DOGOVOR POSTIGNUT

Školske dvorane ponovno se otvaraju za sportske klubove: Evo tko će prvi početi s treninzima

Prva faza je omogućavanje bavljenja sportom dvoranskim klubovima koji bez škoskih dvorana ne mogu (odbojka, rukomet, košarka...)
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HTV-u gostovali su savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin i državni tajnik za sport Tomislav Družak, a između ostalog je rečeno i da će sportske dvorane škola ponovno biti otvorene za sportske klubove.

- Prije samo mjesec dana pitanje je bilo hoće li škola uopće početi. Sad raspravljamo hoćemo li pustiti nekoga tko školi ne pripada. Radi se uglavnom o klubovima prvih hrvatskih liga. Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom turizma i sporta te lokalnim klubovima i nešto se treba napraviti, ali preporuke su takve kakve jesu - nema ulazaka u školu onih koji školi ne pripadaju. Virus ne nastaje u školi, on ulazi u nju, kazao je Božo Pavičin.

Tomislav Družak kazao je da je na dosadašnjim sastancima postignut dogovor, a primjena bi krenula idući tjedan. Prva faza je omogućavanje bavljenja sportom dvoranskim klubovima koji bez škoskih dvorana ne mogu funkcionirati (odbojka, rukomet, košarka...) Pritom bi se fokusirali na one sportaše koji nisu u obrazovnom sustavu (stariji juniori i seniori). Iznio je podatak da se trenutno 10 tisuća sportaša ne može baviti sportom.

Družak je naglasio kako je i njima prioritet zaštita zdravlja te da nikako ne žele da sport bude generator zaraza. Mjere trebaju biti izuzetno stroge i vlasnici tih dvorana moraju ih se pridržavati.

- Ono što se događa izvan škole, solfeggio, vanjski sportovi i sportovi u prostorima koji nisu školski - to je odgovornost roditelja i institucija u kojima se trenira. HZJZ je i za njih izdao pravila kojih se moraju pridržavati, kazao je Božo Pavičin. U najboljoj je situaciji nogomet, jer se odvija na otvorenom, dodao je te naglasio kako se mjere nastoje što više 'lokalizirati'. Ovlasti za posebne mjere 'prebačene' na lokalne stožere.

Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj OŠ 'Dr. Ante Starčević', kazao je kako su ravnatelji 4. rujna dobili dopis da je u dogovoru Grada Zagreba, Ministarstva i HZJZ-a - moguće iznajmljivanje dvorana klubovima nakon nastave. Tu je problem što moramo primjenjivati mjere distance i nemiješanje grupa što je praktički nemoguće. Drugi je problem nedostatak spremačica koje bi trebale dezinficirati prostore koji se koriste i do 22 sata, kazao je Mihaljević.

- Odnos čišćenja dvorane i rada u toj dvorani je domena škole i možda će biti angažirane dodatne osobe ili agencije. Možda će se plaćati prekovremeni sati, to ovisi o školama. Škola ne može raditi bez spremačica i školama je upućen dopis da mogu dodatno zapošljavati tehničko osoblje na određeno vrijeme, dok su mjere na snazi. Zahtjeva ima puno i već su se počeli odobravati, ali neće biti odobreni svi, kazao je Božo Pavičin za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:09