UGROŽENA POZICIJA

Slavko Linić - daje kontradiktorne izjave, burno reagira i ćudljiv je. Šteti SDP-u

U SDP-u ne žele potencirati problem oko Linića, objašnjavaju da je više zbunjen nego potrošen i da ga stranka ne želi ograničavati
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Slavko Linić, bivši potpredsjednik Vlade i jedan od uglednijih članova SDP-a, postaje sve veći politički teret za stranku. Linićeva pozicija, kako se to tumači, kompromitirana je prije svega nizom njegovih javnih izjava koje se, u najmanju ruku, mogu shvatiti kao politički neodmjerene i štetne. Prije svega za ugled stranke, ali ništa manje i za njega samog, procijenjuje dio utjecajnih članova SDP-a.

Rastakanje osobnog ugleda

U SDP-u, naravno, ne žele u ovome trenutku potencirati problem oko Linića i nitko ne želi otvoreno komentirati njegov položaj u stranci. Ali njegovi javni istupi, koji često prelaze granicu dobrog ukusa i pameti političke komunikacije, mnoge začuđuju. To je očito i rastakanje osobnog ugleda, može se čuti, a koje onda dovodi do zaključka da se Linića na neki način mora kontrolirati ili barem pokušati smanjiti štetu koju stvara.

Linićeva kriza kulminirala je u posljednjih mjesec dana kada je javno komentirao nekoliko važnih događaja.

Izgubio kontrolu

Podizanje prijave, u aferi Tržnice Rijeka, protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, potpuno ga je izbacilo iz takta unatoč činjenici da se njega izravno ne spominje. Doslovno je izgubio kontrolu i izvrijeđao nekoliko visokih Vladinih dužnosnika.

Također, u dva istupa oko Željke Antunović, koja je marginalizirana u stranci, iznio je dva suprotna mišljenja. Prvo ju je proglasio neodgovornom i sebičnom, a onda potpuni obrat: “Željka Antunović dobra je SDP-ovka”, rekao je začudivši poznavatelje odnosa u stranci.

Malo njih je razumjelo i njegovo otvoreno iskazivanje podrške Marinu Jurjeviću Baji u Splitu. Pogotovo kada se zna da je Jurjević, istina, dobio te izbore, ali metodama koje su umnogome dvojbene. To je pokazala i interna revizija izbornog postupka i procedure.





Stav stranke

Radikalna razmišljanja dijela SDP-a o Liniću govore da je njihov veteran politički potrošen, Da je, u aktivnoj politici, stigao do svoga kraja. No, neki od sugovornika Jutranjeg tvrde da takve izjave nisu točne. Objašnjenje je da je Linić više zbunjen nego potrošen i da ga stranka nikako ne želi ograničavati te da ima podršku vrha stranke.

Kontroverze Slavka Linića

Afera Tržnica

Podizanje prijave protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela potpuno ga je izbacilo iz takta. Izvrijeđao je visoke Vladine dužnosnike

Željka Antunović

Prvo je kandidatkinju za šeficu gradskog SDP-a proglasio neodgovornom i sebičnom političarkom, a nedugo potom: ‘Željka Antunović dobra je SDP-ovka’

Podrška Jurjeviću

Stao je uz Marina Jurjevića Baju uoči stranačkih izbora u Splitu. Jurjević je, istina, dobio te izbore, ali metodama koje su umnogome dvojbene. To je pokazala i interna revizija izbornog postupka i procedure

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:19