PROBLEMI ZA STRANKU

Slavonija postaje nagazna mina za HDZ uoči lokalnih izbora? Još jedan utjecajni član otišao svojim putem

Time će si, naravno, potpisati i isključenje iz HDZ-a, jer ide direktno protiv njihova kandidata
Damir Juzbašić (arhivska fotografija)
 Srdjan Vrancic/Cropix

Damir Juzbašić, čelnik Ravnateljstva za robne zalihe i donedavni, ali kratkotrajni, predsjednik HDZ-a Županje, u utorak će kao nezavisni kandidat objaviti svoj ulazak u utrku za gradonačelnika Županje. Bit će to vrhunac unutarstranačkih sukoba u županjskom HDZ-u koji traju već dulje vrijeme, a koji su kulminirali jesenas kada je Juzbašić na unutarstranačkim izborima pobijedio dotadašnjeg čelnika županjskog HDZ-a, aktualnoga gradonačelnika Davora Miličevića.

No, ubrzo se pokazalo da je Miličević izgubio samo jednu bitku, ali ne i rat, barem ne u HDZ-u. Naime, Juzbašić se na unutarstranačkim izborima svrstao u tabor dožupana Josipa Dabre, koji je unatoč protivljenju središnjice stranke želio ovladati HDZ-om Vukovarsko-srijemske županije, u čemu na kraju nije uspio.

U tom je nadmetanju, podsjetimo, pobijedio favorit središnjice, ministar obrane Mario Banožić. Uglavnom, nakon takvog raspleta Juzbašić je morao odustati od svojih gradonačelničkih aspiracija pod markicom HDZ-a, iako je računao da će kao predsjednik HDZ-a Županja biti i kandidat stranke za gradonačelnika.

No, uslijedili su novi pritisci iz Zagreba zbog kojih je prije dva tjedna podnio ostavku na mjesto predsjednika županjskog HDZ-a. S obzirom da mu je nešto ranije produljen mandat na čelu Ravnateljstva za robne zalihe, mnogima se činilo da je Juzbašić sklopio dogovor s vrhom HDZ-a da u zamjenu za ostanak na visokoj funkciji na nacionalnoj razini odustane od utrke za gradonačelnika.

Ne znamo što se u međuvremenu dogodilo, no danas nam je potvrđeno da je Juzbašić prelomio i ipak odlučio ući u utrku za gradonačelnika kao nezavisni kandidat. Time će si, naravno, potpisati i isključenje iz HDZ-a, jer ide direktno protiv njihova kandidata, a ostaje vidjeti kako će se to reflektirati na njegovu poziciju u Robnim zalihama.

Bilo kako bilo, Vukovarsko-srijemska županija, koja je dosad bila bastion HDZ-a, nameće se kao potencijalna nagazna mina za ovu stranku.

Domovinski pokret Miroslava Škore tamo je našao jake suigrače, koji redom na izbore izlaze kao neovisni kandidati. Kao što je poznato otprije, HDZ je izlaskom Ivana Penave ostao bez vlasti u Vukovaru i veliko je pitanje hoće li je vratiti na svibanjskim izborima, a Dabro je, također uz potporu DP-a, već najavio svoju kandidaturu za župana, kontra HDZ-ova Damira Dekanića, koji je nominiran nakon "vječnog župana" Bože Galića. Sada se tom društvu priključuje i Juzbašić, a najave govore da se slično sprema i u još nekim općinama ove županije, što se nameće kao najveći problem HDZ-a za nadolazeće lokalne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:42