PRED ODLUKOM

SLIJEDI PLENKOVIĆEVA NAJTEŽA BITKA, PRED NJIM JE MJESEC RASPLETA! Izbacivanje Brkića i promjene u Vladi izvjesni, mogući i izvanredni izbori

 
Andrej Plenković (lijevo) i Milijan Brkić (desno)
 Tom Dubravec / CROPIX

“Ovo je najdelikatnija situacija u HDZ-u od odlaska Sanadera i svega što se poslije događalo”, rečenica je to koju je jučer izgovorio jedan naš sugovornik iz vrha HDZ-a blizak Plenkoviću kao uvod u mjesec raspleta u stranci koja je na europarlamentarnim izborima ostvarila za njih razočaravajući rezultat i u kojoj se nakon teškog podbačaja očekuju turbulentni procesi.

Više je scenarija koji bi se u HDZ-u idućih tjedana mogli razviti, ali ono što nam više sugovornika neslužbeno poručuje jest da je apsolutni prioritet konačni obračun Plenkovića sa svojim zamjenikom Milijanom Brkićem, za kojeg su u vrhu HDZ-a uvjereni da je “crni labud” i da je opstruirao HDZ i poticao njihove birače i članove ili da na izborni dan ostanu doma, ili da glasuju za neke desnije opcije. A onda, ovisno o posljedicama koje bi taj potez mogao izazvati u stranci, predsjednik HDZ-a radit će i iduće korake.

Jedan od njih mogao bi biti i rekonstrukcija Vlade, koju neki u HDZ-u priželjkuju ako u lipnju sadašnja potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić preuzme dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. U sklopu te rekonstrukcije, moguće je da će se Plenković nekim ministrima u koje nema povjerenje, zahvaliti na suradnji.

Kao treći izgledan scenarij pak spominje se mogućnost da Plenković i Davor Ivo Stier, koji je već najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a, sklope pakt o nenapadanju. To je ono čemu se nadaju neki suradnici Andreja Plenkovića, jer Stierove izjave tumače ne kao napad na šefa, nego kao Stierovo već viđeno ideološko pozicioniranje u smislu zagovaranja HDZ-a kao stranke koja okuplja konzervativnu struju i struju desnog centra u HDZ-u.

No, pitanje je je li i Stier baš spreman na kohabitaciju. Ono što sigurno jest da on i Plenković imaju zajedničkog unutarstranačkog neprijatelja - Milijana Brkića.

Vrlo je mala vjerojatnost i za prijevremene parlamentarne izbore. U ovom trenutku oni jesu na stolu kao mogući scenarij, ali vrlo malo vjerojatan i dogodio bi se tek ako operacija uklanjanja Brkića i saborska matematika ne bi uspjele. Osim toga, Hrvatska početkom 2020. predsjeda Europskom unijom, pa bi to moglo dodatno otežati pripreme koje ionako zapinju. Tu je i summit Europske pučke stranke 3. studenog, a dva mjeseca prije predsjedanja održat će se završne pripreme za taj događaj, pa bi doista bilo neobično da u to vrijeme Hrvatska ima tehničku Vladu.

Nije puno vjerojatan ni scenarij u kojem Plenković preuzima neku važnu dužnost u Europskoj komisiji. Prvo, on je ispred EPP-a zadužen za pregovore o kadroviranju u novoj EK, što znači da nije on taj o kojem se pregovara. Sigurno jest da njegove ambicije sežu do visokih pozicija u Bruxellesu, no puno će lakše ostvariti te ambicije s iskustvom premijera koji je predsjedao Europskom unijom. Dakle, moguće je da će čekati do idućeg miješanja karata za pet godina.

1. scenarij

Obračun s Milijanom Brkićem - 83 posto

Više sugovornika s kojima smo jučer razgovarali naglasilo je kako je Plenkovićev prioritet obračun s Milijanom Brkićem. Neki naši izvori iz vrha HDZ-a kažu kako ne treba čekati nikakve pravosudne rasplete oko afere SMS, već treba Brkića ukloniti iz stranke u idućih dva tjedna jer je, tvrde, jasno da je on sabotirao europarlamentarne izbore, iako za sada ne nude nikakve dokaze za to. Uz Brkića, spominju i Miru Kovača, koji je, tvrde, koristio Brkićevu infrastrukturu da utječe na HDZ-ovce ili da glasaju za desnije opcije ili da ostanu doma.

- Bilo je aktivnog i pasivnog djelovanja protiv interesa stranke i iza toga stoji Brkić. Tu nema dileme. Stier je djelovao pasivno i on nije s Brkićem u dealu. Kovač aktivno koristi Brkićevu infrastrukturu, pokušava dobiti podršku od Crkve i branitelja i ta operacija upravo traje. Plenković nema što čekati, jer se radilo aktivno protiv stranke, a oklijevanje i čekanje, kao što smo vidjeli na ovim izborima, slabi stranku - tvrdi naš sugovornik iz vrha HDZ-a. S druge strane, krugovi bliski Kovaču odgovaraju kako se on uopće ne namjerava osvrtati na takve spinove i konstrukcije.

- Sve je to nastavak hibridnog djelovanja. Unatoč tome, ostat će konstruktivan i dobronamjeran u interesu stranke - poručuju izvori bliski Kovaču.

2. scenarij

Rekonstrukcija Vlade - 62 posto

Uspije li Marija Pejčinović Burić postati glavna tajnica Vijeća Europe krajem ovog mjeseca, u Banskim dvorima ispraznit će se mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, što bi mogao biti dobar povod za manju ili veću rekonstrukciju Vlade. Plenković će tu morati dobro odigrati da zadovolji sve stranačke struje, kao što je uostalom već jednom i napravio kada je u Vladu doveo Tomislava Tolušića i Darka Horvata, koji pripadaju desnoj struji i koji mu nisu najbliži suradnici. Da nije došlo do tog dogovora nakon odlaska Martine Dalić, pitanje je bi li uopće Plenković opstao na čelu HDZ-a.

Ovako je primirio struje i s Tolušićem i Horvatom zasad ima dobru suradnju. Uostalom, Tolušić je polučio i izvrsne rezultate u svojoj Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj očito nije bilo opstrukcija. Zato naši sugovornici njih dvojicu apostrofiraju kao sigurne i buduće ministre, dok, primjerice, spominju Olega Butkovića i Gorana Marića kao ministre u koje Plenković nema baš nikakvo povjerenje. Rekonstrukcija Vlade sigurno bi u zadnjoj godini mandata donijela potrebno osvježenje u kojem se god smjeru događala, no pitanje je tko bi pristao biti novi ministar na tek godinu dana do novih izbora.

- Sigurno ima i nekih ministara koji imaju simpatije prema Brkiću, određena mini-rekonstrukcija je nužna, a o svemu drugome odlučuje saborska matematika. On ne smije držati ljude u koje nema povjerenja i koji aktivno rade protiv njega. Dakle, minimalna rekonstrukcija uz čuvanje većine, a ako to ne ide, onda izbori - smatra jedan sugovornik iz HDZ-a.

3. scenarij

Izvanredni izbori - 12 posto

U HDZ-u su se ovih dana pojavile informacije i kako bi Plenković, zbog nezavidne situacije u kojoj se našao, mogao posegnuti i za izvanrednim parlamentarnim izborima.

- Sve opcije su na stolu, pa i izvanredni izbori - kazao nam je sugovornik iz Plenkovićevog kruga. No, mnogi u HDZ-u smatraju kako to u ovom trenutku nije baš realna opcija.

- Stranka je prilično uzdrmana nakon euro-izbora. Sada čekamo da se kraju privede analiza rezultata, nakon čega će uslijediti rasprava na stranačkim tijelima. Vidjet ćemo kako će to završiti, kao i priča s Brkićem, i hoće li biti kakvih sankcija. Uz to pripremamo svečanu akademiju za 30. obljetnicu HDZ-a koja će se održati 17.6., a tu je i summit EPP-a u studenom, kao i završne pripreme u studenom i prosincu za naše predsjedanje EU. Doda li se tome kampanja za predsjedničke izbore, mislim da bi nastao pravi kaos kad bi se još išlo i na izvanredne izbore - kaže jedan od sugovornika iz stranke, dodajući kako bi to zasigurno bila zadnja Plenkovićeva varijanta.

4. scenarij

Pakt sa Stierom - 32 posto

Neki u stranci su uvjereni kako će Plenković pokušati napraviti neki dogovor s Davorom Ivom Stierom. U prilog tome govori to što u Plenkovićevom krugu istup Davora Stiera nisu shvatili kao napad na predsjednika stranke. Smatraju kako se Stierove kritike, pogotovo one o korupciji i klijentelizmu u prvom redu odnose na Milijana Brkića s kojim Stier već dugo nije u dobrim odnosima. Zato vjeruju da bi se sa Stierom ipak mogla postići suradnja jer, kako kažu, i jedan i drugi podržavaju okupljanje. No, oni koji bolje poznaju Stiera, ne vjeruju u takav ishod.

- Zašto bi Stier najavljivao kandidaturu ako nema ambiciju doći na čelo stranke? Mislim da je i njemu, kao i Plenkoviću u ovom trenutku, prioritet riješiti se Brkića, jer svi još dobro pamte koliko je Brkić radio kontra Stiera u vrijeme dok je bio glavni tajnik, a Stier europarlamentarac - kazao je jedan od sugovornika iz HDZ-a. Ne vjeruje, kaže, u neka kompromisna rješenja između Stiera i Plenkovića.

5. scenarij

Plenković neće ništa poduzeti - 16 posto

Širi krug oko šefa HDZ-a smatra kako Plenković, nakon lošeg rezultata na euroizborima te nakon istupa nekih istaknutih članova stranke, mora u što skorije vrijeme poduzeti neke korake.

- U ovakvoj situaciji ne možemo čekati predsjedničke izbore, nužno je nešto poduzeti. Vjerujem da će Plenković napraviti neki rez. Ne isključujem sankcije nakon analize rezultata - smatra jedan od naših sugovornika. No, neki u HDZ-u smatraju da Plenković nema hrabrosti za radikalnije zahvate koji su, po mnogima, u stranci, nužni.

- Plenković jako teško donosi odluke i sporo odlučuje. O svemu voli dugo promišljati, pa se na kraju sve razvodni i ne dogodi se ništa. Mislim da će i sada neko vrijeme čekati da se prašina slegne, a možda na kraju sve završi i pod tepihom. To me ni najmanje ne bi iznenadilo - kazao je jedan od sugovornika iz HDZ-a.

6. scenarij

Odlazak Plenkovića na neku funkciju u Bruxelles - 6 posto

O Plenkovićevim ambicijama da ode u Bruxelles na neku visoku dužnost u Europskoj komisiji spekuliraju ne samo hrvatski, već i europski mediji. To je zasigurno ambicija koju on ima, ali u ovom trenutku se ne čini realnom. Naime, Plenković je od strane Europske pučke stranke imenovan za pregovarača o budućim pozicijama u Europskoj komisiji pa je sigurno da ne pregovara o sebi, već o nekim drugim kandidatima. Osim toga, nekoliko je puta izrazio podršku Manfredu Weberu kao spitzenkandidatu EPP-a za predsjednika Komisije.

Doduše, i dolazak Angele Merkel i ovotjedni posjet Jean-Claudea Junckera Hrvatskoj ne treba shvaćati samo kao državne posjete, već i kao znak da se na Plenkovića ozbiljno računa. No, čini se ipak u nekom budućem petogodišnjem mandatu jer i Plenkoviću je pametnije da u tu utrku krene s iskustvom premijera koji je predsjedao Europskom unijom i predsjednika HDZ-a koji je uistinu i pobijedio na europarlamentarnim izborima. Spomenimo i da neki u HDZ-u, uglavnom neskloni Plenkoviću, vjeruju kako bi on ipak otišao u Bruxelles ako bi mu se ponudila, za njega, neka prihvatljiva opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:01