LJETNI IZBORI

ŠKORI NAKON RAZLAZA S MOSTOM PREOSTAO JOŠ SAMO JEDAN JAČI IGRAČ Iz Domovinskog pokreta tvrde: 'Penava je gotova priča, on je 95 posto s nama'

 
 CROPIX

Hoće li se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pridružiti Domovinskom pokretu Miroslava Škore u zajedničkom izlasku na skore parlamentarne izbore, trebalo bi biti poznato ovog vikenda. Škoro, navodno, pregovore namjerava završiti do večeras u ponoć. Do sada je dogovorena suradnja sa Zlatkom Hasanbegovićem i njegovim Blokom za Hrvatsku, Suverenistima, te nekim pojedincima, a od većih igrača preostao je još samo Penava, s obzirom da su čelnici Mosta u subotu navečer objavili da na izbore namjeravaju ići samostalno.

- Znam da je Škoro jučer išao u Vukovar na sastanke i, prema mojim informacijama, 95 posto je sigurno da će im se Penava pridružiti. Mislim da je to gotova priča - kazao je sugovornik blizak Domovinskom pokretu. Vukovarski gradonačelnik danima ne odgovara na telefonske pozive, a izvori iz HDZ-a kažu kako je prvi Penavin plan bio da sa sobom kod Škore povuče dobar dio tamošnjih HDZ-ovaca. No, kako kažu neki iz HDZ-a, to nije uspjelo.

- Dio onih koji Ivanu Penavi daju potporu i koji su bili uz njega na unutarstranačkim izborima na kraju je odbio napustiti HDZ, tako je taj plan propao. Mislim da je Penava nakon toga počeo kalkulirati i čekati da mu se u HDZ-u otvoreno kaže da neće biti na našoj listi. Time bi ispao žrtva i imao razlog za odlazak. Mislim da su se zbog toga oduljili njegovi pregovori sa Škorom, ali sada će morati odlučiti - ispričao je jedan član HDZ-a koji je, dodaje, uvjeren da Penava odlazi iz stranke i da će vjerojatno nositi listu Domovinskog pokreta u 5. izbornoj jedinici.

Preveliki zahtjevi

Što se Mosta tiče, situacija je složenija, kazali su nam naši sugovornici prije nego što je objavljeno da od koalicije neće biti ništa.

- Pregovori s njima su tvrdi i koliko znam imali su prevelike zahtjeve. Prije nekoliko dana došlo je do krize i činilo se da neće doći do suradnje, ali se to očito prevladalo jer su razgovori nastavljeni - ispričao je jedan sugovornik iz desnog bloka koji se nadao postizanju dogovora, iako je, istaknuo je, “s Mostom sve moguće”. Na kraju se i ispostavilo da su pregovori očito propali.

MOST IDE SAMOSTALNO NA PARLAMENTARNE IZBORE 'Nakon jedne rečenice iz tabora HDZ-a bilo nam je jasno da od koalicije sa Škorom neće biti ništa'

Škoro je, navodno, postigao dogovor sa Stjepom Bartulicom koji bi trebao nositi listu u jednoj od izbornih jedinica, dok su dogovori s poznatim desnim komentatorom Ninom Raspudićem propali. Raspudić je za N1 televiziju jučer kazao da “sigurno neće ući u Škorinu stranku ni na Škorinu listu”. No, više sugovornika bliskih Domovinskom pokretu potvrdilo nam je da su s Raspudićem vođeni ozbiljni razgovori o suradnji, ali da je na kraju sve propalo zbog toga što je on imao prevelike zahtjeve. Navodno je tražio prva tri mjesta u drugoj izbornoj jedinici.

A vikend u kojem Miroslav Škoro namjerava okončati pregovore s partnerima, u HDZ-u su iskoristili za pripreme za predstojeće parlamentarne izbore. Svojim ograncima, odnosno predsjednicima županijskih odbora HDZ-a, te grada Zagreba, kao i šefovima gradskih i općinskih odbora, te područnih odbora HDZ-a grada Zagreba, poslali su upute o osnivanju i ustrojavanju izbornih stožera koje su usvojene na zadnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke u petak poslijepodne. U uputama koje potpisuje glavni tajnik stranke i voditelj Izbornog stožera Gordan Jandroković navodi se da je potrebno imenovati izborne stožere na razini izbornih jedinica, na razini županijskih organizacija HDZ-a i grada Zagreba, te na razini gradskih i općinskih, kao i područnih organizacija u Zagrebu. Svi predsjednici ogranaka dužni su najkasnije do 22. svibnja glavnom Izbornom stožeru dostaviti pisane prijedloge voditelja i članova izbornih stožera. Navode i kako voditelji županijskih izbornih stožera moraju biti stručne osobe koje dobro poznaju ustroj stranke i lokalne čelnike unutar županijske organizacije, te da je poželjno da imaju iskustvo iz prethodnih izbornih kampanja, kao i da je posebno važno da budu u potpunosti posvećeni kampanji.

Bez gradonačelnika

U dopisu se navodi i kako je Izborni stožer HDZ-a glavno političko-operativno tijelo za pripremu i provedbu izborne kampanje, te da se sastoji od sedam odjela, odnosno funkcija - odjela za analitiku i istraživanje, odjela za medije, odnose s javnošću i glasnogovornika, odjela za digitalnu kampanju, odjela za stranačku infrastrukturu, odjela za financije i logistiku, odjela za potporu i volontere, odjela za pravna pitanja, te za savjetnike i pridružene članove.

Šefovi HDZ-ovih županijskih organizacija još su ranije dobili naputke da u središnjicu dostave svoje prijedloge kandidata za izborne liste. Neki članovi stranke kažu da ovaj put kao kandidati na listama neće biti gradonačelnici većih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:32