VESNA ŠKARE OŽBOLT

‘Škoro mi nije konkurencija, krug mojih birača je širi. Prvi potezi? Uvela bih zagrebačku karticu‘

Pripuz, kao i bilo tko drugi tko posluje s Gradom Zagrebom nije moj klijent. Objavit ću imovinsku karticu
Vesna Škare Ožbolt
 Ranko Suvar/Cropix

Prema prvoj anketi provedenoj nakon pogreba Milana Bandića, među kandidatima za gradonačelnika Zagreba uvjerljivo vodi čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević. Slijedi SDP-ov Joško Klisović, a na desnici vrlo dobre izglede ima Vesna Škare Ožbolt s podrškom od 9,6 posto ispitanika, samo dva postotna poena manje od HDZ-ova Davora Filipovića.

No, ulazak u utrku je objavio i čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. Hoće li joj pomrsiti račune?

- Računam na pobjedu. Ovo je tek početak. Ne osvrćem se na ankete. Imam dovoljno volje i energije za ulazak u drugi krug, a nakon toga ću biti gradonačelnica Zagreba.

S kime se vidite u drugom krugu?

- To mi nije presudno, no čini mi se da bi to mogao biti SDP-ov Joško Klisović ili Tomislav Tomašević.

Bojite li se kandidature Miroslava Škore koji bi vam mogao biti izravna konkurencija kod birača?

- Dopirem do mnogo šireg biračkog tijela nego Škoro. Ulazim u prostor desnog i lijevog centra, a radikalno desno ili lijevo ionako mi nije u fokusu. Ne opterećujem se Škorinim ulaskom u kampanju. Neki drugi bi se trebali opterećivati, a ne ja.

Na koga mislite?

- Na sve one koji skaču zato što je ušao u kampanju. Ja kažem - neka uđe i neka pokaže što zna i što može dati Zagrebu.

Jeste li spremni na razgovore s HDZ-om i biste li preuzeli funkciju predsjednice Gradske skupštine ako ne biste prošli za gradonačelnicu?

- Na hipotetska pitanja ne odgovaram. Moj je fokus čelno mjesto Grada. Mislim da će Zagreb imati gradonačelnicu i nakon toga će slijediti vrijeme obnove i novog uzleta.

Deset godina, koliko ste izvan politike, bavite se odvjetništvom. Jesu li među vašim klijentima osobe i tvrtke koje su poslovale s Gradom, posebno je li među njima Pero Pripuz?

- Mooolim?! Ne! Nitko tko posluje s Gradom nije moj klijent. Nisam vezana ni za kakve strukture, državne, gradske, ni ičije druge. Potpuno sam neovisna.

Vaš suprug je arhitekt. Može li on, ako postanete gradonačelnica ili dobijete bilo koju funkciju u upravljanju gradom, raditi na poslovima obnove Zagreba?

- On dosad nije radio na takvim poslovima, niti to namjerava. Naša obitelj ni na koji način nije poslovno povezana s Gradom. Niti je bila, niti će biti. To je nešto što smo uvijek zaobilazili u širokom luku.

Gotovo da nema projekta u Gradu koji nije preplaćen. Treba li revidirati ili raskidati ugovore sklopljene u Bandićevu mandatu, što najavljuje Tomašević?

- Imam dosta iskustva u politici i utakmica u nogama. Dosad sam se nagledala i naslušala revolucionarnih izjava poput ove gospodina Tomaševića. Ja sam ipak legalist pa ne bih govorila o raskidu ugovora koje nisam vidjela. Na žalost, Grad se ponašao prilično netransparentno pa ne znamo koji su ugovori deponirani u Gradu, koji su realizirani, i do koje mjere. Već sam rekla da će se nastaviti svi započeti projekti koji su dobro pripremljeni.

Ne može sve stati. Sve što je bilo problematično, a čini mi se da je toga puno, treba pregledati i vidjeti što se može. Trebat će voditi računa o tome da se Gradu ne natovare nove obaveze i problemi. Oko toga treba biti oprezan i nemam namjeru davati populističke izjave.

U Bandićevim mandatima je upravljanje Zagrebom bilo strogo centralizirano i gradonačelnik je odlučivao gotovo o svemu. Kako biste vi upravljali?

- Zakonom o lokalnoj upravi gradonačelniku su dane velike ovlasti. Međutim, ja namjeravam voditi Grad u suradnji sa Skupštinom, od nje tražiti suglasnost za strategiju razvoja Zagreba, a za ključne projekte tražit ću i raspisivanje referenduma. Smatram da je iznimno važno čuti mišljenje građana i zato namjeravam provoditi i mini referendume po gradskim četvrtima.

Koji bi bili vaši prvi potezi kada biste postali gradonačelnica?

- Prvo bih formirala Zavod za obnovu grada nakon potresa u kojemu bi bili stručnjaci, od arhitekata, konzervatora i povjesničara umjetnosti do drugih. Okupili bi se na jednome mjestu i napravili hodogram obnove. Zavod bi trebao biti povezan s Fondom za obnovu i morao bi profunkcionirati odmah. U obnovi je važno da se obiteljske kuće odmah saniraju, kao i jako oštećene zgrade.

Konstrukcijska obnova mora se financirati u 100-postotnom iznosu, a ne 80 posto kao što je sada. Za ostatak obnove s bankama treba dogovoriti povoljne potresne kredite s kamatom od 1,5 posto kako bi građani mogli obnoviti ostatak. Tako treba riješiti stradale kuće u podsljemenskoj zoni i stanove. Postupke treba pojednostaviti i obnova ne smije zapeti na neriješenim odnosima u povijesnim izvacima iz zemljišnih knjiga.

Drugo, uvela bih zagrebačke kartice. One će biti namijenjene umirovljenicima. Svatko od njih dobit će 500 kuna koje će moći potrošiti na kulturni ili sportski sadržaj ili, pak, usluge obrtnika. Iznos se treba potrošiti u tekućem mjesecu i neće se moći prenositi. Treće je otvaranje projekta samoodrživog grada u sklopu kojeg će se neiskorištene poljoprivredne površine staviti u funkciju i proizvoditi hrana. Četvrti potez koji se odmah mora povući je donošenje GUP-a za Zagreb i Sesvete.

U izbore idete bez stranačke mašinerije. Kako financirate kampanju?

- Moja kampanja nije velika ni zahtjevna. Financiram je svojim sredstvima i donacijama. U skladu sa zakonom objavit ću sve donatore.

Trebaju li svi kandidati objaviti imovinske kartice?

- Apsolutno da! Nitko se ne treba stidjeti objave svoje imovine ako ju je stekao na pošten način. Ja ću objaviti svoju imovinsku karticu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:27