ZAŠTITNIK MIRKO

SLAVONCU DOVELI POŠILJKU VRIJEDNU 3 MILIJUNA KUNA 'Neke su male kao pola jajeta, neke velike poput dvije nogometne lopte. Sad im moram spasiti život'

Većinom je riječ o mediteranskim kornjačama koje u ovo doba godine odlaze na zimski san, kaže Mirko Milec iz Centra
 Danijel Soldo / CROPIX

Nikada Mirku Milecu nije u jednom danu stigao toliki broj životinjskih jedinki koje je morao preuzeti na skrb, a što već godinama čini u svom Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici. Svih 715 kornjača, što su ih naši carinici zaplijenili u noći sa srijede na četvrtak na graničnom prijelazu Županja, privremeno je svoj novi dom našlo u sigurnim Milecovim rukama.

Ne vole hladnoću

- Nije mi to problem, jer Centar raspolaže velikim kapacitetima, pa sam imao gdje smjestiti i ovih 715 kornjača, iako je to najveći broj jedinki koji mi je stigao u jednome danu. Dosadašnji rekord također drže kornjače, koje je Carina prije par godina zaplijenila na ulazu iz Srbije u Hrvatsku. Tada ih je bilo 405 - kaže Milec i dodaje da o novom kontingentu zna jako malo.

- Jedino što je sigurno je to da ih ima različitih veličina. Od onih koje su malene kao pola jajeta do onih koje su poput dviju nogometnih lopti. Najbitnije je da smo ih adekvatno smjestili i da imaju potrebnu veterinarsku skrb dok netko na višoj razini ne donese odluku koja će biti daljnja sudbina ovih životinja. Sjećam se da je onih 405 kod mene bilo oko mjesec dana, nakon čega su vraćene u Srbiju - rekao je Milec.

Što se tiče ovog kontingenta, oko 200 kornjača bit će u prostoriji sa stalnim grijanjem i budne, dok se ostale pripremaju za hibernaciju.

- Većinom je riječ o mediteranskim kornjačama koje inače u ovo doba godine idu u hibernaciju jer ne podnose hladnoću. Da su u prirodi, same bi se ukopale u zemlju i ne bi izašle van dok ne otopli, odnosno dok temperatura ne bude iznad nule. S obzirom na to da su ovdje, onda ih ja u suradnji s veterinarom moram pripremiti za san. Prava je sreća da su uopće i došle žive i da nisu dehidrirale s obzirom na to da su bile u vrećama - istaknuo je Milac, koji dolaskom kornjača na skrbi ima više od 1000 životinjskih jedinki.

Slavonski Brod, 251116.
Jucer su na granicnom prijelazu u Zupanji carinski sluzbenici zaplijenili 715 kornjaca u kamionu BiH registracijskih plocica. Trenutno su u Centru za zbrinjavanje zasticenih zivotinja u obitelji Milec. Radi se o 4 vrste kornjaca i njihova vrijednost je oko 2,9 milijuna kuna.
Na fotografiji kornjace.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Strogo zaštićene

Inače, riječ je o najvećoj i najvrjednijoj zapljeni ove strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj dosad. Procjena je da im je ukupna vrijednost 2,8 milijuna kuna.

Carinici su ih pronašli u kamionu BiH registracijskih oznaka, koji je po carinskoj deklaraciji za provoz deklarirao 20 paketa nejodirane kuhinjske soli, a onda su u tovarnom prostoru pronađene jutene vreće na kojima je pisalo kava. Budući da ta roba nije bila prijavljena, carinik je tražio da se vreće otvore, a onda je uslijedilo iznenađenje u obliku kornjača. Bilo je 80 riječnih i 635 čančara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:47