ANALITIČARI O 2. KRUGU

‘Škoro se zapravo kandidirao protiv Plenkovića, a trijumf Puljka veliki je neuspjeh HDZ-a‘

Marko Filipović u Rijeci je spasio SDP od potopa, a u Vukovaru su birači glasali za nacionalistički radikalizam i getoizaciju, smatraju
Lokalni izbori
 Vesna Veselić

Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero ocjenjuju da je pobjeda Tomislava Tomaševića u Zagrebu očekivana, pobjeda Ivice Puljka u Splitu neuspjeh HDZ-a, za razliku od velikog uspjeha HDZ-ova Ivice Radića u Osijeku, a Marko Filipović je u Rijeci spasio SDP od potopa.

Tomašević je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora postao gradonačelnikom Zagreba s dosad najvećim brojem glasova birača, njih 199.630, a protukandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova.

U Zagrebu pobjeda demokratske opcije protiv populizma

- To je trijumf platforme Možemo! jer su dobili bolji rezultat nego ikad itko u demokratskoj tradiciji u Zagrebu, to je za njih velika stvar, a od ponedjeljka postaje velika odgovornost. Vidjet ćemo kako će izdržati uspjeh, kako će s time izaći na kraj - istaknuo je Puhovski.

Gjenero kaže kako je njihova pobjeda veliko olakšanje jer to znači da velika većina biračkog tijela u Zagrebu pripada u demokratski politički prostor.

- Ovo zapravo nisu bili politički izbori u pravom smislu riječi jer u drugom krugu nismo birali između različitih političkih opcija i policy projekata, nego između demokratske opcije koja spada u ustavni luk i protudemokratske, populističke opcije. Škoro se potrudio u kampanji jasno dokazati da ne pripada u demokratski politički prostor - ocijenio je.

Smatra da je takva difamacijska taktika na kraju koristila Tomaševiću jer su ljudi koji pripadaju bilo kojoj demokratskoj političkoj opciji, bilo socijaldemokratskoj, liberalnoj, umjereno-konzervativnoj, morali glasati za njega jer su time branili demokratski prostor u Zagrebu.

- Taj tip difamacijske kampanje, političke agresivnosti, nasrtljivosti i 'trumpanja' nikad se dosad nije dogodio u Hrvatskoj. Bojim se da ćemo toga imati sve više, jer Putin i Rusija financiraju protudemokratske političke opcije unutar EU-a - naveo je Gjenero.

Puhovski smatra kako je smisao Škorine kampanje bio u tome da se on zapravo kandidirao protiv premijera Andreja Plenkovića kako bi pokazao da je on "jedini ovlašteni branitelj hrvatske desnice, patriotskih, katoličkih, domoljubnih snaga”, a samo mu je bilo važno da prijeđe 30 posto.

U Splitu će Puljak imati problema u Gradskom vijeću

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) osvojio je 35.565 glasova, a njegov protukandidat iz redova HDZ-a Vice Mihanović 27.106 glasova.

Gjenero i Puhovski slažu se da je pobjeda Puljka neuspjeh HDZ-a.

- To je velik neuspjeh HDZ-a, za razliku od Zagreba gdje HDZ nije bio ozbiljno u igri. U Zagrebu je HDZ bio zadovoljan time što je pobijedio SDP. U Splitu je to neuspjeh HDZ-a jer su imali naprosto slabog kandidata kojeg nisu uspjeli pogurati - rekao je Puhovski.

Gjenero pak navodi kako je očekivao pobjedu Puljka na temelju osobnosti i uvjerljivosti njegove retorike.

- Njega će još neko vrijeme opterećivati Bojan Ivošević kao zamjenik gradonačelnika, ali to nije velik problem. Znamo da gradonačelnik može svoga zamjenika potpuno marginalizirati, što će Puljak u ovom slučaju morati napraviti, ali to će mu dodatno otežati posao - ističe Gjenero.

Puhovski misli da Ivošević ipak nije Puljku najveći problem.

- Meni je potpuno nejasno kako će on komponirati većinu u Gradskom vijeću. Mislim da je sasvim moguće da do kraja godine budu još jedni izbori zbog donošenja proračuna - kaže Puhovski.

Osijek jedini pravi uspjeh HDZ-a, Rijeka spasila SDP

HDZ-ov novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u drugom krugu lokalnih izbora osvojio je 15.526 glasova, a njegov nezavisni protukandidat Berislav Mlinarević 9241 glas.

Gjenero smatra kako je u Osijeku "komotna situacija".

- To je jedna od važnijih pobjeda HDZ-a na ovim izborima, nikad dosad nisu imali gradonačelnika. Imat će solidnu većinu, a ima temelje osam godina dobrog upravljanja Ivice Vrkića. Oni nisu bili formalno dio te političke većine, ali je Vrkić bio jako uključiv i otvoren gradonačelnik - rekao je.

Puhovski također misli da je Radićeva pobjeda velik uspjeh HDZ-a, na koji se oni mogu oslanjati jer im je dao vjetar u leđa.

- Osijek i Zadar su njihovi uspjesi, pri čemu su Zadar imali, a Osijek nisu, pa je Osijek zapravo jedini pravi uspjeh HDZ-a u drugom krugu - ocijenio je.

Novi gradonačelnik Rijeke je Marko Filipović (SDP) jer je na izborima osvojio 18.902 glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 15.795 glasova.

Gjenero navodi kako u Rijeci, iako se mijenja gradonačelnik, ostaje ista vlast.

- Tu je, za razliku od Splita, gdje je osobnost pobijedila stranačku mašineriju, pobjeda stranačke mašinerije. Imali su sreću što se Štimac nije snašao tako dobro kao Puljak - rekao je i ocijenio da će vjerojatno uspjeti uspostaviti većinu, dok će nova vlast biti vrlo slična Obersnelovoj.

Puhovski smatra kako je Filipović SDP spasio od potopa.

- Da su izgubili Rijeku, to bi bio potop SDP-a. Ovako su se uspjeli provući s umjerenim porazom, ali i on pred sobom ima velike poteškoće u kombiniranju većine u vijeću - naveo je.

U Vukovaru ostaju radikalizam i nacionalno razdvajanje

Ivan Penava ostaje gradonačelnik Vukovara nakon što je u drugom krugu pobijedio HDZ-ova Nikolu Mažara. Penava je imao 5392 glasova, a Mažar 4529 glasova.

Puhovski je očekivao pobjedu Penave, no mislio je da će biti veća.

- HDZ je razmjerno dobro prošao, ali Penava je bio na neki način predodređen. Za Penavu je neuspjeh da je išao u drugi krug, a sad je dobio relativnim niskim granicama od 50 posto - rekao je dodavši da će biti natezanja oko formiranja većine u Gradskom vijeću.

Gjenero pak Penavinu pobjedu vidi kao najgoru stvar koja se mogla dogoditi na ovim izborima.

- To znači da su u Vukovaru birači glasali za nacionalistički radikalizam i getoizaciju. To je najopasnija politika koju Hrvatska može voditi u tom kontaktnom i vrlo osjetljivom prostoru - ocijenio je.

Dodao je kako će Vukovar ponovno imati isključivu vlast i nacionalno razdvajanje te istaknuo kako je time "oslabljeno i ono dobro što se postiglo koalicijom Plenkovićeva HDZ-a i Pupovčeva SDSS-a".

U Istri Pula najveći udarac za IDS

IDS je prvi put nakon 20 godina izgubio vlast u Puli. Novi gradonačelnik je nezavisni Filip Zoričić koji je osvojio 10.666 glasova, dok je njegova protukandidatkinja iz IDS-a Elena Puh Belci osvojila 8225.

Puhovski je naveo kako je IDS u mnogim sredinama "ljudima predugo bio pred očima i htjeli su ga se rješiti".

Iako je IDS izgubio u još nekoliko mjesta u Istri, smatra kako je ona i dalje većinski IDS-ova, iako nije više u rukama IDS-a. Što se tiče budućnosti IDS-a, smatra da će ona ovisiti o tome kako će se oni ponašati.

- Oni su bili mikro klijentelistička stranka, koja je živjela od napetosti spram Zagreba. To je isto kao što je HDZ živio od napetosti spram Beograda i Srbije dugo vremena, kad to popusti, onda se dio tog biračkog potencijala prelijeva u druge stranke. IDS-u se u ovom trenutku ne piše dobro ako se ozbiljno ne preustroji - drži Puhovski.

Gjenero navodi kako IDS očekivano slabi i to ne od stranačkih kandidata, nego od neovisnih.

- Međutim, već se pokazalo da kad neovisne liste jednom preuzmu od IDS-a neku jedinicu lokalne samouprave, uglavnom uspostavljaju vrlo solidnu i trajnu vlast ili ostaju neovisni ili se povezuju s nekom od političkih stranaka - naveo je dodavši kako uvijek oslabe tamo gdje im je lokalna organizacija stranke nešto slabija.

Mišljenja je kako je Pula dosad za njih najveći udarac, a neugodno iznenađenje im je i Pazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:35