ALAIN FINKIELKRAUT

Slavni francuski filozof u Zagrebu objasnio zašto je potpisao peticiju protiv Hasanbegovića

 Neja Markičević / CROPIX

Ovdje sam da bi iskazao solidarnost sa svim Hrvatima koji smatraju da je to što je Hasanbegović na čelu Ministarstva kulture sramotan čin - rekao je novinarima u Zagrebu poznati francuski filozof, odnedavno i akademik, Alain Finkielkraut.

Objašnjavajući zašto je stigao vratio se na čas u 1991., doba kad ga je činjenica da su napad na Hrvatsku opravdavali borbom protiv antisemitizma motivirala da se angažira."

- Tad su me posjetili predstavnici Srba u Parizu, od mene kao Židova tražili su da poduprem njihovu borbu u rušenju, kako su rekli, renesanse ustaštva već na samome njegovu začetku. No, oni su samo pokušavali instrumentalizirati sjećanje na najgori zločin 20. stoljeća kako bi opravdali rat koji mi se već tada činio agresorskim. - kazao je.

- Zalagao sam se za Hrvatsku jer kao židov nisam trpio da se netko koristi katastrofom mog naroda i da zato ovaj narod prepusti svojoj sudbini. Skandalozno je to što su, nakon što su komunizam i srpski nacionalisti instrumentalizirali antifašizam, srpski nacionalisti nastojali poistovjetiti hrvatski nacionalizam s nastojanjima usmjerenim na uskrsavanje ustaštva - kazao je.

- Treba se oduprijeti pokušaju da se na ta nastojanja odgovori rehabilitacijom ustaštva.

Upitan je li dobio uvid u popis povjesničara koji su izrazili podršku Hasanbegoviću, odgovorio je potvrdno te spomenuo da je našao i neka poznata mu imena, primjerice Ivu Banca.

- Bio sam iznimno pogođen tim popisom zbog Hasanbegovićevih revizionističkih izjava o hrvatskoj povijesti - to ga je nagnalo, priča, da još snažnije pruži podršku civilnom društvu u Hrvatskoj.


Neugodno je iznenađen da ministar Hasanbegović u intervjuu za Le Monde među stotinama potpisnika peticije, izdaja upravo njega.

- Svojim angažmanom 1991. za Hrvatsku izazvao sam brojna protivljenja u Europi, zaradio nadimak 'FinkielCroate'', napomenuo je. "Pitam se zašto me Hasanbegović proglašava neprijateljem broj jedan i islamofobom, denuncira me kao što to čine francuski islamski ljevičari'. Neću negirati da je sve ono što se dogodio nakon 2015. u Francuskoj dovelo do radikalizacije dijela Muslimana u Francuskoj, ali i Europi i svijetu. Ja samo gledam realnosti u oči, denunciram jedan rašireniji antisemitizam koji se danas vidi i to mi je donijelo velik broj osuda.", poručuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:54