PRORAČUN

Skupština Primorsko-goranske županije: Milijun kuna zajma za održavanje likvidnosti

 
Zlatko Komadina
 Robert Fajt / CROPIX

Primorsko-goranska županijska Skupština u četvrtak je prihvatila izvještaj o izvršenju lanjskog proračuna Županije, kojim je utvrđen čisti proračunski višak prihoda od 17,4 milijuna kuna te prijedlog kreditnog zaduženja od milijun kuna za održavanje likvidnosti.

Prema godišnjem izvještaju o izvršenju lanjskog proračuna, utvrđen je konsolidirani višak prihoda nad rashodima od 54,3 milijuna kuna. Od toga se 29,5 milijuna kuna odnosi na višak županije, dok se 24,8 milijuna kuna ódnosi na višak županijskih proračunskih korisnika. Čisti proračunski višak je 17,4 milijuna kuna što će, po riječima pročelnika za financije Krešimira Parata, pomoći da se amortizira pad prihoda u ovoj godini kao posljedica mjera za ublažavanje korona krize, kao i pada gospodarskih aktivnosti.

Parat je, upitan o utjecaju epidemije Covida 19 na županijski proračun, rekao da se, kao i kod drugih, vidi pad aktivnosti i prihoda, primjerice od koncesija, upravnih pristojbi, poreza, posebice prihoda od poreza na dohodak.

- Imamo pad, ali zahvaljujući opreznom planiranju poreza za ovu godinu, naš rebalans će biti na istoj ili približnoj razini kao početni proračun - rekao je.

Županijska skupština je u nastavku, upravo zbog očekivane manje naplate poreza na dohodak, prihvatila odluku o kratkoročnom zajmu od milijun kuna za održavanje likvidnosti, kao preventivnu mjeru.

Dobar dio aktualnog sata protekao je u raspravi o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.

Vijećnik Dinko Beaković (HDZ) rekao je da je za direktora Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, lani postavljen politički podoban kandidat. Naglasio je da su se ondje u međuvremenu dogodile dvije teške nesreće u kojima su stradali radnici, da se dogodio požar te teška trovanja, primjerice živom te da su arsen, olovo i drugo pronađeni u kosi i krvi djelatnika.

Naveo je da je Ekoplus zatražio ispitivanja kakvoće zraka unutar i izvan pogona na Marišini, ali da rezultati do danas nisu objavljeni.

Župan Zlatko Komadina rekao je da su povrede na radu i i djelatnost u djelokrugu rada direktora. Ocijenio je da situacija nije nimalo dobra, da županija radi što može kako bi sustav funkcionirao. Rekao je da je županija ne obavlja komunalne djelatnosti, da je u taj projekt uskočila, da je država to prepustila, a da gradovi i općine ne žele preuzeti. Marišćina, kaže, proizvodi gorivo iz otpada te mora platiti da bi ga netko primio, nema energana, a država ni to nije rješila.

Komadina je rekao i to da neki govornici na sjednici imaju podatke iz Ekoplusa, ustvrdivši kako to znači da dobar dio HDZ-ovaca radi tamo.

Beaković je na to regirao kazavši da je jedini čovjek koji je radio u Ekoplusu, a bio je član HDZ-a, dobio otkaz nakon što je u Ekoplus došao direktor Miodrag Šarac.

Direktor Ekoplusa Miodrag Šarac je rekao da su se u Marišćini dogodile dvije nesreće. Jedna je lakša, u kojoj je kamion prešao preko noge radnika, a inspekcija nije utvrdila krivnju poslodavca, a u drugoj su teže ozlijeđene dvije osobe, dok je inspekcijski nadzor u tijeku te se određene procedure popravljaju. Jedna je osoba otpuštena iz bolnice, druga će biti uskoro, a oporavak će trajati, rekao je.

Šarac je izjavio da se sad više ne priča o smradu s Marišćine, nego o poboljšanju sustava.

- Zabrinuti smo za okoliš i radnike - rekao je i nastavio da se rade dodatna ispitivanja te da u pogonu ima puno kemijskih spojeva kojima su radnici izloženi, dok ih izvan pogona i ograde Marišćine nema. To se, kaže, rješava upotrebom zaštitne opreme, a javnost iz Ekoplusa o tome još nisu izvijestili, jer postupak još nije gotov, a u izradi su toksikološki i elaborat o utjecaju na okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:30