RASTE PRITISAK

SLOGA 15 ZASTUPNIKA MOSTA NA KUŠNJI 'Da, u petak smo glasovali, ali nismo došli do izjašnjavanja tko je za HDZ, a tko za SDP'

 Goran Mehkek / CROPIX

I mi pod pritiskom javnosti i prijatelja sazrijevamo kako bismo što prije donijeli odluku, našli rješenje i formirali vlast. SDP nam nije rekao konačno ne, poslali su poruku da žele ostati u igri. Vjerujem da će se ovaj tjedan raspetljati situacija, a Most imati čistu poziciju staviti sve karte na stol - rekao nam je u nedjelju poslijepodne neslužbeni izvor u Mostu i odbacio medijske spekulacije da se prošli petak na sjednici Nacionalnog vijeća tajnim glasovanjem iskristalizirala podjela unutar Mosta, prema kojoj bi 11 zastupnika diglo ruku za HDZ, a četiri za SDP.

- Nismo do toga došli - uvjeravao nas je jedan od mostovaca. - Već drugi put smo glasali i izjasnili se za čvrstu koncepciju - da individualne razlike neće biti razlog da netko minira Most, odnosno, da je manjina spremna podržati kolektivnu odluku i obećaje da se neće odcijepiti.

Važne su nam reforme i promjene u društvu, ali svjesni smo i vlastitih pozicija. Na ovom projektu neki od nas rade već dulje i nećemo dopustiti da se naš projekt razbije. A to znači da ne dolazi u obzir da nas se potkupljuje i rasipa. Most se neće raspolutiti. U petak smo zaključili da je naše jedinstvo jamstvo trajanja na političkoj sceni - tvrdi naš sugovornik.

Most, kako neformalno doznajemo, nije sklon novim izborima i ne podržava ideju Zorana Milanovića da se Sabor konstituira pod svaku cijenu. - Sve dok ne bude jasno definirano tko je saborska manjina, a tko većina, Most u tome neće sudjelovati - kaže naš sugovornik.

Uvjereni su, naime, da bi to prouzročilo tri kategorije zastupnika i navuklo bijes građana u slučaju ponovljenih izbora. - Tko nas može prozivati da spašavamo HDZ? Ako do toga dođe, SDP će si biti sam kriv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:53