ZBOG OBJAVA O OSTAVCI

Škoro poslao više od 80 demantija. Kreće li bivši šef DP-a u masovne tužbe protiv medija?

Brajković i Škoro tvrde da su informacije o trošenju stranačkog novca neistinite, neki mediji odbijaju objaviti poslane ispravke
Miroslav Škoro
 Dragan Matic/Cropix

Ovih su dana brojni mediji zasuti pravom bujicom demantija koje su medijskim uredništvima uputili donedavni predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i njegova mlada stranačka suradnica Nikolina Brajković. Svi demantiji koje je u njihovo ime medijima uputilo odvjetničko društvo Rabar & Visković iz Zagreba odnose se na medijske tekstove objavljene u kolovozu ove godine u kojima se nastoje otkriti stvarni razlozi Škorine iznenadne ostavke na mjesto predsjednika DP-a.

Ugled i čast

Svi demantiji završavaju na identičan način - sadrže jasnu prijetnju medijima sudskim tužbama zbog, kako tvrde, objave "neprovjerenih, netočnih i senzacionalističkih informacija kojima su teško i trajno povrijeđeni dostojanstvo, ugled i čast" Miroslava Škore i Nikoline Brajković.

Škorin "tsunami" demantija upućen medijima odnosi se na objavljene tvrdnje, koje su mediji doznali iz izvora unutar Domovinskog pokreta, da su Škoro kao predsjednik i Nikolina Brajković kao osoba zaposlena u središnjici stranke imali ekskluzivno pravo raspolaganja stranačkim novcem, da su ga trošili i u svrhe koje nemaju nikakve veze sa stranačkim troškovima te da je stranka kupovala Škorine CD-e i njegova vina. U vrlo šabloniziranim demantijima Škoro i Brajković tvrde da su objavljene informacije neistinite, da su njihovom objavom teško prekršena temeljna prava i slobode zajamčene Ustavom, zakonima i novinarskom etikom te da su izvrgnuti ruglu i poniženju.

Demantije uz prijetnju tužbama od Miroslava Škore i Nikoline Brajković, kako je pokazala naša provjera, dobili su brojni mediji. Tjednik Nacional koji je prvi objavio priču o Škori i mladoj suradnici, kako nam je rekao glavni i odgovorni urednik Berislav Jelinić, dobio je 16 ili 17 Škorinih ili Brajkovićkinih demantija. Dnevni list 24 sata i njegov tjedni prilog Express su, prema tvrdnjama odvjetnika koji zastupa taj medij, dobili više od desetak Škorinih demantija i prijetnji tužbama. Jutarnji je list od Škore i bivše mu suradnice dosad dobio pet demantija, jednako kao i portal Telegram, dok u Indexu tvrde da su dosad primili tri Škorina demantija i tako dalje...

"Kad se bolje pogledaju ti zahtjevi za ispravkama, vidi se da su pisani šablonski i pro forme, samo da bi se zadovoljio nužni uvjet za podnošenje tužbe protiv medija", rekao nam je jedan od iskusnih odvjetnika koji ima bogato iskustvo zastupanja medija pred sudom. Naime, zakonski uvjet za podnošenje tužbe protiv medija je da strana koja smatra da je oštećena medijskom objavom pošalje ispravak informacije koju smatra netočnom. Bez zahtjeva za ispravkom gubi pravo na sudsku tužbu.

Uvjeti za objavu

Miroslav Škoro je za Jutarnji list potvrdio da je na adrese različitih medijskih kuća poslano oko osamdeset ispravaka (demantija) i da su neki mediji poput Indexa ili portala Direktno već objavili ispravke. Za podatak o preciznijem broju upućenih demantija uputio nas je na svog odvjetnika. ​Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, iz čijeg ureda su medijima razaslani brojni Škorini i Brajkovićkini demantiji, potvrdio nam je: "Moja kolegica koja na tome radi poslala je oko osamdeset demantija raznim medijima. Četrdesetak smo ih uputili u ime Miroslava Škore i još toliko u ime gospodične Nikoline Brajković". ​Urednik Nacionala Berislav Jelinić rekao nam je da nema namjeru objaviti Škorine demantije. "To nisu demantiji jer su preopširni i ne daju baš nikakve dokaze za ono što se u njima tvrdi. Zakon o medijima propisuje kakav demanti treba biti, a ono što je on poslao ne zadovoljava elementarne zakonske uvjete za objavu. Neka tuži ako želi. Nas tužbe ne fasciniraju. Dapače, kod nas one izazivaju kontra učinak", rekao nam je Jelinić.

"Duševne boli": Brkić se hvalio da je novcem od presuda kupio Harley-Davidson

Kada smo ga vratili na pitanje pokreće li masovne tužbe protiv medija, odgovorio je: "Ja bih rekao da su hrvatski mediji prema meni pokrenuli masovnu akciju iznošenja laži. Je li nam istina bitna? Ako nije, ja ću odšutjeti, ali mislim da je ipak bitna. Ja odustati neću, dovoljno me se vuklo kroz blato.

Ako mediji pokrenu još jednu rundu, onda će biti još 80 dopisa za ispravkom netočnih navoda. Ili će dojaditi meni ili vama, a ja nekako mislim da će ipak vama prije dojaditi. A vi znate kako to ide - objava demantija, a nakon toga ćemo vidjeti. Jer šteta je počinjena i nitko ne može reći da nije.

Obični mali čovjek koji čita samo naslove može pogrešno smatrati da sam ja jedan vrlo loš čovjek, a i vi i ja znamo da nisam". Pretvori li svoje masovne demantije u masovne tužbe protiv medija, Miroslav Škoro će krenuti stopama bivšeg potpredsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora u prošlom mandatu, Milijana Brkića.

Brkić je, naime, od 2016. godine do odlaska s političke scene pokrenuo više do trideset sudskih sporova protiv medija. Neke je dobio, neke izgubio, a pred prijateljima se volio pohvaliti da je od novca dobivenog na temelju presuda protiv medija dosuđenih mu zbog "duševnih boli" koje su mu nanijeli mediji kupio motocikl Harley-Davidson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:42