NEMILOSRDNA BIROKRACIJA

SLABO POKRETNOJ STARICI ISKLJUČILI STRUJU ZBOG DUGA OD 138 KUNA 'Nitko me nije upozorio, da mi život ovisi o aparatima mogla sam umrijeti'

 Darko Imbriša / Podravski list

FERDINANDOVACTerezija Molvarec, slabo pokretna 82-godišnjakinja iz Ferdinandovca koja živi sama, prošli tjedan ostala je bez struje zbog duga od 138 kuna. Opomenu za dug, tvrdi gospođa Terezija, nije dobila pa je ostala u šoku kad je shvatila da je isključena iz mreže.

- U zadnjem obračunu dobila sam obavijest da imam dug od 69 kuna i to sam platila, kao i akontaciju za siječanj. U utorak ujutro sam vidjela djelatnike Elektre da se motaju po mom dvorištu, a tek kad sam htjela upaliti televizor, shvatila sam da su me iskopčali. Žalosno je što me nitko nije upozorio na dug i da mi prijeti isključenje – požalila nam se.

Odmah nakon isključenja Terezijin sin zatražio je objašnjenje od distributerske tvrtke '220V' i dobio odgovor da je 82-godišnjakinja ostala dužna 138 kuna. Starica kaže da bi odmah podmirila dug da je dobila obavijest.

- Mi starci se teško snalazimo s računima, ali to nije razlog da nas se ne obavijesti o dugovanju, pogotovo ako nam prijeti iskapčanje. Da sam kojim slučajem teško bolesna i da mi život ovisi o aparatima, mogla sam umrijeti – žalosno će gospođa Molvarec.

Na kraju je morala platiti i dodatnih 400 kuna za ponovno uključenje na mrežu. I zbog toga je ogorčena na distributera.

- Moja mirovina je 700 kuna i svaka lipa mi je važna. Sad sam bespotrebno ostala bez 400 kuna te sam dva dana bila bez struje – upozorava.

U tvrtki '220V' ističu da zahtjeve za privremenu obustavu u isporuci struje šalju prema zakonskim propisima onim klijentima koji imaju dugovanje i kojima je bila poslana opomena.

- Upotrebljavamo i mjere koje nisu predviđene zakonom, a to je zvanje klijenata i slanje SMS poruka te smo otvoreni za mogućnost otplatnog plana i mogućnost odustajanja od zahtjeva u slučaju socijalno ugroženih korisnika. U slučaju Terezije Molvarec poslane su tri opomene i imala je nepodmireno dugovanje za tri mjeseca. Nažalost, na opomene i pozive nije odgovarala pa smatramo da je sve sukladno propisima – kaže Marko Lalić, direktor tvrtke '220V'.

Ako želite pomoći baki Tereziji, ovo je broj žiro računa:

Terezija Molvarec, Ferdinandovac

IBAN: HR2523900013290418871 (Hrvatska poštanska banka)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:46