StoryEditor
GUBICI

Skupština Đure Đakovića nije donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala

Gubitak iz poslovanja u 2019. je, po zaključnom je računu, iznosio 104,46 milijuna kuna, a pokrit će se iz dobiti budućeg poslovanja
 Ivica Vlašić

Dioničari Đuro Đaković grupe na glavnoj skupštini u utorak odlučili su da se gubitak iz prošle godine, koji je iznosio 104,46 milijuna kuna, pokrije iz dobiti budućeg poslovanja, a nisu donijeli odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjenama statuta, objavila je ta kompanija.

"Sve odluke donesene su u skladu s prijedlozima odluka navedenim u pozivu za održavanje glavne skupštine, osim odluke o pokriću gubitka, koja je donesena po protuprijedlogu dioničara Nenada Bakića, te odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjenama Statuta, koje nisu donesene", objavljeno je iz Đuro Đaković grupe putem Zagrebačke burze.

Prema objavljenim odlukama donesenim na skupštini, gubitak iz poslovanja u 2019. godini je, po zaključnom je računu, iznosio 104,46 milijuna kuna, a pokrit će se iz dobiti budućeg poslovanja. 

Takva je odluka o pokriću gubitka, kako se navodi, donijeta temeljem protuprijedloga dioničara Nenada Bakića, koji u Đuro Đaković grupi ima 17,71 posto dionica. 

Naime, u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen sredinom srpnja bilo je predloženo da se gubitak najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Prema podacima iznijetim u tom pozivu, Đuro Đaković grupa je prošlu godinu završila s gubitkom od 104,46 milijuna kuna, a preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja iznosi 119,18 milijuna kuna, tako da je na zadnji dan 2019. ukupni gubitak iznosio 223,64 milijuna kuna. 

Skupštini je bilo predloženo da se taj gubitak manjim dijelom pokrije iz kapitalnih rezervi, a većim dijelom pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, no sukladno današnjoj objavi dioničari takvu odluku nisu donijeli. 

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe, država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, Nenad Bakić ima 17,7 posto dionica, Ivan Božidar Ivanović 8,7 posto dionica, itd. 

Dionica Đuro Đaković grupe danas je na Zagrebačkoj burzi zabilježila visok rast cijene, za gotovo 74 posto, na 2,97 kuna, a imala je promet od gotovo 417 tisuća kuna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2020 20:19