STRAH OD KORONAVIRUSA

Skupovi u Varaždinu s više od 100 osoba nemaju dozvole, Županijski stožer traži dopuštenje za nadzor poštovanja kućne karantene

zamjenik varaždinskog župana i načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Premda na području Varaždinske županije nema novopotvrđenih slučajeva osoba zaraženih koronavirusom, a dobro su i četiri osobe za koje je prije 8. ožujka potvrđeno da su zaražene, županijski Stožer civilne zaštite neće davati dozvole za skupove s više od 100 osoba.

Zamjenik varaždinskog župana i načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin rekao je u četvrtak da su donijeli dodatne mjere zaštite prilikom okupljanja te da taj stožer više neće davati dozvole za skupove s više od 100 osoba.

- Za sve ostale skupove na otvorenome i u zatvorenom prostoru kao što su nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja i razna druženja starijih osoba preporučuje se odgoda do daljnjega zbog objektivnih razloga - izjavio je Vugrin.

Istaknuo je kako nije uvijek moguće utvrditi zdravstveno stanje osoba koje su na nekom skupu, koja su mjesta i pokrajine posjećivale posljednjih 14 dana te jesu li bile u doticaju s osobama zaraženim koronavirusom i imaju li rješenje o samoizolaciji kojeg se ne pridržavaju.

Županijski stožer traži dozvolu za nadzor poštovanja kućne karantene

Vugrin je dodao da je Županijski stožer Ravnateljstvu Civilne zaštite poslao zahtjev da mu se omogući zakonska osnova da kontrolira poštuju li propisane mjere one osobe koje imaju rješenje za samoizolaciju i kućnu karantenu.

Zahtjev se odnosi na to da Varaždinska županija može nekoga poslati u kontrolu da provjeri jesu li osobe u samoizolaciji i drže li se propisanih odredaba kako se ne bi ugrožavalo stanovništvo i kako ne bi dolazilo do mogućeg širenja koronavirusa na području županije, rekao je Vugrin.

Podsjetio je na zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s kaznama od nekoliko tisuća kuna.

Ako osoba prekrši uvjete samoizolacije i zarazi druge osobe, na snagu stupa Kazneni zakon, a tu je već riječ o mogućoj kazni zatvora. Ako osoba napusti samoizolaciju i zarazi drugu osobu i to dovede do smrtnog slučaja, govorimo i o kazni zatvora od tri do 12 godina, rekao je Vugrin i upitao: "Je li to netko spreman riskirati?".

Županijski stožer traži i da mu se omogući da donosi obvezujuću odluku za javne skupove sa 100 ili više osoba.

Vugrin je istaknuo da traže da se definiraju rizična područja u Sloveniji i kategorije rizičnosti kako bi na graničnim prijelazima Varaždinske županije s Republikom Slovenijom mogli primjenjivati sve potrebne preventivne mjere.

- Situacija u Sloveniji je takva da smo u posljednja 24 sata došli s 24 na više od 50 potvrđenih slučajeva osoba zaraženih koronavirusom, a zadnja je informacija da je Slovenija već na više od 80 potvrđenih slučajeva. Mi smo pogranično područje i ne možemo i ne smijemo ignorirati takvu situaciju - istaknuo je načelnik varaždinskog Županijskog stožera Civilne zaštite.

Kako posljednjih dana u Varaždinskoj županiji nije bilo novih slučajeva zaraze, a trenutačni broj od 158 osoba pod nadzorom se ne povećava, procijenjeno je da zasad nema potrebe za zatvaranjem vrtića, škola i fakulteta.

- Ipak, ne možemo ignorirati situaciju u neposrednoj blizini. Varaždinska županija nije izoliran otok i jasno da moramo gledati što se događa i adekvatno tome donositi preporuke koje će se redovito na dnevnoj bazi objavljivati i aplicirati - dodao je Vugrin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:31