SLUČAJ PUKANIĆ

Slobodan Đurović: Gestapo je provjeravao doušnike, ali USKOK ne

Slobodan Đurović okomio se na optužbu i krunskog svjedoka, a kad je DORH usporedio s nacistima, zaradio je opomenu
 CROPIX

ZAGREB - Slobodan Đurović, šestooptuženi za ubojstvo Ive Pukanića, danas je više od tri sata svoje obrane potrošio uglavnom na analiziranje iskaza Tomislava Marjanovića, krunskog svjedoka USKOK-a, za koji je rekao da je prepun laži, loše naučena priča, da ne bi prošla ni na “crtanom filmu”. Ali, zato je Đurović prošao s opomenom sutkinje Kršul kad je rekao: “Zašto USKOK nije provjerio iskaz Tomislava Marjanovića. I Gestapo je provjeravao iskaze svojih doušnika?” Na to je reagirao zastupnik optužbe pa mu je sutkinja Kršul rekla:

Opomena sutkinje

“Ne dozvoljavam da ikoga vrijeđate i govorite takvim tonom!

“Ovo je rekao jedan nobelovac. Ako se državni odvjetnik osjeća povrijeđenim, onda zna zašto se tako osjeća”, uzvratio je Đurović i nastavio sa “seciranjem” Marjanovićeva iskaza i biografije. Krenuo je od toga da je Marjanoviću još kao 12-godišnjaku ustanovljen poremećaj osobnosti, do toga da ima 65 kaznenih prijava i niz osuđujućih presuda, te da je ovisnik o heroinu. Pitao se kada je to USKOK stigao provjeriti iskaz koji je Marjanović dao policiji 10. travnja prošle godine kad je već isti dan u samo nekoliko sati dobio status krunskog svjedoka.

Nema veze s likvidacijom

“Ja sam ovdje talac državnog odvjetništva koje ne želi doći do istine. Koje to sile ne žele doći do istine i koje su to sile koje su Tomislavu Marjanoviću dale sva prava prije suda?” upitao se Đurović. Sutkinja Kršul rekla mu je u jednom trenutku da ono što govori nije iznošenje obrane, već analiza dokaznog postupka, na što doduše ima pravo, a Đurović je ustvrdio:

“Mene netko želi poslati na vješala i to je jedini način da se ja obranim...”

“Nitko vas ne želi poslati, jer kao prvo to nije moguće!” oštrim tonom obratila mu se predsjednica sudskog vijeća. Đurović, držeći dva fascikla iz kojih je čitao svoje analize iskaza krunskog svjedoka, potom se okomio na iskaz Ratka Kneževića, za kojeg je rekao da je obični šarlatan, koji ustalom ni u jednom iskazu nije njega dovodio u vezu s Pukanićevim ubojstvom. Iznošenje obrane Đurović će nastaviti u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:43