PALA CIJENA KVADRATA

SLABA KUPOVNA MOĆ, SLABIJA POTRAŽNJA Pala cijena novogradnji, stanovi se prodaju za čak 11 posto jeftinije nego prošle godine

 Ranko Šuvar / CROPIX

U prvoj polovini godine prodano je 1.348 novih stanova, ili 30 posto više u odnosu na prosjek tijekom krize, piše Novi list, i to uglavnom zahvaljujući jeftinijoj ponudi iz POS-a. Također, prosječna cijena prodanih stanova u zemlji pala je sa 1.750 eura iz 2008. na 1.400 eura potkraj prošle godine prema podacima Burze nekretnina.

Novogradnja se u Hrvatskoj ove godine prodavala za čak 11 posto jeftinije nego u istom razdoblju prošle godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Četvorni je metar u prosjeku stajao 1.350 eura (10.179 kuna) što znači da je cijena kvadrata stambenog prostora u Hrvatskoj pala na razinu iz 2006. godine koja je prethodila krizi, donosi Hrvatska gospodarska komora.

Cijene novih stanova u zemlji pale su za oko šest posto, a Služba za komunikacije HGK-a ocjenjuje: ‘Na takva su kretanja utjecali stanovi iz programa društveno poticane stanogradnje (POS), čija je cijena gotovo za četvrtinu niža od one po kojoj stanove prodaju ostali.’

Jeftiniji stanovi iz POS-a prošle su godine činili samo 3,7 posto od prodanog stambenog prostora, a u prvih šest mjeseci ove godine čak 22 posto, piše Novi list.

Premda se podaci odnose na nove stanove, statistika se puno ne mijenja ni kad se uključe svi stanovi, kuće i apartmani.

U porastu cu tek cijene manjeg broja luksuznih i najkvalitetnijih stanova na atraktivnim lokacijama u Zagrebu i na Jadranu dok ostatak stambenih prostora gubi na cijeni jer je većini stanovništva oslabjela kupovna moć, a time i potražnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56