KRVNIK NA SLOBODI

Šljivančanin: Na odlasku iz Haaga izljubio sam se s Gotovinom. Zagrlio me i zaželio mi sretan put

BEOGRAD - Žao mi je svih žrtava sukoba, ali nisam kriv za Ovčaru, rekao je večeras za televiziju B92 bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin u svom prvom intervjuu po povratku iz Haaga.

Podsjetimo, Veselin Šljivančanin, osuđen pred Haaškim sudom na 10 godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je u četvrtak na slobodu iz haaškoga pritvora nakon izdržane dvije trećine kazne.

Šljivančanin je izjavio kako je na slobodu pušten nakon što je, po propisima i zakonu, izvršio svoju obavezu u Haaškom sudu, te da je prema njemu postupljeno po zakonu koji je vrijedio i za sve ostale osuđenike, bilo da su Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili Makedonci.

On je u razgovoru izrazio žaljenje za žrtvama na cijelom prostoru negdašnje Jugoslavije jer je to, kako je rekao, bila zemlja u koju je vjerovao, koju je volio i čiji je vojni časnik bio.

- Smatrao sam da u Jugoslaviji ne postoje republičke granice, da smo mi jedna zemlja i jedna vojska. Žalio sam zato za svim žrtvama bez obzira bile one moji mladi vojnici, civili, narod. Normalno, uključujući žrtve koje su sramno nastradale na Ovčari jer zarobljenike mogu ubiti samo oni koji nemaju u sebi ništa ljudsko - izjavio je.

Na novinarsko podsjećanje kako je sudac rekao da on i dalje ne izražava kajanje za svoje zločine, jer i dalje smatra da nije počinio nijedan, Šljivančanin je pojasnio da on ne izražava kajanje za zločine za koje ga se optužuje.

- Nisu to moji zločini, i sad i uvijek dok sam živ, znam da nisam počinio te zločine i nije me zbog toga ni sud osudio da sam sudjelovao u bilo kakvom ubojstvu ili pridonio ubojstvu tih ljudi - istaknuo je, te dodao kako je od svih točaka optužnice sud odlučio da je kriv samo po jednoj točki i to na osnovu iskaza samo jednog svjedoka.

Šljivančanin je rekao kako nikada niti on, niti pripadnici njegove postrojbe, nisu vjerovali da će sve ono što se tamo događalo završiti ubojstvom zarobljenika. - Nažalost, u tom nesretnom ratu, takvom kakav je bio, građanskom, svašta se dešava i ja mislim da je to pouka za sve - kazao je.

Komentirajući reakcije u Hrvatskoj nakon njegovog oslobađanja, Šljivančanin je kazao kako njega kao čovjeka to zasigurno pogađa, te da vjeruje da tako ne misli cijeli hrvatski narod ''i nijedan Hrvat koji mene poznaje i koji je sa mnom bio''.

Na pitanje je li točno da se na odlasku iz Haaga pozdravio i s Antom Gotovinom, Šljivančanin je odgovorio kako se pozdravio sa svima, osim s dvojicom koje nije želio imenovati. - S Antom Gotovinom ne samo da sam se pozdravio, nego smo se i izljubili, zagrlio me i zaželio mi sretan put, i ja sam njemu rekao da želim i da vjerujem da će i on dočekati slobodu i, što se mene tiče, Ante Gotovina je bio vrlo korektan u našim odnosima i ponašanju u Haagu - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:53