MA KAKAV OBIČAJ?!

Slavni putopisac: ‘Kad dođete u Zagreb, običaj je da Zagorku uhvatite za grudi‘; Vodiči: ‘Sramota!‘

‘Emisija je ponižavajuća je za sve žene i za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava i za poštovanje‘

Isječak iz emisije ‘Turistički vodič‘

 Screenshot HTV

Na Hrvatskoj televiziji prikazana je emisija ‘Turistički vodič‘ autora Borisa Veličana, no ono što je trebala biti lepršava i zabavna posveta Zagrebu i jednoj od njezinih najpoznatijih stanovnica - Mariji Jurić Zagorki - pretvorilo se u još jednu priču o neznanju, nerazumijevanju i mizoginiji.

Naime, Veličan, koji je inače proputovao pola svijeta i tome snimao dokumentarce, pa je sada odlučio strancima pokazati Hrvatsku, u emisiji je iznio niz, recimo to tako, upitnih podataka među kojima se svakako ističe i onaj da je u Zagrebu običaj uhvatiti za grudi kip Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici nakon čega će vam se ispuniti želja. Iako se radilo o šali, mnogi su je ocijenili krajnje neprimjerenom.

Odmah su reagirali iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka.

‘Zatečene smo što se medijski prostor financiran javnim sredstvima poklanja ovakvom omalovažavanju još jedne velike žene, i to upravo u trenutku u kojemu se toliko malo izdvaja za upoznavanje javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke kulturnom, političkom i umjetničkom nasljeđu.‘

Moramo priznati da smo još uvijek u šoku zbog emisije ‘Turistički vodič‘ koja je jučer emitirana na prvom programu HRT-a. Naime, za sve koji su propustili najave po medijima ili samo emitiranje, prva epizoda zove se ‘Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje.

U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja! U istom tonu objavljena je i najava same epizode na mrežnim stranicama HRT-a. Istina, on navodi i kako je taj ‘običaj‘ ipak poznat samo njemu, kao idejnom tvorcu zabavne emisije koja se diči dokumentarnim formatom, međutim, moramo priznati da ovakva vrsta izjava nije ni najmanje zabavna.

Dapače, ponižavajuća je. Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje!

Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo očitovanje o ovom neugodnom ekscesu u javnom prostoru‘, poručuju iz Memorijalnog centra Marija Jurić Zagorka.

O emisiji su se oglasili i iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koji emisiju smatraju uvredljivom za njihovu struku.

‘Slijedom emisije ‘Turistički vodič‘ Borisa Veličana emitirane na programu HRT-a dužni smo se očitovati na istu obzirom je uvredljiva za našu struku i predstavlja degradaciju i nepoštovanje svih, kako domaćina tako i turista, te nikako ne bi smjela nositi naziv ‘Turistički vodič‘.

Turistički vodiči se uvijek zalažu za zanimljivu interpretaciju činjenica, ali ovakav prikaz je pretjerivanje, nekorektan, nedopustiv i protivan svim ljudskim načelima kompatibilnima našoj struci. Necemo ulaziti u format emisije, ali to nije ono što se treba vezivati uz naš posao ni struku.

Putopisac nije turistički vodič. Nadalje, sukladno odredbi čl.75 Zakona o pružanju usluga u turizmu turistički vodič je dužan prilikom pružanja usluga nositi na vidljivom mjestu iskaznicu turističkog vodiča kojom se utvrđuje njegovo svojstvo što u navedenoj emisiji nije slučaj.

U prvoj emisiji (pa čak i u samom naslovu ‘Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje‘ (?)) prikazan je sramotan odnos prema našoj velikoj novinarki i književnici. Ponižavanje je nastavljeno i u kaznionici Lepoglava - muškoj kaznionici - kada je gospođi koja radi u restoranu ‘prišiveno‘ kazneno djelo, a kasnije u emisiji jednoj od gošći epitet ‘divlja‘.

Naziv emisije je, s obzirom na njezin sadržaj i potpuno odstupanje od profesionalnih i ljudskih normi, uvredljiv za turističke vodiče. Turistički vodiči su obrazovani, tolerantni, dobro govore strane jezike i poznaju lokalitete na kojima pružaju uslugu. Uvažavaju svoje goste (poštujući različitosti, pa tako i njihove prehrambene navike) i stalo im je do njihove dobrobiti, a pored znanja imaju i opću kulturu (pa tako i kulturu ponašanja za stolom).

U situaciji u kojoj se vodiči bore za opstanak struke i kvalitetnu edukaciju te uslijed otvaranja tržišta u kojoj bi stranci bez dana edukacije trebali predstavljati našu zemlju, ovakvu emisiju smatramo čistim narušavanjem ugleda naše struke. Educirani turistički vodiči zemlju predstavljaju s ponosom i bez izmišljanja nonsens događaja.

Stoga Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske navedenu emisiju smatra povredom ugleda naše struke i smatramo da nikako ne bi smjela nositi naziv ‘Turistički vodič‘, poručuju iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:42