MOGUĆE IZMJENE

SLIJEDI DORADA POREZNE REFORME? Partneri imaju primjedbe na Marićev plan: Ovo su sve točke neslaganja o izmjenama poreznog sustava

Andrej Plenković i Božo Petrov
 Goran Mehkek / Hanza Media

Porezna reforma, koju je u četvrtak u Vladi predstavio ministar financija Zdravko Marić, mogla bi postati prva točka sukoba između Mosta i HDZ-a jer je očito da će junior partner u Vladi inzistirati na nekim svojim prijedlozima.

HDZ-ov ministar Marić planira zajedno s proračunom za iduću godinu u Sabor do 9. prosinca poslati i poreznu reformu, a iz javnih nastupa istaknutih mostovaca jasno je da će oni tražiti izmjene, kako bi se u konačan dokument ugurali i njihovi prijedlozi.

Spreman dokument

Koje su to točno sporne stavke jedne od najvažnijih Vladinih reformi, Most još uvijek ne govori, ali se iz jučerašnjih nastupa Bože Petrova, Nikole Grmoje i Tomislava Panenića može iščitati da će od Marića tražiti dorade. Petrov detalje ne otkriva i kaže da traju usuglašavanja, a kada budu završena, javnost će znati i konačan prijedlog, dok s druge strane u HDZ-u neslužbeno tvrde da o tome nisu ni razgovarali, a da Most iznosi zamjerke samo preko medija.

U Mostu neslužbeno kažu kako je Marić reformu radio do zadnjeg trenutka i da se nisu htjeli miješati i izjašnjavati dok dokument ne bude do kraja spreman i predstavljen, ali i dalje ne govore što im je sporno.

A i kad je dokument bio predstavljen, Petrov ga nije stigao pogledati.

- Iskreno, nisam gledao predstavljanje na Vladi jer smo imali nekog drugog posla. Čuo sam gospodina Marića i sve ono što iznosi. Naravno da postoje prijedlozi kako bi se neke stvari mogle dodatno promijeniti i onda ćemo izići s konačnim prijedlogom. Hoće li ostati baš sve isto, vjerujem da neće. Ali ne bih zaista volio govoriti sad o pojedinačnim stavkama, stvari ćemo predstaviti u trenutku kada se sve završi - prenosi izjavu Bože Petrova tportal.

Bivši ministar

Slično poručuje i Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta, koji je jučer na Yammat fm-u rekao kako će se neke stvari za koje Most smatra da nisu dobre morati revidirati u razgovorima s ministrom financija Zdravkom Marićem i HDZ-om. Što se tiče povećanja PDV-a u ugostiteljstvu, Grmoja smatra da treba razgovarati, jer su turistički djelatnici već ukalkulirali ponude sa starim iznosom PDV-a. Ni bivši ministar gospodarstva, a sada saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić nije baš do kraja zadovoljan predstavljenom reformom i spominje njihov program koji su imali pred izbore.

Iako nije poznato što Most zamjera Mariću, iz njihova se izbornog programa mogu iščitati neke moguće točke prijepora. Most tako u svom programu traži potpuno ukidanje poreza na dividendu i udjele u dobiti, a u poreznom rasterećenju dohotka zalagali su se za potpuno drukčiji pristup od Marićeva. Njihova je intencija, prema svemu sudeći, bila da se povećaju primanja socijalno najugroženijih. Tako kažu da žele uvesti nove porezne razrede, od 10, 20, 35 i 50 posto. Ova prva stopa primjenjivala bi se za dohotke do 3000 kuna, druga na one od 3000 do 13.000, ova od 35 posto na one do 100.000 kuna, a najveća od 50 posto za dohotke veće od 100.000 kuna.

Mikropoduzeća

Općenito, Mostova je politika da treba smanjiti nejednakost distribucije dohotka i stopu rizika od siromaštva - poreznim rasterećenjem, a zalagali su se i za manji porez na proizvodnju, veći porez na financijsko i trgovačko posredništvo te manji porez na izvozne djelatnosti.

Zalagali su se u Mostu i za smanjenje ili ukidanje predujma poreza na dobit, ukidanje poreza na ime tvrtke (što je ugrađeno u Marićevu reformu), ukidanje obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno umirovljenicima koji su direktori mikro i malih poduzeća, uz uvjet da je vlasnik tvrtke ujedno i direktor, te da se ne mora plaćati odmah prvi mjesec poduzetnička plaća od 8000 kuna bruto direktoru jednostavnog dioničkog društva. Traže i da je moguć odbitak PDV-a za reprezentaciju, kupovinu automobila i opreme za redoviti rad u punom iznosu te da treba razmotriti sve neoporezive iznose naknada, potpora, dnevnica i otpremnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:02