DOZNAJEMO DETALJE

Slijedi li rekonstrukcija Vlade ili novi izbori? Izvor iz HDZ-a: ‘Ovo postaje neizdrživo‘

Zaustavi li se progon samo na Darku Horvatu, koalicijski partneri podržat će premijera Andreja Plenkovića

Andrej Plenković i Darko Horvat

 Boris Kovacev/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio je u subotu Darka Horvata dužnosti ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine nakon što je on uhićen u akciji USKOK-a. Premijer je Horvata razriješio na osobni zahtjev, potvrdio je glasnogovornik Vlade Marko Milić, što znači da je on praktički sam zatražio razrješenje preko svog odvjetnika.

Ostane li sve samo na uhićenju Darka Horvata, Vlada ide dalje, a koalicijski partneri podržat će premijera, no ako se istraga doista zakotrlja, kao što su sad naznake, i prema ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću i SDSS-ovu potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, onda su mogući i prijevremeni izbori. Govore nam to izvori iz Vlade, HDZ-a i redova koalicijskih partnera. Vlada u kojoj bi se prvi put u povijesti moglo dogoditi da su dvojica ministara i potpredsjednik pod istragom DORH-a, sasvim sigurno, kažu nam izvori, ne može opstati i jedino rješenje bili bi prijevremeni izbori.

Naši sugovornici bili su uvjereni da će uhićeni Horvat sam dati ostavku ako se za njega zatraži istražni zatvor, odnosno da ga premijer neće smijeniti, što se i dogodilo. Time je olakšao poziciju Plenkoviću, ali i sebi u budućoj istrazi zato što bi si mogao skratiti vrijeme istražnog zatvora. Što će biti dalje s Vladom, ovisi o tome što će službeno reći tijela progona, jer nitko od naših sugovornika još ne zna što se na teret eventualno stavlja Josipu Aladroviću i Borisu Miloševiću.

U Vladi je u subotu ujutro sazvan hitan sastanak užeg predsjedništva HDZ-a i pojedinih ministara, na kojem su bili i Milošević te Aladrović. Događalo se to sve prije premijerove izvanredne konferencije za novinare, na kojoj je DORH prozvao za tajming, a glavnu državnu odvjetnicu pozvao da se očituje. Zlata Hrvoj-Šipek brzo mu je odgovorila da, kao i dosad, "neće komentirati izjave premijera". Neki su ministri, poput Aladrovića, kako doznajemo, ostali u Banskim dvorima cijeli dan. Ni Milošević ni Aladrović, kako nam je potvrđeno, zasad nisu dobili nikakve pozive iz DORH-a.

Upitna osumnjičenica

Izvori bliski Plenkoviću kažu da će u USKOK-u, ako su već krenuli na udar na trojicu aktualnih ministara, morati imati snažne argumente i dokaze "kad već svoje radnje temelje na iskazu jedne osumnjičenice upitnog kredibiliteta".

- Prema informacijama koje imamo, riječ je o djelima male vrijednosti u kojima nema mita niti bilo kakve imovinske koristi ministara - kaže izvor iz Banskih dvora. Plenkoviću su, s druge strane, jako zasmetale kritike da je nezapamćeno prozvao DORH, kao da su, kažu u Banskim dvorima, svi zaboravili koliko je Zoran Milanović radio pritisak na DORH, otvoreno ga optužujući i napadajući nakon afere Janaf te govoreći da je kao premijer bio informiran o tajnim izvidima, "što je najizravniji udar na neovisnost pravosuđa".

- Premijer je izrazio svoj stav i postavio pitanja vezana uz postupanje DORH-a i uhićenje za djela iz 2018., koja nemaju veze s aktualnim dužnostima ministara. Rekao je da očekuje da DORH obavijesti javnost za što tereti ministre i osudio je činjenicu da informacije o predmetima izlaze u medije, što je postala redovita praksa, koja je protuzakonita. I da objasne je li uhićenje ministra na dužnosti bilo zakonski nužno s obzirom na to da bi se on, bez sumnje, odazvao pozivu DORH-a i odgovorio na sva pitanja - rekao je naš sugovornik.

Sugovornik iz vrha stranke kaže, pak, da će Horvata, očito, zadržati u zatvoru.

- Premijer će ga zamijeniti i Vlada ide dalje. Premijer neće dati ostavku ako ostane na tome, ali sigurno da ovo nije kraj, ovo je, čini se, samo početak svih drugih aktivnosti. Ovo postaje neizdrživo za Vladu i pitanje je treba li na ovaj način ona nastaviti s radom ili sve treba presložiti, odnosno ići na prijevremene izbore - kaže izvor iz HDZ-a. Njegova je procjena da su prijevremeni izbori vrlo izgledni, a sad posebno, jer se neće stati samo na ovome. Jedan HDZ-ovac kaže da je Horvatovo uhićenje ozbiljan udarac za Plenkovića i Vladu.

- Sad se vidi koliko je Plenković pogriješio što ga nije smijenio kad je počelo s pričom o obnovi. Umjesto da je tad riješio problem, on je sad u poziciji da mu ministra privode i to zbog grijeha otprije - kaže sugovornik.

Nužna rekonstrukcija

Dodaje, međutim, da će Vlada opstati i da do izvanrednih izbora neće doći.

- Vjerojatno sad neće ići ni u rekonstrukciju Vlade, pogotovo zato što ga i Milanović oko toga pritišće. Plenković očito smatra da bi to bilo popuštanje Milanoviću. Tu se radi o njegovu egu, a rekonstrukcija je doista nužna - kaže. Inače, u Vladi razmatraju tko bi mogao naslijediti Horvata, ali zasad nema odluke. Izvori iz reda koalicijskih partnera bili su uvjereni da će Horvat sam dati ostavku, a svi čekaju što će DORH reći o Aladroviću i Miloševiću.

- Što se tiče koalicije, svi su se čuli i svi su dali podršku premijeru. Izvanrednih izbora nema, ako sve ostane na Horvatu, niti će puknuti koalicija, ali da je ugodno, nije - kaže naš sugovornik. Dodaje da sad kad je Horvat dao ostavku, pada i oporbena priča o njegovu opozivu jer to onda više nema smisla.

- Mislim da se neće ići na prijevremene izbore sad, ali to ovisi o tome kako će se priča dalje razvijati. HDZ tu nema pretjeranih rizika, rezultati bi bili vrlo blizu onih s proteklih izbora, a čini mi se da ni opozicija nije spremna na izbore. Ako se situacija dramatično zakomplicira s drugim ministrima, onda je to potpuno druga priča - kaže sugovornik iz koalicije.

Premijer, kaže nam koalicijski partner HDZ-a Radimir Čačić, ima podršku da donosi odluke u skladu sa svojim ovlastima, a jasno je da ministar koji je uhićen ne može više biti ministar.

Ozbiljan razgovor

- Potpuno je očito da ne može biti ministar u Vladi netko tko je uhićen. Isto tako, bude li cijela priča išla dalje, i da se na bilo koji način otvore postupci protiv drugih članova Vlade, to zaslužuje ozbiljan razgovor o tome što Vlada može i treba - kaže Čačić. Treba vidjeti, dodaje, za što se tereti druge ministre.

- Ali jasno je da Plenković nije taj koji daje zeleno ili crveno svjetlo za postupanja pravosudnih tijela. Ako ovo nije dokaz, ne znam što jest. Ako je u subotu govorio da neće biti smjene ministara da se oporba postavi na trepavice, a danas imamo slučaj da se uhićuje ministar na dužnosti, onda je potpuno jasno da Plenkovića za to nitko nije pitao - kaže Čačić.

Dodaje i kako nema želju postati novi ministar graditeljstva, da to treba preuzeti netko operativan i netko tko poznaje problematiku, koji ima sposobnost donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti.

- Horvat odlazi, a oko drugih nema još temelja za donošenje odluka. Iz ovoga što smo zasad čuli, ne bih ni ja još donosio odluke. A ako se neke druge kaznene prijave pokažu opravdanima i dođe do optužnica, to je druga priča i s naše strane trebalo bi ići na nove izbore. Trenutno to nije tema - kaže Čačić.

Oporba, pak, govori Nikola Grmoja iz Mosta, zaziva prijevremene izbore. U četvrtak će održati sastanak o opozivu Tomislava Ćorića, koji nije obuhvaćen ovim postupcima, ali je, kaže, duboko upleten u aferu s vjetroelektranama.

- Inicirat ćemo prikupljanje potpisa za raspuštanje Sabora. Ni u jednoj demokratskoj državi Vlada nakon ovog ne bi opstala, pa ćemo vidjeti što kažu i Plenkovićevi partneri - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:51