IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

ŠKORO I MILANOVIĆ NAJPOPULARNIJI, BERNARDIĆ I BANDIĆ S NAJLOŠIJIM REJTINGOM Crobarometar: Čak 71 posto građana smatra da država ide u lošem smjeru

Zoran Milanović, Milan Bandić, Miroslav Škoro, Davor Bernardić
 CROPIX

Zoran Milanović izabrani je predsjednik, Andrej Plenković pred unutarstranačkim izborima, Miroslav Škoro pred osnivanjem stranke. Tko je među biračima popularan, a tko nije donosi Dnevnik Nove TV u svom redovitom mjesečnom istraživanju Crobarometar.

Od predsjednika Milanovića i nakon izborne pobjede građani nisu od izabranog predsjednika imali velika očekivanja. Tako je i nakon prisege. O njemu pozitivan dojam ima 51 posto, a negativan njih 38 posto. Tu u odnosu na početak 2020. nema promjena. No, predsjednikova popularnost je manja od njegovih prethodnika kada su počeli mandat. Tako je 2015. o Kolindi Grabar Kitarović pozitivan dojam imalo 57 posto građana, a 2010. o Ivi Josipoviću pozitivan dojam imalo je 79 posto građana.

Škoro najpopularniji, Bandić negativac

Miroslav Škoro nije postao predsjednik Republike, nije još niti svoje stranke, ali za njega je početak dobar. O njemu pozitivan dojam ima 53 posto, a negativno njih 35 posto. Odmah iza njega je predsjednik Zoran Milanović s 51 posto građana koji su o njemu imali pozitivan dojam, a njih 38 misli suprotno.

Kolinda Grabar Kitarović napustila je Pantovčak i podijelila naciju. O njoj pozitivan dojam ima 46 posto, ali isti broj građana o njoj ima negativan dojam. U godinu dana ona je “istopila” potporu od gotovo 20 postotnih poena.

Andrej Plenković početak “tvrde kohabitacije” počinje s činjenicom da 40 posto građana ima pozitivan, a njih 51 posto negativan dojam o predsjedniku Vlade.

O Boži Petrovu 38 posto građana misli pozitivno, a njih 43 posto negativno. Davoru Bernardiću pobjeda Zoranu Milanovića nije koristila. O njemu pozitivan dojam ima 29 posto, a negativan njih 51 posto. Milan Bandić i dalje gubi potporu među građanima. Tako o njemu pozitivan dojam ima 21 posto građana, a njih 71 posto negativan dojam.

Zemlji je nestalo optimizma i potpora vladi

Kratko je trajao optimizam građana. I dalje 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20 posto misli suprotno. Ne zna njih 9 posto. Optimizam se istopio među svim biračima i sada samo 50 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru.

Vladine politike nikada nisu imali većinsku potporu među biračima. Nakon blagog oporavka i dalje 63 posto građana vladine politike ne odobrava, a njih 28 posto odobrava, dok 9 posto birača ne zna.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS CAPI metodom na 988 punoljetnih ispitanika između 1. i 20. u mjesecu. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:25