LAGUNA

SLAVNI SOTHEBY'S PRODAJE KOMADIĆ RAJA: Luksuzni kompleks na Jadranu traži novog vlasnika. Cijena? Poslovna tajna

Slavna prodajna agencija Sotheby’s na stranicama svojeg hrvatskog ogranka u prodaju je stavila kompleks u uvali Vinogradišće na otočiću Sveti Klement, koji pripada skupini Paklinskih otoka, koju su nazvali Lagunom.

Kompleks koji se prostire na više od 1800 četvornih metara, a koji je od Hvara udaljen tek nekoliko minuta dugom vožnjom brodom, prodaje se za nepoznatu cijenu - na stranici je, naime, navedeno da ju je moguće doznati na upit, no upit zahtijeva i potpisivanje ugovora o tajnosti, takozvanog NDA ugovora.

U luksuznoj uvali nalazi se desetak objekata različite namjene, među kojima je i poznati restoran Zori, koji je odnedavno počeo raditi tijekom cijele godine. Luksuzni restoran, čija je terasa u hladu preko šest metara visokih palmi, nudi interpretacije dalmatinske kuhinje s lokalnim namirnicama, a njihov menu već desetak godina kreira chef Iva Tomlinović, koja je treća generacija kuhara iz obitelji koja vodi restoran. Dok ona drži kuhinju, njezin suprug Renato zadužen je za nabavku domaćih namirnica iz obližnjeg Hvara. O njima je prije pet godina pisao i Vanity Fair, preporučujući jahtašima koji plove Mediteranom da nipošto ne zaobiđu predivnu uvalu u kojoj se nalazi Zori, ističući da obavezno treba uživati za njihovim stolovima ukrašenim bijelim lanenim stolnjacima i cvijećem, pojesti punjene lignje i probati smokve i bademe u sirupu od lavande.

Zaštićeno područje

Iako će prodaja vjerojatno imati direktan utjecaj na rad njihova restorana, iz Zorija nisu željeli komentirati što misle o prodaji i na koji će ona način eventualno mijenjati njihovo poslovanje, objašnjavajući da za to nemaju vremena.

Područje koje se prodaje smatra se zaštićenim zbog toga što je okruženo borovom šumom starom više od 100 godina, a uz obalu se proteže i drvored palmi starijih od sedam desetljeća. Iz tih razloga nije moguće graditi nove objekte u uvali, no u Sotheby’sovu oglasu piše da zbog velikog potencijala to ne mora nužno biti problem. Uvalu nazivaju “praznim platnom” i sami nude cijeli niz prijedloga koji bi mogli inspirirati novog vlasnika na prenamjenu postojećeg područja.

Ekskluzivna lokacija

Među ostalim, predlažu da potraži dozvolu za vezanje jahti, što bi definitivno u uvalu dovelo još ljudi.

- Potencijal ovog kompleksa je u njegovim rezidencijalnim kapacitetima, koji se mogu prenamijeniti u mali hotel s pet zvjezdica. Krovovi postojećih zgrada su opremljeni solarnim panelima, koji su u potpunosti u skladu sa stogodišnjom borovom šumom. Objekti su trenutačno uređeni kao apartmani. Ljepota ovog kompleksa s vilama je da se može transformirati za smještajne ili poslovne namjene. Osim ekskluzivne lokacije i jedinstvenog zemljišta ova investicijska prilika nudi i priču koja je ovdje postojala više od dva desetljeća, a koja može biti prazno platno na kojem će biti ispisane nove ideje i projekti - obrazložili su.

U oglasu, među ostalim, stoji i da je kompleks nekada bio u vlasništvu obitelji koja je njime i upravljala, no nije poznato tko je trenutno vlasnik uvale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:34