TKO JE MILAN VRKLJAN

Škorin čovjek ‘broj 2‘ oslobođen za primanje mita jer je slučaj završio u zastari

Sjednica na kojoj su razmatrane žalbe na osuđujuću presudu zakazana je točno kad je nastupila zastara
Prof. dr. Milan Vrkljan, šef Zavoda za endokrinologiju u KB-u Sestre milosrdnice, svojedobno je bio član HDZ-a, a tu je stranku napustio u vrijeme Ive Sanadera
 Biljana Blivajs/Cropix

Prof. dr. Milan Vrkljan uzdanica je Miroslava Škore i Domovinskog pokreta na predstojećim parlamentarnim izborima. O Škorinu povjerenju govori i činjenica da je Vrkljana u II. izbornoj jedinici, gdje je sam nositelj liste, stavio na drugo mjesto.

Milan Vrkljan je endokrinolog i šef Zavoda za endokrinologiju u KB Sestre milosrdnice. Njegovi dugogodišnji poznanici govore kako je oduvijek bio ambiciozan te mu zamjeraju što je napustio HDZ. Uvijek je išao tamo gdje mu odgovara. U jednom trenu odlučio se za Ivića Pašalića s kojim je provodio puno vremena. No, to ga je stajalo ugleda u stranci, zbog čega je na kraju i otišao jer mu je bilo jasno da u HDZ-u nikada neće ostvariti bilo kakvu političku karijeru, kaže nam jedan HDZ-ovac. Dok nas je drugi upozorio da se svojevremeno vodio sudski postupak zbog primanja mita, a sada se priključio Škori jer očito vidi priliku za političku karijeru koju nije uspio ostvariti u HDZ-u.

Sanaderova struja

Vrkljan pak na pitanje oko suđenja vezanog uz primanje mita kaže da je u Domovinski pokret donio potvrdu o nekažnjavanju i da se protiv njega ne vodi nikakav sudski postupak.

- Nema ništa sporno. U stranku je dostavljen dokument iz kojeg se vidi da nisam osuđivan, a to je vrlo lako provjeriti - kaže Vrkljan. Što se tiče izjava bivših stranačkih kolega da je bio “pašalićevac”, Vrkljan demantira takve navode.

- S Pašalićem sam popio jednu kavu, i to u društvu od 20 osoba. Bio sam član HDZ-a od prvog dana, na poziv predsjednika Franje Tuđmana. Tako da su te priče čista podmetanja Sanaderove struje - kaže Vrkljan.

Naši sugovornici kažu i da je bio blizak s Karamarkom, za kojeg pak Vrkljan kaže da s njim u životu nije razgovarao.

- Iz HDZ-a sam izašao u vrijeme Sanadera, kada je od mene, kao potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a zatražio da raspustim gradski ogranak koji mu je bio protivan. Nisam bio za to i izašao sam iz stranke. I do sada sam bio izvan politike - kaže Vrkljan i dodaje da se Škori priključio jer su dugogodišnji prijatelji i zato jer dijele stavove.

Šestogodišnji proces

Što se tiče spomenutog sudskog postupka, Vrkaljnu se sudilo da su on i njegov kolega Marko Doko, kirurg iz KB Sestre milosrdnice, primili mito. Nakon šestogodišnjeg suđenja optužbe protiv obojice su odbijene, i to zbog nastupanja zastare.

Zanimljivo je u tom slučaju bilo to što je Županijski sud u Zagrebu, kao drugostupanjski sud, sjednicu na kojoj su razmatrane žalbe na prvostupanjsku osuđujuću presudu zakazalo točno kada je nastupila zastara. Da je Županijski sud odlučivao dva dana ranije, izbjegli bi zastaru te su mogli pravomoćno presuditi jesu li dvojica liječnika krivi za primanje mita ili nisu.

Tužiteljstvo je teretilo Marka Doku da je od Nenada Filića zahtijevao mito za sebe i Vrkljana kako bi žurno hospitalizirali njegovu teško bolesnu suprugu Nadu Filić. Prema optužbi, Doko je kao kirurg u spomenutoj bolnici 18. srpnja 2006. tražio od Filića 1.000 eura za sebe i 1.000 eura za Vrkljana. Nakon što mu je, tvrdilo je tužiteljstvo, Filić dao 1.000 eura, suprugu su mu istog dana, po Dokinoj preporuci, primili u hitnom prijemu i smjestili na odjel kod Vrkljana.

Oba liječnika su tijekom postupka negirala da su tražili ili primili mito, sugerirajući pritom da ih je Filić lažno teretio potaknut razočaranjem, a možda i mržnjom prema njima jer mu je supruga preminula nakon nešto više od mjesec dana.

Filić je, međutim, ustrajao u svojim tvrdnjama opisujući na sudu potanko što se događalo kada je po preporuci liječnika iz Bjelovara u pratnji rođaka došao kod doktora Doke. Prema njegovu svjedočenju, dr. Doko mu je prvo rekao da mu ne može primiti suprugu, ali da ima kolegu koji je može primiti na odjel, te da treba s njim razgovarati. Tijekom kasnijeg razgovora, kazivao je svjedok, Doko je izvadio papirić na kojem je rukom bilo napisano “2.000 eura, 1.000 eura meni, 1.000 eura dr. Vrkljanu”, a potom je papirić zgužvao u ruci. - Ja sam mu tada 1000 eura stavio u džep kute, a on je rekao da se trebamo javiti dr. Vrkljanu - ispričao je Filić dodajući da je sljedećeg dana predao traženi iznos i doktoru Vrkljanu.

Druga presuda

I na prvom i na kasnijem ponovljenom suđenju sud je povjerovao Filićevu iskazu te je liječnike proglasio krivima. Prva nepravomoćna presuda je ukinuta, a u ponovljenom postupku Doko i Vrkljan opet su osuđeni na po osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine. Ovu drugu prvostupanjsku presudu Općinski kazneni sud u Zagrebu donio je 17. svibnja 2012. godine. Iako su žalbe tužiteljstva i okrivljenika zaprimljene otprilike mjesec i pol dana prije nastupanja zastare, Županijski sud u Zagrebu sazvao je sjednicu tek 20. srpnja 2012. i konstatirao da je, za Vrkljana 19. srpnja, odnosno dan ranije, a za Doku 18. srpnja, dva dana ranije, nastupila zastara kaznenog progona.

Stoga je donesena odbijajuća presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:24