Nakon deset godina proceduralnih zavrzlama, slavonski kulen ili kulin konačno je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla.
Oznakom je propisana tradicijska tehnologija proizvodnje u kojoj svi sastojci moraju biti iz Slavonije: meso svinje, paprika i češnjak.
- Najviše problema imali smo kada je zadnji konzultant iz EU stalno osporavao prijedlog da meso mora potjecati od svinja uzgojenih u Slavoniji, jer to ‘neće proći s obzirom na to da tako rušimo tržišnu utakmicu’. Tražio je da odustanemo od domaćeg mesa, ali nama to nije bilo prihvatljivo jer bismo tako poništili ne samo naša nastojanja, nego izdali pretke, obogaljili nasljednike, a zavičaju poništili dio baštine - kaže Andrija Matić, tajnik Udruge Slavonski domaći kulen-kulin, registrirane u Bošnjacima, koja okuplj...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....