KNJIŽICE JUTARNJEG ZA PRIPREMU DRŽAVNE MATURE

Sljedeći tjedan hrvatski, engleski jezik, politika, povijest i geografija

Od ponedjeljka 14. siječnja do četvrtka 17. siječnja u Jutarnjem listu objavljivat će se nove knjižice za maturante na državnoj maturi u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Knjižice koje izlaze u Jutarnjem ogledna su interpretacija ispita državne mature, a svi ispiti i ogledni ispiti javno dostupni na mrežnim stranicama Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na stranici www.ncvvo.hr, s koje je i Jutarnji preuzeo i objavio dio materijala.

Logičan završetak

U ponedjeljak izlazi prva knjižica hrvatskog jezika niža razina, u utorak engleski jezik niža razina, u srijedu predmet politika i gospodarstvo, a u četvrtak zajedno povijest i geografija.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka naglasio je da su za maturante jako korisni upravo ovakvi sadržaji, koji su službeni materijal za državnu maturu, jer su najvjerodostojniji i najbolji za pripremu mature.

- Učenicima bi svakako trebalo poručiti da su rezultati neusporedivi ako učenik tijekom četiri godine kontinuirano svladava gradivo i da su onda ovakavi ogledni ispiti logičan završetak pripreme za maturu, za razliku od onih koji očekuju da se ‘na brzinu’ mogu pripremiti i preskočiti stepenice koje je trebalo ranije svladati - rekao je Sirovatka.

Ovi ogledni ispiti koje svakodnevno objavljujemo svakako trebaju potaknuti učenike da ih riješe i pokušaju na vrijeme prepoznati i popuniti “rupe” u svome znanju, a ne da ih zavara privid kako u nekoliko tjedana prije mature mogu napamet naučiti četverogodišnje gradivo.

Treba znati pitati

Ravnatelj Sirovatka kaže da bi učenik tijekom školovanja trebao naučiti postavljati pitanja, a da bi se pitanje postavilo, treba određena količina znanja.

- Treba ih osposobiti da znaju postaviti pitanje, saslušati odgovor, iznijeti i argumentirati svoj stav i mišljenje. A kao najvažnije istaknuo bih da maturant, dakle punoljetna osoba, mora znati preuzeti odgovornost za svoje znanje i shvatiti da je sve u njihovim rukama, a svi ostali, od profesora do roditelja, mogu im samo pomoći - ističe Sirovatka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:22