OBARZOVANJE

Školski udžbenici bit će jeftiniji do 50 posto

Knjige koje se koriste u školama vrijedit će najmanje tri godine, a javnog natječaja neće biti
Zagreb, 010908.OS Julija Klovica, Pocela ne nova skolska godina, osnovcima su podjeljeni besplatni udzbenici koje za sada sa znaimanjem razgledavaju.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pripremilo je novu varijantu Zakona o udžbenicima, prema kojoj bi udžbenici za osnovnu i srednju školu koji se ove godine koriste u nastavi vrijedili i sljedeće tri godine, no odustaje se od raspisivanja javnoga natječaja putem kojega su, kako je bilo najavljeno, za svaki razred i predmet trebala biti odabrana najviše dva udžbenika, i to najjeftinija. U Ministarstvu kažu da to nije popuštanje pritisku nakladnika, no uzeli su obzir činjenicu da je nakladnicima od prošle godine na lageru ostala velika količina udžbenika, zbog čega su neki od njih najavljivali i tužbe.

Prosječna i umanjena cijena

Iako je odustalo od raspisivanja javnoga natječaja za udžbenike, pa će za neke predmete i dalje biti i po pet paralenih udžbenika, Ministarstvo i dalje planira utjecati na cijenu, pa će zakonom predložiti da najvišu cijenu udžbenika ubuduće propisuje ministar. Za iduću će se školsku godinu, najavljeno je, kao gornji limit za sve udžbenike postaviti prošlogodišnja prosječna cijena udžbenika za svaki razred i predmet, umanjena za 10 posto. U Ministarstvu računaju da će udžbenici dodatno pojeftiniti od školske godine 2011./2012., kada bi u primjenu trebao ići novi Udžbenički standard. Za neke razrede i predmete cijene bi trebale niže i do 50 posto.

Naime, osim formata, tiska, uveza i ostalih tehničkih detalja, udžbenički bi standard trebao propisati i maksimalnu cijenu svake knjige, ovisno o tome koliko udžbenik ima araka, ima li meke ili tvrde korice i slično.

U Ministarstvu najavljuju da će pri izračunu najviših cijena udžbenika, kojih će se morati pridržavati svi nakladnici, u obzir uzeti stvarne troškove izrade udžbenika i takozvane zavisne, odnosno nepredvidive. Model je preuzet iz Mađarske, gdje udžbenici stoje između 5 i 8 eura.

Odluka ostaje četiri godine

Nova varijanta Zakona o udžbenicima na dnevnom bi se redu sjednice Vlade trebala naći već u četvrtak, a jedna od bitnih novosti koju zakon predlaže je i drukčiji način odabira udžbenika.

O tome koji će se udžbenici koristiti za svaki razred i predmet odlučivat će se, kako je i bilo zamišljeno, na razini škole. Svoju odluku nastavnici neće moći promijeniti četiri godine, a Ministarstvo je uvelo i dodatni osigurač - roditelje.

Naime, udžbenici koje je odabrao školski aktiv vrijedit će samo ako su članovi Vijeća roditelja dali suglasnost na njihovu cijenu. U slučaju da se roditelji i nastavnici o tome iz kojih će knjiga učiti đaci ne uspiju usuglasiti u roku od mjesec dana, škola će koristiti udžbenik koji je najzastupljeniji u njihovu gradu ili županiji, a odluku o tome donijet će Ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:31