HITNO UVOĐENJE REDA

Slavko Linić: Uvode se novi rokovi plaćanja, koji će za poduzetnike iznositi 60 dana, a za državu 30 dana

Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Nelikvidnost je do kraja svibnja dosegla novi rekord, 45,56 milijardi kuna, dok su porezni dugovi u Hrvatskoj narasli na gotovo 34 milijarde kuna, upozorio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj prezentaciji novih financijskih zakona na Zagrebačkoj školi ekonomije i managemenra.

"To je uobičajeni način ponašanja u Hrvatskoj, u Hrvatskoj nitko ne poštuje zakone", požalio se Linić.

Vlada vjeruje da bi problem nelikvidnosti mogla riješiti u prvih 6 mjeseci primjene novog Zakona o financijskom poslovanju, dakle, do kraja prvog tromjesečja sljedeće godine. Tim se zakonom uvode i novi rokovi plaćanja, koji će za poduzetnike iznositi 60 dana, a za državu 30 dana. Mogući su i izuzeci, posebno u zdravstvu, gdje se na naplatu, kaže Linić, čeka 360 do 540 dana.

Linić se ponovno našao na udaru poslodavaca, koji nisu zadovoljni rješenjima koje u financijskom poslovanju nudi Ministarstvo financija. No, Linić je ostao čvrst u svojim prijedlozima uvođenja reda u financijski krvotok zemlje.

Linićevo izlaganje o novim financijskimm zakonima slušala je i bivša ministrica financija Martina Dalić, koja je, kao i većina sudionika skupa, skeptična.

- Zakon o financijskom poslovanju nastaje kao priznanje da pravosuđe ne funkcionira. No, tvrtke koje ne plaćaju svoje obveze treba eliminirati iz sustava, a ne rješenja u sustavu kreirati po onima koji ne poštuju zakone. Ja sam zato skeptična prema tom zakonu - kazala nam je Dalić.

Vlada bi sutra u saborsku proceduru trebala uputiti dugo najavljivani Zakon o financijskom poslovanju, kojim se uvodi obveza predstečajne nagodbe i skraćuju rokovi plaćanja. U Vladi vjeruju da bi taj zakon mogao biti usvojen do kraja rujna i kažu da su spremni saslušati primjedbe. U Saboru već jesu izmjene Općeg poreznog zakona.

Poduzetnici i stručnjaci pozdravljaju namjere Vlade da uvede reda u sustav plaćanja i poslovanja, no upozoravaju kako predložena rješenja mogu dovesti do kolapsa sustava. Linić to odbacuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:53