OSJEČKA VODENICA

Skupocjena slavonska turistička atrakcija napokon odvezena na remont

Nakon dvije i pol godine potrage, brodogradilište iz Bačkog Monoštora u Srbiji odvojilo je vodenicu od obale i oteglilo je na servis

Tegljenje vodenice na Dravi kod Osijeka

 Nikola Patković/

Replika povijesne vodenice na Dravi kod Osijeka, kojoj je već dulje iz sigurnosnih razloga ukinuta dozvola za korištenje, napokon je u četvrtak odvojena od kopna i otegljena 300 metara uzvodno na prostor bivše Vodogradnje gdje će biti obavljena prijeko potrebna sanacija.

Nakon toga vodenica bi trebala biti vraćena na svoju dosadašnju lokaciju uz promenadu na Gornjodravskoj obali.

- Jedino mjesto gdje smo je mogli odvući prostor je bivše Vodogradnje i tamo smo sedam dana čistili i pripremali sve za prijem objekta, pri čemu smo morali paziti i na to koliki će biti vodostaj. Bila je to prilično komplicirana operacija, postojao je i strah od puknuća jer je riječ o objektu težine 75 tona, ali je, na svu sreću, uspješno okončana, nije se dogodio nikakav incident, nitko nije nastradao i to je najvažnije. Nama, u biti, tek slijedi upoznavanje s pravim stanjem vodenice, odnosno što se sve mora sanirati, ali vjerujem da će i sama sanacija potrajati neko vrijeme. U svakom slučaju, jako smo zadovoljni što smo jedan veliki problem skinuli s dnevnog reda - rekao je Robert Seligman, direktor gradske tvrtke Športski objekti koja je prošle godine preuzela upravljanje vodenicom.

image

Odvajanje vodenice od obale na Dravi kod Osijeka

Nikola Patković/
image

Pripreme za sanaciju vodenice na Dravi kod Osijeka

Nikola Patković/
image

Pripreme za sanaciju vodenice na Dravi kod Osijeka

Nikola Patković/
image

Pripreme za sanaciju vodenice na Dravi kod Osijeka

Nikola Patković/

O problemima Grada Osijeka sa sanacijom vodenice pisali smo u rujnu prošle godine. Naime, dotad je gradska uprava prošla kroz četiri postupka nabave u potrazi za tvrtkom koja bi vodenicu odvojila od kopna i sigurno je oteglila do lokacije gdje bi se obavio remont. Na dva postupka nabave nitko se čak nije niti javio.

Neke su tvrtke, pak, tražile od Grada Osijeka da obavi sve pripremne radnje i osigura vodenicu od raspadanja tijekom izvlačenja i tegljenja, Naime, stručnjaci koji su pregledali plovilo, procijenili su da bi se vodenica već u startu pokušaja njezina tegljenja na drugu lokaciju jednostavno mogla raspasti i zaploviti Dravom u dijelovima. Nakon dugo vremena konačno je pronađena tvrtka koja je bila spremna prihvatiti se tog izazova, a riječ je o brodogradilištu iz Bačkog Monoštora u susjednoj Srbiji.

Vodenica je sagrađena i na Dravu postavljena 2016. godine kao turistička atrakcija i podsjetnik na vodenice kakvima je Drava kod Osijeka obilovala do Drugoga svjetskog rata i koje su prvenstveno služile kao mlinovi za brašno.

image

Obnavljanje osječke vodenice

Vlado Kos/Cropix
image

Obnavljanje osječke vodenice

Vlado Kos/Cropix

Njome je upravljala Ekološka udruga Vodenica koja je bila i partner u provedbi ovog projekta, vrijednog 479.505,08 eura i realiziranog kroz projekt prekogranične suradnje IPA Mađarska - Hrvatska 2007. - 2013. pod nazivom "Along the Miller‘s Route in cross-border area" (Putovima mlinara u prekograničnom području).

Nakon što su stručnjaci iz Hrvatskog registra brodova pregledom pronašli dosta problematičnih točaka u sigurnosnom smislu, naložili su da se vodenicu zatvori te izvuče na suho i popravi, a upravljanje nad njom prošle je godine preuzela gradska tvrtka Športski objekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 12:24