NOVI PLANOVI

Školski sindikati najavili: ‘Odmah nakon petka slijedi akcija, bit će nas 10 puta više nego na Markovom trgu‘

- Mi smo znali da nema vremena, zato smo i radili prosvjed, rekao je Matija Kroflin

Matija Kroflin, Željko Stipić

 Lucija Ocko/Cropix

Predstavnici dvaju sindikata nezadovoljnih ponudom Vladinih koeficijenata – Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Školski sindikat Preporod - najavili su nastavak sindikalnih akcija za petak. Predsjednik Preporoda Željko Stipić izjavio je na konferenciji za novinare kako "šire organizacijski format", ali zasad ne na preostala dva sindikata obrazovanja od kojih nisu dobili odgovor na poziv o zajedničkoj akciji.

Iako nisu željeli navesti o kakvom je širenju fronte riječ, uz naznaku da će javnost o tome obavijestiti u petak, Stipić je spomenuo "format širi od sindikalnog".

– Akcije kreću u petak poslijepodne, a po našim prvim procjenama bit će nas barem deset puta više no što nas je bilo na Markovu trgu u petak, izjavio je Stipić.

image

Željko Stipić

Lucija Ocko/Cropix

Kritizirao je ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa zbog inertnosti u procesu donošenja novih uredbi o koeficijentima za javne službe.

– Onaj ministar koji je bio snalažljiviji, za svoj je resor uhvatio nešto više, a koji nije ostao je na začelju. Dok ministar Beroš razgovara sa sindikatima iz svog resora, Fuchs bira s kim će sjesti za stol. Pored svih razloga zašto bi Fuchs morao sjesti s nama za stol navest ću samo dva: prvi, ministre, jer ti je to u opisu posla, a drugi jer ti s nekima sjedaš, a s nekima ne sjedaš, što znači, dragi ministre, pogoduješ jednima, a nanosiš štetu drugima. Ako ne možeš raditi korist, ne radi štetu, poručio je Stipić.

Glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin osvrnuo se na Fuchsovu izjavu kako mu nije jasno zašto je organiziran prosvjed.

– Nekoliko tisuća ljudi na prosvjedu je poručilo ministru Fuchsu da se trgne iz letargije i krene rješavati probleme. Ministru će jedino biti jasno u slučaju ako akademska godina ne počne na vrijeme, ako učenici završe kod kuće na teret zaposlenim roditeljima, a studenti budu na ulicama. Tada će mu valjda biti jasno zašto bi trebao sjesti s predstavnicima svojih zaposlenika, izjavio je Kroflin, uz poruku kako ministar ima problem s 20-ak tisuća zaposlenika u visokom obrazovanju i znanosti te desecima tisuća zaposlenih u prosvjeti.

image

Matija Kroflin

Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:30