IZGUBLJENI U PRIJEVODU

SLAVONCI MORAJU PLATITI 80 MILIJUNA KUNA Vrkić: 'Ovo je pljačka protiv istoka Hrvatske'

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Trgovački sud u Zagrebu donio je odluku prema kojoj će pet slavonskih gradova morati isplatiti 80 milijuna kuna austrijskim građevinarima Starbagu i Saubermacheru. Osijek, Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja unajmili su navedene građevinare za posao uređenja i vođenja regionalnog odlagališta otpada, ali on nije napravljen.

Naime, navedeni su gradovi prijevremeno raskinuli ugovor te su zbog toga dužni platiti odštetu.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić najavio je kako će Grad poduzeti sve pravne radnje i uložiti žalbu na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu, no pozvao je i državna tijela, kako politička, tako i pravosudna da se ozbiljno uključe u rješavanje ovog problema. Vrkić pri tome nije birao riječi.

- Mi ćemo se žaliti, no bojim se krajnjeg ishoda. Bojim se da bi za međunarodni kriminal račun mogli plaćati građani Osijeka i drugih gradova. Međunarodni kriminalci vrlo svjesno i uspješno smišljaju kako će ukrasti lovu od građana koji jedva preživljavaju. Ne može se dogoditi da poharani istok u ratu, sada u miru opljačkaju oni koji nisu ništa napravili, a žele uzeti veliku lovu iz našeg kraja - rekao je Vrkić, koji je pozvao Vladu i pravosudna tijela da se uključi u rješavanje ovog problema.

- Navodno je Strabag spreman sudjelovati u monetizaciji hrvatskih autocesta, no može li u tome sudjelovati netko tko nam oduzima ono što mu ne pripada. Ali nisu ni oni krivi, a tko je kriv trebaju utvrditi državna tijela. Koliko znam do sada je za ovaj slučaj podneseno oko deset kaznenih prijava, a ne znam što je od toga riješeno. Molim istražna tijela da otkriju tko je kriv i zašto smo uopće do ovoga došli te da zaštite naše građane od onih koji su smišljeno napravili sve kako bi došli do novca koji im ne pripada. Ovo je pljačka koja je organizirana protiv istoka Hrvatske. Nećemo pristati da nas netko drži malim kolonijalnim središtem u kojem mogu s nama raditi što hoće i nećemo pristati na ovu priču koju nam netko namješta i da moramo plaćati onima koji su nas opljačkali - rekao je Vrkić, dodavši i kako je nedavno također podnio kaznenu prijavu protiv određenih osoba, ne navodeći njihova imena, a nakon što je uvidio da je do sada za odvjetničke usluge u ovom predmetu plaćeno oko 12 milijuna kuna.

- Shvatio sam to kada mi je došao račun od 1,3 milijuna kuna kojeg nisam htio platiti, već sam podnio kaznenu prijavu - istaknuo je Vrkić.

Ova priča već je godinama kamen oko vrata gradovima istočne Hrvatske, a zanimljivo je kako su svojevremeno Beli Manastir i Županja najavili mogućnost tužbe protiv Grada Osijeka ukoliko će iz svog proračuna morati platiti odštetu uslijed presude koja je donesena na temelju ugovora potpisanog na njemačkom jeziku, koji se u bitnoj stavci razlikuje od onoga sačinjenog na hrvatskom jeziku.

Naime, hrvatska verzija ugovora propisuje da je za nepoštivanje rokova za dobivanje građevinske dozvole odgovoran izvođač radova, bez obzira na razloge, a u njemačkoj verziji stoji da ta odredba ne vrijedi, ako izvođač radova nije kriv za nedobivanje građevinske dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:32