PET ZVJEZDICA ZA MINISTRA

Slatki život ministra i suradnika: Panenićev pomoćnik na putovanja potrošio 6 prosječnih plaća!

Zdeslav Matić je u dva i pol mjeseca uglavnom protokolarno putovao u Amsterdam, London, Bruxelles, Litvu i Dubrovnik
 Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX

Kad je ministrima uvela limit da na službenim putovanjima mogu noćiti maksimalno u hotelima s četiri zvjezdice, Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina-Alibegović možda je htjela prvo počistiti u svojem dvorištu.

To bi se moglo zaključiti na primjeru Ministarstva gospodarstva kojem je na čelu također mostovac Tomislav Panenić.

Panenić je na dosadašnjim službenim putovanjima isključivo boravio u hotelima s pet zvjezdica, a bolji smještaj povremeno su koristili i njegovi pomoćnici Leo Prelec i Zdeslav Matić.

Matić je, dapače, rekorder po broju službenih putovanja na koja je, prema podacima iz Ministarstva, potrošio 34 tisuće kuna, znači prosječnih šest hrvatskih plaća.

Nužna putovanja

S obzirom na to da je pomoćnikom imenovan tek 10. veljače, Matić je dosad na službena putovanja u prosjeku trošio nešto malo manje od 500 kuna dnevno, a u ova dva i pol mjeseca obišao je Amsterdam, Bruxelles, Litvu, London te u dva navrata Dubrovnik.

Nastavi li tim tempom i održi li se Vlada, Matićeva bi putovanja do kraja mandata mogla koštati 634.000 kuna.

Kako nam je objasnio sam Matić, sva su putovanja bila opravdana i nužna, a za mjesec svibanj najavljuje još dva - jedan na arbitražu čiju destinaciju ne smije odati te posjet Poljskoj.

Za svoje prvo putovanje odabrao je Bruxelles, gdje je boravio od 17. do 19. ožujka, na sastanku s temom europske strategije o LNG-u.

Potom je od 28. do 31. ožujka bio u Litvi gdje se sastao sa zamjenikom ministra energetike Aleksandrasom Spruogisom, obišao nuklearnu elektranu i i terminal za prirodni plin.

Odabir partnera

Njegova treća destinacija bila je Dubrovnik gdje je noćio jer je prisustvovao proslavi otvorenja hidroelektrane, a u travnju je jednu noć proveo i u Amsterdamu zbog neformalnog sastanka vijeća ministara za energetiku.

U Londonu je proveo tri noći, tamo je otputovao kao hrvatski predstavnik na arbitražnom postupku u vezi s Inom, a smještaj je imao u Hyattovom boutique hotel s pet zvjezdica Andaz na Liverpool Streetu, uređen dizajnerskim Eames namještajem.

- To je bio hotel kojeg su odabrali naši londonski odvjetnici i na što nisam mogao utjecati”, rekao nam je Matić.

Njegovo posljednje putovanje 25. travnja ponovo je bilo za Dubrovnik, ali ovaj put Matić se u Zagreb vratio istog dana.

Ministar je duplo manje potrošio

Ministar Panenić je na putovanja potrošio znatno manje od pomoćnika, samo 3474 kune za smještaj i 6667 kuna za prijevoz.

Moglo bi se reći da smo dobro prošli jer je za tih 3400 kuna svejedno uspio boraviti u hotelima s pet zvjezdica pa je tako u Bakuu odsjeo u hotelu Four Season, u Dubrovniku je dvije noći proveo u hotelu Grand Imperial, a u Amsterdamu je također noćio u smještaju s pet zvjezdica, Sofitelovu Grand Hotelu u sklopu kojeg posluje restoran s Michelinovom zvjezdicom i koji je uredila dekoraterka Sybille de Margerie. Kako su objasnili u Ministarstvu, u slučajevima posjeta Bakuu i Dubrovniku ministar je noćio u hotelima s pet zvjezdica jer su u njima bile organizirane manifestacije kojima je trebao prisustvovati, a zbog toga je za smještaj dobio i posebnu cijenu. Isto, to ne vrijedi za Amsterdam u kojem je noćenje u hotelu s pet zvjezdica očito sam odabrao. Ipak, kao pohvalno treba istaknuti to da se ministar odrekao dnevnica na službenim putovanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:59