'RAZRED 2011'

Školski show stiže na HTV: Cijeli razred na maturu pred kamerom

Riječ je o autentičnoj priči o prosječnom hrvatskom razredu strukovne škole, koji će se dodatnim četveromjesečnim radom, uz asistenciju najboljih profesora, pokušati izboriti za to da znanjem na državnoj maturi dostigne, pa čak i prestigne gimnazijalce
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - U Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu vlada veliko uzbuđenje. Ništa čudno. Njihovih 23 maturanta kemijskog razreda uskoro će biti zvijezde nove dokumentarno-edukativne serije koja će se pod nazivom “Razred 2011.” od sredine ožujka do kraja lipnja emitirati na HTV-u.

Hit došao iz Švedske

Riječ je o autentičnoj priči o prosječnom hrvatskom razredu strukovne škole, koji će se dodatnim četveromjesečnim radom, uz asistenciju najboljih profesora, pokušati izboriti za to da znanjem na državnoj maturi dostigne, pa čak i prestigne gimnazijalce . Sve će se to odvijati pred očima gledatelja.

Serija je pod nazivom “Razred 2007.” prvi puta prikazana na švedskoj Strix TV, a doživjela je toliku popularnost da su njezinu inačicu uskoro otkupili Finci, Norvežani, Nijemci i Danci. Priča o prosječnom razredu koji se bori za tutlu naj razreda u zemlji trenutačno se prikazuje u Australiji i Turskoj gdje je ništa manje popularna od TV sapunica. Hrvatska inačica, koja bi uz TV ekrane trebala prikovati i mlado i staro, nastala je u zajedničkoj koprodukciji HRT-a i Adrenalin produkcije iz Zagreba.

Pripreme iz 6 predmeta

- Ovim projektom želimo ukazati na to koliko je obrazovanje važno, ali i pokazati da svaki prosječan učenik može napredovati. Uz to nudimo 45 minuta dobre zabave - rekla je urednica serijala HRT-ova novinarka Sunčica Findak.

Zeleno svjetlo za emisiju dali su brojne institucije u zemlji koje brinu o djeci, od dječje pravobraniteljice do Ministarstva obrazovanja.

Učenici koji će uz dozvolu roditelja sudjelovati u projektu svaki će dan nakon nastave ostajati još tri sata na pripremama za državnu maturu . Pripreme će se odvijati iz šest predmeta - hrvatskog i engleskog jezika, matematike, kemije fizike i bilogije, a instruktori će biti najbolji predmetni profesori. Preporučila ih je Agencija za odgoj i obrazovanje, no njihov konačni odabri još nije napravljen.

Trojici najboljih stipendija

Osim nastave snimat će i vrijeme koje će profesori i učenici zajednički provesti na ručku, u kinu, kazalištu, i drugim svakodnevnim aktivnostima.

Od svega toga napravit će se zanimljiva 45 minutna emisija koja će se emitirati u prime time terminu, srijedom u 20 sati navečer. Dogodovštine učenika i nastavnika pratiti ćemo u 15 nastavaka, dok je 16 zamišljen kao specijal u kojem će biti prikazani njihovi rezultati na državnoj maturi. Troje učenika koji će najviše napredovati producenti serije odlučili su nagraditi jednogodišnjom stipendijom.

Muke s učenjem emitirat će se u udarnom terminu

23 - učenika kemijskog usmjerenja sudjelovat će u projektu

6 - iz toliko će predmeta svaki dan imati dodatnu nastavu

3 - sata učenici će provoditi dodatno u školi prije ili poslije nastave

6 - najboljih nastavnika pripremat će ih za državnu maturu

5 - zemalja otkupilo je licencu švedskog Strix TV-a

45 - toliko će minuta trajati svaka emisija

1 - puta tjedno prikazivat će se na HTV-u u udarnom terminu

15+1 - pripreme učenika i profesora pratit ćemo kroz 15 epizoda

3 - jednogodišnje stipendije dobit će oni s najvećim napretkom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:24