PO UZORU NA SLOVENCE

SLIJEDI UDAR NA UHLJEBE Formirat će se veliki državni holding koji će javna poduzeća štititi od političara

Prijedlog novog zakona radi se po uzoru na Sloveniju koja već ima slično rješenje
 CROPIX

U Ministarstvu financija razmatra se novi zakonski prijedlog kojim bi se - po uzoru na rješenje kakvo je primijenjeno u Sloveniji - na neki način centraliziralo upravljanje javnim poduzećima i time ograničio utjecaj raznih državnih tijela - uključujući tu i resorna ministarstva, na pojedine tvrtke, doznajemo od dobro upućena izvora.

U Sloveniji je za upravljanje javnim poduzećima nadležan Slovenski državni holding, čije su odgovornosti definirane novim zakonom usvojenim prije nešto više od godinu dana. Pritom je najzanimljivija odredba o “načelu neovisnosti”.

Slovenska pravila

Naime, spomenuti zakon propisuje da Holding ni na koji način ne obvezuju “upute državnih tijela i trećih osoba” te upravna tijela SDH “moraju raditi neovisno i samostalno”. Jedina mogućnost za davanje “uputa” su odredbe iz istog zakona o poštivanju zadanih ciljeva koji su definirani “strategijom i drugim aktima upravljanja” te zakonske odredbe o raspolaganju imovinom dok se strategija ne donese.

Ova zabrana bilo kakvog političkog utjecaja na Slovenski državni holding, doduše, “ne zabranjuje komunikaciju između SDH, tijela državne vlasti i dugih osoba javnog prava”, ali svaka komunikacija mora biti “sljediva” i to prema “internim pravilima” Holdinga, navodi se u zakonu. No, nedvosmisleno se naglašava kako ova komunikacija “nema prirodu obvezujućih uputa” niti obvezuje Holding čiji su čelnici “unatoč mogućem protivljenju” državnih tijela, “u potpunosti odgovorni za svoje odluke”.

Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), ističe kako za sada imamo Vladino povjerenstvo za upravljanje državnom imovinom, u kojem sjede ministri, kao i sam Državni ured koji je neposredno odgovoran Vladi.

Očekivani zahtjev

- Očekujemo zahtjeve Europske komisije za smanjenje izravne uloge Vlade u upravljanju trgovačkim društvima, no takve zahtjeve još nisu postavili. U bližoj budućnosti će se raspravljati o načinu upravljanja trgovačkim društvima. Ostvarili smo značajan napredak i uglavnom ne zaostajemo za praksom ostalih zemalja u tranziciji među članicama EU - komentirao je Mladen Pejnović na upit o promjenama.

Podjela po resorima

Dođe li doista do promjene sustava upravljanja državnom imovinom u smjeru rješenja kakvo je usvojeno u Sloveniji, za očekivati je da bi se mogao smanjiti utjecaj resornih ministara na pojedina strateška javna poduzeća, koja čine dio križaljke podjele resora među koalicijskim partnerima. Prema podacima iz plana upravljanja državnom imovinom za ovu godinu, ukupno 21 poduzeće od strateškog i posebnog interesa podijeljeno je među šest resornih ministarstava, a ništa manje precizno nisu podijeljena ni 33 društva od razvojnog značaja.

Europska je komisija nekoliko puta u svojim izvješćima o Hrvatskoj upozorila na neučinkovito upravljanje javnim poduzećima, i u postupku prekomjernog deficita i makroekonomskih neravnoteža, navodeći, među ostalim, kako veliki broj tvrtki posluje s gubitkom što opterećuje gospodarstvo te se odražava na proračunski deficit. Jedna od njihovih preporuka za Hrvatsku stoga je poboljšanje upravljanja državnom imovinom, no Bruxelles, naravno, ne može naložiti Vladi koji model napraviti.

Neke od mjera koje bi išle u ovom smjeru Vlada je već najavila, među ostalim, i u planu upravljanja državnom imovinom za ovu godinu.

Izbor rukovoditelja

Osim privatizacije i inicijalnih javnih ponuda - primjerice, HEP-a, dosta je mjera usmjereno na profesionalizaciju uprava, od novog sustava nagrađivanja do korištenja usluga “head hunting” agencija, koje bi pomogle u potrazi za stručnim, nestranačkim menadžerskim kadrom.

Direktori će morati biti učinkoviti

- Dorada kriterija za procjenu efikasnosti trgovačkih društava. Temeljni pokazatelj je učinkovitost, ali dobit ili gubitak neće biti jedini kriteriji

- Dorada sustava nagrađivanja uprava i NO-a prema preporukama Europske komisije i OECD-a, u skladu s tržišnim načelima

- Novi način izbora Uprava i NO-a, radi približavanja praksi u ostalim članicama EU. Vlada bi zadržala pravo predlaganja članova NO-a, ali za članove uprava planiraju se jasniji i detaljniji kriteriji

- Novi postupak izbora članova uprava koje se osim javnim natječajem može provesti i angažiranjem ‘head hunting’ agencija

- Nastavak privatizacije, uz inicijalne javne ponude i radničko dioničarstvo, uvrštenje dionica na burzu, restrukturiranje...

- Vlada, ministarstva i DUUDI radit će na razdvajanju vlasničke i regulatorne uloge države

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21