MRAČNE MISLI

Školski kolege ubojice iz Trgovišća: Nismo ga shvaćali ozbiljno, sad se kajemo!

Teo Kastelan (24) bio je miran dečko koji je godinama bolovao od depresije, a pištolj je nabavio zbog planiranog suicida

VELIKO TRGOVIŠĆE - Prijatelji i negdašnji školski kolege Tea Kastelana (24) koji je prošlog četvrtka u kafiću u Tuđmanovu rodnom Velikom Trgovišću hicima iz pištolja ubio 58-godišnjeg Ivicu Tišljara i ranio 35-godišnjeg Mladena Matulu , šokirani su i još uvijek ne shvaćaju što se zapravo dogodilo.

Tea pamte samo po dobru, a pošlo je, međutim, po zlu. Najviše žale njegovu majku.

Mračne misli

- Teo je godinama patio od teške depresije. U samoći je bio bezvoljan, mračnih misli, a našem je u društvu - koje ga je prihvaćalo i voljelo takvog kakav jest - najčešće bio vedar.

Išao je s nama u umjetničku školu, zanimala ga je glazba, filmovi, volio je motore i automobile - sasvim običan dečko, reklo bi se. No mi smo znali da mu je teško. Možda je tome pridonijela odvojenost od oca kojeg je vidio samo jedanput u životu. Jedinac je, majka mu je šefica laboratorija u bolnici i dobro su se slagali.

Majka danima plače

Ona je super žena. Bila je na nekom kongresu u Njemačkoj i kad se vratila, zatekla je policiju pred kućom.

Teo je par sati prije njezina povratka počinio ubojstvo . Sad samo plače i ne može doći k sebi - kažu Teovi prijatelji, koji znaju da je on godinama odlazio psihijatru i pio lijekove, a kako je od njih gubio težinu, samoinicijativno je smanjio dozu, možda i sasvim prestao s terapijom.

Istodobno je počeo piti velike količine alkohola i sve je rezultiralo tragedijom: jednom je čovjeku oduzeo život, drugog ranio, a sebe nepovratno uništio.

Prestao piti lijekove

- Još prije dva tjedna govorio je da želi naći posao i okružiti se dobrim ljudima kako bi lakše podnio bolest za koju više nije želio uzimati propisane lijekove. No, onda smo čuli da je danima bio totalno pijan i da je noć prije ubojstva pobjegao od policije, govoreći da ga love jer je pijan vozio motor. Večer nakon toga je ubio - prepričavaju u nevjerici njegovi prijatelji, koji su ga ranije doživljavali kao nesretnog dobričinu.

Nije im jasno kakva je to terapija bila kad je tako “pukao” i - kako to obično biva - krive sustav.

Nedavno su čuli za slučaj liječenog psihičkog bolesnika koji je na slobodnom vikendu počinio dvostruko ubojstvo.

- Nešto tu ne štima - zaključuju - jer ako je Teo povjerio psihijatru svoje tegobe, taj je morao uočiti da bi se mogao preobraziti u ‘nasilnika iz očaja’.

Nisu ga shvatili ozbiljno

- Kažu da je bio opasan, da su ga se ljudi bojali. To naprosto nije istina. Pištolj je nabavio da bi sebi oduzeo život, i to nam je i rekao, no nismo ga shvaćali ozbiljno. Sad se kajemo, ali želimo reći da je bio bolestan, a ne monstrum i krvnik. Neka mu Bog pomogne kad već nismo mi i društvo - zaključili su potreseni prijatelji.

Dodatno potonuo nakon što nije upisao kiparstvo

Depresivan, kakav je bio, Teo je dodatno potonuo kada nije uspio upisati kiparstvo. Upao je turistički menadžment, no to ga uopće nije zanimalo pa je odustao. Zadnjih dana govorio je da će naći bilo kakav posao. Htio se srediti, no odao se piću. Sada je sve gotovo - pričaju prijatelji, koji vjeruju da je bio nesvjestan postupaka zbog moguće kombinacije alkohola i lijekova. Dva je dana besciljno lutao prije nego su na pronašli policajci.

Sjedio i čekao policajce s praznim pištoljem u džepu

- Teo je naposljetku samo htio da se to sve završi, u kafiću na ZET-ovu terminalu u Zaprešiću čekao je policiju da ga odvede.

Sav se tresao, bio je slomljen. Prije uhićenja besciljno je lutao i odustao je od bijega kad je napokon shvatio što se dogodilo. Pištolj mu je bio u džepu, prazan - doznali smo od Kastelanu bliskih osoba koje se nadaju da će mu biti pružena adekvatna liječnička skrb da bi mogao biti raspravno sposoban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:36