PREDSJEDNIČKI IZBORI

ŠKORO OSVOJIO OSIJEK, MILANOVIĆU ZAGREB, SPLIT I RIJEKA! Kolindi bi mogao pasti mrak na oči kada vidi rezultate iz glavnog grada

 
 CROPIX

U većim gradovima Hrvatske pobjedu u prvoj izbornoj rundi odnio je Zoran Milanović. Zagreb, Rijeka i Split u prvom krugu izabrali bi bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića za novog predsjednika, a Osijek, rodni grad Miroslava Škore finalistima je okrenuo leđa i za svog favorita izabrao Škoru. Unatoč tome što je iz prvog kruga izašao kao pobjednik, Zoran Milanović nema takvu potporu kakvu je uoči finalne bitke uživao bivši predsjednik Ivo Josipović, ali svejedno je i uz brojke koje su govorile o nadmoćnoj prednosti ostao bez drugog mandata na Pantovčaku.

Prije pet godina, rezultati prvog izbornog kruga bili su dramatično drugačiji nego što su danas - i raspoloženje i raspodjela političkih preferencija građana. Bivši predsjednik Ivo Josipović "tukao" je i uvjerljivo vodio u prvom krugu u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku pred Kolindom Grabar Kitarović. Tada politička vaga nije bila tako nakrenuta na desnu stranu kao danas; na tadašnjim je izborima na trećem mjestu kao sinonim trećeg političkog puta uvjerljivo stajao Ivan Vilibor Sinčić, danas dominiraju kandidati s desne strane.

U Zagrebu su, prema podacima objavljenim u 23 sata koji su obuhvatili 98,72 posto biračkih mjesta, birači ostali dosljedni. Pobjednik je Zoran Milanović koji je osvojio 33,02 posto glasova. Iza njega je s gotovo deset posto manje glasova Miroslav Škoro kojeg je zaokružilo 23,79 posto birača. A predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je tek na trećem mjestu. Njezin rejting u Zagrebu je značajno pao u zadnjih pet godina. Analitičari će se baviti time je li padu kumovala i najava da bi zagrebačkom gradonačelniku nosila kolače u zatvor. Prvi krug 2014. Kolinda Grabar Kitratović okončala je sa 35,04 posto podrške, Ivo Josipović vodio je sa 40,17 posto, a sada je predsjednica srezana na trećem mjestu sa 19,36 posto. Na četvrto mjesto izbio je borac za korupciju Dario Juričan sa svojim najboljim rezultatom od 8,67 posto.

Rijeka, uvriježena tvrđava ljevice koju desnica još nikad nije uspjela osvojiti, nije tako sklona Milanoviću kao što je nekoć bila Josipoviću, a još je manje Kolindi Grabar Kitarović danas nego što je bila na zadnjim izborima. Bez obzira na to što kampanja u njezinom rodnom gradu nije prošla uz zvižduke, kako su joj prijetili kritičari, nema razloga za optimizam; jučer je dobila samo 18,79 posto, mrvu više nego što je 2014. osvojio Ivan Vilibor Sinčić (17,53 posto). Dok je u Rijeci jučer Milanović osvojio 41,91 posto glasova, Ivo Josipović je 2014. godine znatno bolje kotirao - tamo je imao najbolji rezultat sa 50,52 posto glasova, gotovo dvostruko jači od žene od koje je naposljetku izgubio i kojoj su dali 27,32 posto. Škorina kampanja u Rijeci nije se primila, ostao je van ozbiljnijeg dosega sa 12,89 posto, manje nego što je izborio Sinčić.

Sudeći po sadašnjim rezultatima, ljuta borba u drugom krugu vodit će se u Splitu. Milanović je tamo dobio 30,79 posto, iza njega je sadašnja predsjednica koju Splićani danas ne vole kao što su je 2014. godine kada su je podržali sa 32,83 posto - podrška joj je pala, dobila je 25,30 posto. Dalmatinci su Škori dali 22,12 posto.

Podijeljeno izborno tijelo Osječana, koje se u izbornoj povijesti rijetko smiješilo ljevici, sad se s kandidaturom Miroslava Škore dodatno raslojilo. Škoro nema razloga za nezadovoljstvo, u sredini za koju je vezan rođenjem prošao je odlično, Osječani su mu dali 33,33 posto podrške, bolje su ga vrednovali i od Zorana Milanovića koji je dobio 25,61 posto glasova i od Kolinde Grabar Kitarović, čija je popularnost u silaznoj putanji. Na svojim prvim izborima, u prvoj rundi, Kolinda je tamo opasno puhala za vratom Ivi Josipoviću - on je krug završio sa 37,51 posto, ona sa 36,13 posto, a Sinčić je dometnuo do 19,05 posto. Jučer je, pak, dobila 23,06 posto glasova.

Kad se privremena pobjeda Zorana Milanovića usporedi s rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora otprije pet godina nameće se zaključak da će Milanoviću trebati čudo za konačnu pobjedu. Bitka za predsjednika/predsjednicu tek počinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:29