NEZADOVOLJNI SU

Školski sindikati bijesni nakon odluke Vlade: ‘To je bila tajna operacija!‘

Stipić kaže kako je proces donošenja uredbi o koeficijentima više sličio tajnoj operaciji nego ‘reformi svih reformi‘
 Goran Mehkek /Cropix

Finalnom uredbom o koeficijentima nezadovoljni su predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja te Školskog sindikata Preporod. Okupili su se s transparentima i sindikalnim zastavama na konferenciji ispred zgrade NSK uoči sjednice Vlade uz poruku kako nije bilo razloga za donošenje uredbe na brzinu. Glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin tvrdi da su se uredbe mogle doraditi u pozitivnom smjeru za više kategorija zaposlenih u obrazovanju i znanosti, no očito je Vladi bilo u cilju na brzinu završiti katastrofalno i sramotno loš proces donošenja uredbi.

– Ključno je pitanje zašto Vlada donosi uredbe već danas. Čemu žurba, pitamo se, ako smo u još malo vremena mogli učiniti pomak. Ovakvim finalom nismo zadovoljni, poručio je Kroflin.

image
Goran Mehkek /Cropix

Demantirao je pritom premijera Andreja Plenkovića, koji (zajedno s ministrima) tvrdi kako je Vlada ovim uredbama donosi najveće povećanje plaća u povijesti.

– Crv mi ne da mira i moram spomenuti da su kroz sporazume 1997., 1998. i 1999. godine, u kojima je participirao Sindikat znanosti, plaće rasle 22, 27 i 18 posto. Sada govorimo o prosječnom rastu od oko 14 posto. Toliko o istini i preciznoj komunikaciji, poručio je Kroflin.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić je izjavio kako proces donošenja uredbi o koeficijentima više sliči tajnoj operaciji nego „reformi svih reformi“. Taj je proces, rekao je, sveden na jedno – tko je jamio, jamio. Jedni su uredbama prošli dobro, drugi izvrsno, a treći nikako.

image

Željko Stipić

Goran Mehkek /Cropix

Stipić je posebno apostrofirao spremačice u školama, tajnice i računovotkinje, ali i učitelje i nastavnike te stručne suradnike, čiji bi koeficijent po konačnoj verziji uredbe porasao sa 1,97 na 2,01, odnosno 0,04 posto.

Iz ta dva sindikata najavljuju nastavak sindikalnih akcija. Konkretno kakvih, najavit će sljedećeg tjedna.
image
Goran Mehkek /Cropix
image
Goran Mehkek /Cropix
image
Goran Mehkek /Cropix
image
Goran Mehkek /Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:05