BIT ĆE NEZAVISNI

Slom SDP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ostali bez 300 članova: ‘Ne vidimo više smisao...‘

‘Ako se u budućnosti nešto promijeni, svi smo spremni na povratak u SDP‘ - poručuju
Bivši članovi SDP-a
 Deni Marčinković

Oko 300 članova SDP-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije napustilo je stranku, službeno je potvrđeno na konferenciji za medije koju je ispred stranačkih prostorija u Bjelovaru održala nekolicina sad već bivših članova.

Iako je danas najavio da neće dolaziti, bivši županijski povjerenik Damir Đuran ipak se pojavio na presici i prvi stao pred novinare.

"Ne znam zašto glasti za SDP"

"Ne vidimo više daljnji smisao rada. Nakon dugogodišnjih svađa i sukoba, kojima se i dalje ne nazire kraj, odlučili smo se na ovaj potez. Ne znamo više niti koje su to politike koje SDP zastupa. Kad me netko pita zašto da glasa za SDP, a ne za HDZ, Možemo!, HSLS ili bilo koju drugu stranku, više ne znam što bih na to pitanje odgovorio", rekao je Đuran, kako piše Moj portal.

image
Damir Đuran
Deni Marčinković

Iz SDP-a je u jednome danu izašlo čak četiri od pet kandidata za gradonačelnike na prošlim izborima: Slaven Đurđević, Sebastijan Svat, Ivana Sabljak Murlin i Antoneta Đokić. Zanimljivo je naglasiti da je SDP na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvario najgori rezultat u povijesti stranke, međutim Đurana takav ishod nije previše iznenadio.

"Teško je očekivati bolji rezultat nakon što smo četiri godine imali svađu i nerad, a tek par mjeseci prije izbora počeli smo nešto raditi", poručio je.

Slaven Đurđević SDP je napustio nakon 18 godina, a svoje obraćanje započeo je citirajući riječi Peđe Grbina koje je uputio prilikom preuzimanja stranke.

"'Od večeras mi smo jedan SDP. Ne želim politiku konflikta i sukoba, želim politiku u kojoj stvaramo. Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao, tko je koga podržavao.' Ovo je rečeno prije godinu dana, a nedavno smo vidjeli da su mnogi članovi izbačeni mimo Statuta, a mnoge gradske i županijske organizacije su raspuštene. Nažalost, aktualno vodstvo ne provodi politike i pretvara se u interesnu skupinu koja vodi stranku u propast", kazao je Đurđević te se osvrnuo na stanje u županijskom SDP-u.

"Desetak vijećnika, što u županijskom, što gradskim i općinskim predstavničkim tijelima izlazi iz stranke i postaju nezavisni. Također, iz stranke izlaze vodstva Garešnice, Čazme i Grubišnog Polja te Končanice, Ivanske, Velikog Grđevca i Severina, treba istaknuti i da su među njima čak dva člana Glavnog odbora stranke", dodao je Đurđević.

image
Slaven Đurđević
Deni Marčinković

Nastavit će djelovati kao nezavisni

Njegov kolega iz Grubišnog Polja Sebastijan Svat rekao je da ukupno 300-tinjak članova SDP-a s područja cijele županije izlazi iz stranke, od kojih je trećina iz Grubišnog Polja.

"Ako se u budućnosti nešto promijeni, svi smo spremni na povratak u SDP. Nećemo biti ničiji žetončići i nećemo prelaziti u druge stranke, već ćemo se nastojati okupiti, razmjenjivati ideje te ćemo kao nezavisni članovi širiti socijaldemokraciju. Zahvaljujem se svima koji sada odlaze razočarani politikom SDP-a. Hvala im na svemu što su do sada učinili za stranku", poručio je Svat, piše Moj portal.

image
Sebastijan Svat
Deni Marčinković

Bivši članovi također navode da je budućnost općinskih, gradskih i županijskih organizacija sada u rukama Glavnog odbora, koji imenuje povjerenika za županiju. Također, na konferenciji je rečeno i to da povjerenike za gradske i općinske organizacije imenuje Županijski odbor i državno predsjedništvo, koji su već imenovali Vedrana Smešnjaka kao povjerenika za Bjelovar. Unutarstranački izbori za ovu županiju odgođeni su do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:48