SDSS-U NAJVEĆA PODRŠKA

Slab odaziv na manjinske izbore: Za vijećnika u Zagrebu glasalo 1 posto Srba

Uz izlaznost između šest i 13 posto, SDSS je osvojio najviše glasova u Šibenskoj, Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji
Milorad Pupovac
 Marko Todorov/Cropix

Izrazito slab interes birača iz redova nacionalnih manjina osnovno je obilježje dopunskih manjinskih izbora koji su održani u nedjelju.

U takvim okolnostima Samostalna demokratska srpska stranka još je jednom potvrdila da ima najveću podršku, među malobrojnim biračima koji glasaju za stranke s manjinskim predznakom.

Negativni rekorder je Grad Zagreb gdje je vijećnik u Gradskoj skupštini postao SDSS-ov Nikola Vukobratović za kojega je glasalo samo 1,08 posto od dvadesetak tisuća zagrebačkih Srba. To znači kako je na ove dodatne izbore u glavnom gradu izišla približno jedna od stotinu osoba srpske nacionalnosti, a Vukobratović je svejedno izabran jer nije imao protukandidata.

Neznatno bolji odaziv zabilježen je u Rijeci gdje je izišlo 4,8 posto birača, a izabran je Mile Opačić kojeg su podržavali SDP, SDSS, PGS i još nekoliko stranaka. U Puli je glasalo 8,4 posto birača, a Milan Rašula pobijedio je Mirjanu Galo, dok je u Međimurju 4,7 posto romskih birača izabralo SDP-ovca Elvisa Kralja u Županijsku skupštinu.

Veća je izlaznost bila na biralištima Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je izišlo 17,6 posto manjinskih birača, a sva tri mjesta u Županijskoj skupštini pripala su kandidatima SDSS-a. U tamošnjem Borovu, gdje su Hrvati manjinski narod, u Općinsko vijeće birao se hrvatski vijećnik, a ušla je Mirjana Ćupić s liste SDSS-a jer u Borovu HDZ nije imao kandidate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:27