SANADEROVA ODVJETNICA

Sloković: ‘15 milijuna mu se oduzima? Tog novca nema! Pa znate li što su Barišiću našli u ormaru?‘

Nakon izricanja presude izjavu novinarima dali su Sanaderovi odvjetnici Sloković i Prodanović
Jadranka Sloković i Ivo Sanader
 Zeljko Puhovski/Cropix

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ sud proglasio "odgovornim".

Nakon izricanja presude izjavu novinarima dali su Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Čedo Prodanović je rekao da će se žaliti, javlja Dnevnik.hr.

"S ovom presudom se ništa bitno nije promijenilo. Nezadovoljni smo i dalje. Ova presuda nije ni zakonita ni pravedna", kazala je Jadranka Sloković.

"Došli smo u situaciju da bez obzira što je otpao jedan bitan dio navodno pribavljene imovinske koristi u vrijednosti od nekih dva milijuna eura, da je de facto izrečena ista kazna što znači da je sad nakon 10 godina suđenja izrečena bitno stroža kazna nego je bilo neposredno nakon počinjenja", smatra Sloković.

"U velikom djelu, presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima. Sve ono što je rečeno od strane Jurak i Barišića, a zbog čega je Sanaderu suđeno opet je nekonfrontirano i u tom djelu nije bilo ništa ispravljeno. U odnosu na taj dio nema podupirućih dokaza", rekla je.

"Jako nas je neugodno iznenadila visina kazne", rekla je.

Prodanović kaže da mu se na prvu čini da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere Mladenu Barišiću koji je "iskaz mijenjao 20 puta".

Rekao je da se nisu čuli sa Sanaderom od izricanja presude.

"Nas ni jedna presuda ovog suda ne može iznenaditi niti razočarati jer mi otprilike znamo stav i odnos prema gospodinu Sanaderu", rekla je Sloković.

"U ovom predmetu se oduzima na temelju proširenog oduzimanja imovinske koristi 15 milijuna kao navodne razlike u imovini. S druge strane, u svakom od ovih predmeta Planinska, njemu se također oduzima 15 milijuna. Kako se to oduzimaju ti milijuni? Vode li se računa o tome što je oduzeto u nekom prijašnjem predmetu? Tog novca nema. Kako će se to oduzimati", rekla je. Smatra da se trebao voditi objedinjeni postupak.

"Sad se tamo navodno oduzima 15 milijuna na temelju pravomoćne odluke s osnova protupravne imovinske koristi, a ovdje se oduzima s osnova proširenog", naglasila je.

"I sad će po različitim predmetima tri puta biti u istražnom zatvoru", dodao je Prodanović.

Sloković je rekla i kako je prilikom pretraga stana Mladena Barišića navodno nađen pun ormar odijela.

"Ona su navodno stavljena na teret gospodinu Sanaderu. Tako da ne znam gdje se uračunalo i gdje je on od svoje plaće kupovao ista takva odijela", rekla je.

Predstavnik HDZ-a najavio žalbu na novu presudu u slučaju Fimi media

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak najavio je u petak žalbu na presudu u aferi Fimi media, ističući da je stranka osuđena za radnje bivšeg predsjednika Ive Sanadera i blagajnice Branke Pavošević te da sadašnji vrh i članstvo "nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba".

"HDZ je proglašena odgovornom za radnje fizičkih osoba, dakle odgovornih osoba u stranci, prvookrivljenika Ive Sanadera i blagajnice Pavošević. Ta se odgovornost izvodi iz njihove krivnje, radi se o objektivnoj odgovornosti. HDZ je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3,5 milijuna kuna i oduzima se imovinska korist od 14,6 milijuna kuna", rekao je novinarima Terešak.

Terešak je istaknuo da se u novom postupku, što se tiče odgovornosti HDZ-a, od prvopostavljene optužbe na 31 milijun kuna sada došlo na 14,6 milijuna. "Držim da ovo vijeće nije postupalo po ukidnom rješenju Vrhovnog suda, nije otklonilo naloge Vrhovnog suda glede utvrđivanja određenih činjenica, odbilo je dokazne prijedloge obrane HDZ-a, te držim kako ćemo u argumentaciji u žalbi koju ćemo podnijeti na ovu presudu, uspjeti s navedenom žalbom", istaknuo je Terešak.

Dodao je kako vrh i članstvo HDZ-a nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe u ovom suđenju.

Upitan da pojasni koje se to odluke Vrhovnog suda nisu poštivale na suđenju, Terešak je kazao kako to ne može ukratko elaborirati jer ima više stvari.

"Prije svega bih istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženika Mladena Barišića u odnosu na sve optuženike, a isti je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća", zaključio je Terešak. (Hina)

U Uskoku zadovoljni presudom, ali će se žaliti na kazne

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko izjavila je u petak da je tužiteljstvo načelno zadovoljno osuđujućom presudom u aferi Fimi media, ali ne i visinom kazni te iznosom imovinske koristi koja bi se treba oduzeti kad presuda postane pravomoćna.

"U načelu smo zadovoljni presudom, naravno ne u potpunosti u ovom dijelu gdje je došlo do odbijanja i oslobađanja. Nismo zadovoljni činjenicom da su donacije ispuštene iz činjeničkog opisa, smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi, jer donacije nisu bile prikupljene na legalan način, već su prikupljane u okviru plana, promišljeno, i ne radi se o pukom neevidentiranju tih donacija u poslovnim knjigama što bi bio prekršaj, već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi da su one zbog tog razloga trebale biti dio inkriminacije koja je presuđena", rekla je novinarima Vučko.

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak kazao je kako se nisu poštivale odluke Vrhovnog suda na suđenju, a kao jednu je istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženog Mladena Barišića koji je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća.

Vučko poručuje kako razumiju stav vijeća koje je prihvatilo stav Vrhovnog suda iskazanog u ukidnoj presudi te se rukovodilo ranijom praksom Europskog suda za ljudska prava.

"Međutim smatramo da novija praksa na koju smo ukazivali u našem završnom govoru donekle odstupa od tih stavova, i da su postojali argumenti da se iskaz Mladena Barišića kao takvog mogao ocijeniti. Te sve argumente ponovit ćemo i u žalbi", objasnila je Vučko.

Smatra i da je sud trebao u cijelosti primijeniti prošireno oduzimanje imovinske koristi Sanaderu. "Nesrazmjer je utvrđen u iznosu od 23,7 milijuna kuna, za toliko imovine Ivo Sanader nema zakonito opravdanje", istaknula je Vučko.

Dodaje kako sud nije povjerovao obrani Ivi Sanadera da se početkom devedesetih vratio iz Austrije sa zarađenim novcem, ali mu vjeruje da je kada je došao iz Austrije kupovao umjetnine. "Smatramo da ćemo tu računicu trebati detaljnije analizirati, da je to sve skupa kontradiktorno i sigurno ćemo u tom dijelu uložiti žalbu", kazala je Vučko.

Po pitanju izrečenih kazni, Vučko ističe kako je "protek vremena učinilo svoje".

"Ali ćemo se ovoga puta žaliti i na kazne. Prošli put smo dobili u cijelosti osuđujuću presudu, sud jedino nije presudio prošireno oduzimanje u punom iznosu i mi se u tom dijelu nismo žalili jer smo bili tada u datim okolnostima zadovoljni. Vrijeme je učinilo svoje, iskoristit ćemo svoje pravo na žalbu i žalit ćemo se na kaznu", zaključila je Vučko. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:39