TRAGIČAN KRAJ

Slavonija tuguje za prvim liječnikom koji je u RH preminuo od covida: ‘Otišao je veliki čovjek‘

‘Zadovoljio je onaj najvažniji kriteriji kojeg svaki odličan liječnik mora imati, a to je da si odličan čovjek‘, kaže Vejićev prijatelj
Liječnik Stevo Vejić
 Općina Čačinci

„Iskrena sućut obitelji i veliko i neizmjerno hvala na svemu. Čačinci vjerojatno nikada više neće imati tako dobrog doktora i tako velikog čovjeka. U raj poveli te anđeli“, „Iskrena sućut obitelji... Falit ćeš svima nama koji smo svaki dan provodili s tobom. Teško je gledati tu zastavu na domu i znati da vas više nema...“, samo je neki od brojnih komentara kojima se prijatelji i sumještani opraštaju od dr. Steve Vejića (58), liječnika obiteljske medicine iz Čačinaca, prvog radno aktivnog liječnika u Hrvatskoj koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Omiljeni liječnik i čovjek, koji je u svom rodnom mjestu u Slavoniji ostavio dubok i neizbrisiv trag i kao liječnik i kao humanista podlegao je 30. studenoga teškome stanju u kojem se našao nakon što je utvrđeno da je zaražen koronavirusom. Stanje mu je već u prvim danima bolesti bilo komplicirano i teško zbog čega je morao biti hospitaliziran u KBC-u Osijeku, u tamošnjem Respiracijskom centru gdje se inače hospitaliziraju najteže oboljeli pacijenti od Covida-19 iz cijele istočne Hrvatske.

Na žalost, i na ovom se primjeru potvrdilo koliko je stanje pacijenata koji završe na respiratorima iznimno teško i koliko je visoka smrtnost u tim slučajevima.

„Obitelj Vejić potvrdila nam je ono čega smo se najviše bojali. Naš dragi doktor Stevo Vejić izgubio je bitku s teškom bolešću. Malo tko se u našim Čačincima upisao u osobnu kartu tolikom broju mještana kao naš doktor Vejić. Preko 25 godina nesebično je brinuo, liječio, suosjećao i bio prijatelj svakom svom pacijentu. Izgubili smo ljudsku i intelektualnu veličinu koju smo često uzimali zdravo za gotovo, a koju će biti jako teško zamijeniti. Dragi doktore, dragi prijatelju, dragi Čačinčaninu neka ti je laka hrvatska gruda koji si u ratu i branio! Iskrena sućut obitelji!,“ napisali su na službenoj Facebook stranici Općine Čačinci, koja je za svog omiljenog liječnika u Hrvatskom domu kulture izložila i Knjigu žalosti u koju su se u utorak i srijedu upisali brojni Čačinčani kako bi se i na taj način oprostili od dr. Vejića.

- To je najmanje što smo mogli učiniti za čovjeka koji je svima nama bio i liječnik i prijatelj i savjetnik i mentor. Čovjek visokih moralnih i profesionalnih vrijednosti koji je bio na korist cijeloj zajednici, što je pokazao i u Domovinskom ratu kada se među prvima uključio u obranu domovine, a i kasnije kada je preuzeo ordinaciju obiteljske medicine te vodio zdravstvenu skrb o praktički svim mještanima Čačinaca kojima se nesebično davao u stručnom i ljudskom pogledu. Iza njega će ostati velika praznina – rekao nam je Mirko Mališ, načelnik Općine Čačinci.

Samo lijepe riječi i pohvale o dr. Vejiću čuli smo i od dr. Miroslava Venusa, glavnog epidemiologa ZZJZ Virovitičko-podravske županije, koji je s njim usko surađivao, ali bio i u prijateljskim odnosima.

- Naša suradnja i prijateljstvo trajali su dugi niz godina i o njemu mogu govoriti samo izrazito pohvalno. Bio je ljudina u svakom pogledu i zadovoljio je onaj najvažniji kriteriji kojeg svaki odličan liječnik mora imati, a to je da si odličan čovjek. Stevo je to bio i ne mogu opisati koliko mi je žao što nas je jedan takav čovjek napustio. Uvijek je bio spreman pomoći, ali isto tako i saslušati savjete. Bio nam je od velike pomoći i u ovoj pandemiji, usko smo surađivali na razmjeni informacija, detektiranju pacijenata, zaraženih, kontakata i nikada nije rekao da mu je nešto u tom smislu teško iako i sam znam da mu je to bilo jako naporno kao i brojnim drugim liječnicima koji se svakodnevno susreću s novim izazovima u ovom ratu kojeg vodimo protiv virusa. Otišao je veliki čovjek – poručio je dr. Venus, koji je također izrazio sućut doktorovoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2021 23:18