USTAŠKI LOGOR

SLJEDEĆEG TJEDNA KOMEMORACIJA U JASENOVCU: Nakon pune 4 godine zajednički dolaze premijer, predsjednik, šef Sabora, ali i predstavnici žrtava

 
 Boris Kovačev / CROPIX

U srijedu, 22. travnja, u Jasenovcu će se održati jedinstvena komemoracija za žrtve ustaškog logora na kojoj bi, i to nakon pune četiri godine, počast žrtvama zajednički dali predstavnici svih triju grana vlasti, te predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu.

Detalji bi se, kako doznajemo, trebali dogovoriti u ponedjeljak, no vrlo je izvjesno da će u srijedu u Jasenovcu biti premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predstavnici Koordinacije židovskih općina, Saveza antifašista i antifašističkih boraca, te Roma.

U mandatu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović takve zajedničke, državne komemoracije nisu bile moguće budući da je Grabar Kitarović odlazila sama u Jasenovac i javnost o tome obavještavala naknadnim kratkim priopćenjima i objavom svojih fotografija kod spomenika žrtvama logora u Jasenovcu.

Zbog društvene klime u kojoj su se umanjivali ili negirali zločini ustaškog režima na državnim komemoracijama nisu željeli sudjelovati predstavnici srpske, židovske i romske manjine, te antifašisti. Do prošle godine oni su zasebno odlazili u Jasenovac, pa se obljetnica proboja iz ustaškog logora obilježavala po tri puta.

Zasebno bi to učinila bivša predsjednica, zasebno predstavnici žrtava, a zasebno premijer i predsjednik Sabora. Očigledno je promjena u Uredu predsjednika bio jedan od preduvjeta da se jedan od najvećih zločina počinjenih u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata ponovo obilježi na dostojanstven način.

U Vladi su nam, inače, kratko komentirali da su premijer i članovi Vlade kontinuirano sudjelovali na službenoj komemoraciji u Jasenovcu cijeli mandat (2017., 2018., 2019.) te da će tako biti i ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 19:07