministrica Divjak “u dobroj vjeri, a možda i ne tražila da počnemo slabiti štrajk”.

- Najmanje nam je namjera činiti štetu učenicima. Štetu je učinila Vlada i premijer koji 28 dana ne razgovaraju s nama. To je nenormalno, toga nema ni u jednoj zemlji. Neka premijer ode u zbornice i pita ljude zašto su u štrajku - poručuje Mihalinec”.

- Na sastanku smo se složili da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam sindikatima da se nastava za maturante i osmaše održava, da se ne gubi vrijeme kako se ne bi morala pomicati matura.

Sindikati na to nisu pristali - izjavila je nakon sastanka s predstavnicima sindikata obrazovanja ministrica Blaženka Divjak, ističući kako je ona dio rješenja, a ne problema, te da stoji iza svojih izjava izrečenih u utorak i srijedu. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, sindikate je neugodno iznenadilo što ministrica od njih traži modele nadoknade nastave, iako se dobro zna da je to posao Ministarstva obrazovanja i ravnatelja škola.

- To je igra za javnost - kaže nam jedan od sudionika. - Stekli smo dojam da su nas tamo više pozvali radi sebe, a ne radi nas. Kad su to oni sindikate pitali za bilo što? - kaže.

Iz Ministarstva obrazovanja još u utorak su potvrdili kako kao modele nadoknade nastave i dalje vide rješenja poput rada subotama, skraćenja praznika i produžetka školske godine. Međutim, osnovne škole, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, imaju petodnevni radni tjedan, izuzev u situacijama kada rade u više od dvije smjene ili ako, primjerice, dan štrajka odrađuju odmah u istom tjednu kada se štrajk održao pa zbog njega nije bilo nastave.

S obzirom na tako skučene varijante nadoknada nastave subotama, barem u sustavu osnovnoga školstva, doznajemo kako se ipak kao moguće rješenje u srijedu razmatrala mogućnost da osnovne škole nadoknade obave u subotu 2. svibnja, iza Praznika rada, ili u subotu 13. lipnja, iza neradnog blagdana Tijelova.

Najteže će, pak, biti maturantima, kojima nastava završava 22. svibnja iduće godine, i za koje očigledno neće biti puno načina nadoknade osim skraćenja zimskih, ali i proljetnih praznika, čiji datumi, podsjetimo, ove školske godine variraju od županije do županije.

Također, veliki problemi koje svi žele izbjeći i kojih su svi svjesni, jesu mogućnost pomicanja datuma državne mature i upisa na fakultete u slučaju da se nastavna godina zbog nadoknada produži znatno iza srijede, 17. lipnja. Za kalendar državne mature i njegove izmjene nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prije nekoliko dana iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, upozorili su kako je zbog tako kasnog završetka redovite školske godine (17. lipnja iduće godine), kao i zbog činjenice da pojedine škole ne žele provedbu obveznih ispita državne mature dok traje redovita nastava, napravljen novi, odobreni i objavljeni Kalendar ljetnoga roka “koji nam već sada ukazuje na veoma tešku situaciju tijekom lipnja i prve polovice srpnja - provedbu, prijem i skeniranje te ocjenjivanje svih obveznih ispita, što je gotovo stotinu tisuća ispita”.

Nenastavni dani

- Dakle, nastavni dani nikako se ne mogu nadoknađivati nakon 17. lipnja 2020. u srednjim školama koje provode ispite državne mature ili se mogu nadoknaditi eventualno u popodnevnim terminima, jer su ispiti u prijepodnevnim terminima.

Naime, daljnje pomicanje provedbe obveznih ispita nakon predviđenog početka (hrvatski jezik 18. i 19. lipnja 2020. godine, engleski jezik 23. lipnja, matematika 29. lipnja) onemogućilo bi objavu konačnih rezultata u predviđenom roku, to jest ne bi bilo moguće objaviti ih do završetka srpnja 2020. godine, što smatramo da je neprihvatljivo i za visokoškolske ustanove - odgovorili su iz NCVVO-a ranije na naš upit.

Stoga je i jučer na sastanku ministrice i školskih sindikata rečeno kako se svakako želi izbjeći najcrnji scenarij, a taj je da se upisi na fakultete zbog nadoknada i pomicanja rokova mature prebace na kolovoz.

- U svakom slučaju nemoguće je donijeti jedinstvenu odluku o odradi nastavnih sati propuštenih zbog štrajka. Doslovno svaka škola ima svoje specifičnosti, vidjet ćemo nakon završetka štrajka što će se moći učiniti - smatra naš sugovornik.

Pregovori Sindikata javnih službi i predstavnika Vlade vezani za temeljni Kolektivni ugovor nastavljaju se danas u 13 sati, potvrdio nam je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja, te najavio dolazak.

Kako su najavili, predstavnici sindikata osnovnih i srednjih škola neće prisustvovati sastanku dok se ne riješi pitanje koeficijenata u obrazovanju.

Štrajk podržali i u Prvoj katoličkoj osnovnoj školi

Na pitanje “Što sveca čini svetim” odgovor će dobiti učenici Prve katoličke osnovne škole. No, osim projektne nastave pod tim naslovom, nastave iz drugih predmeta neće imati, kao ni bilo koje druge izvannastavne aktivnosti.

Naime, na stranicama navedene škole stoji obavijest da tamošnji učitelji apsolutno podržavaju sindikate.

“Djelatnici Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu podržavaju aktualna nastojanja ostalih prosvjetnih djelatnika za poboljšanje njihova društvenog statusa.

S namjerom da svoju podršku javno izraze, ovaj će tjedan, počevši od srijede 20. studenoga, u dogovoru s osnivačem škole održavati isključivo projektnu nastavu pod nazivom ‘Što sveca čini svetim’, koja je predviđena školskim kurikulumom, a preostali obrazovni sadržaji će se odgoditi. Također se odgađaju sve izvannastavne aktivnosti”, naveli su na stranicama škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2022 08:43